Следят затворници със сателит, разпознават ги по гласа

МС одобри нов регламент за електронно наблюдение на осъдени
7
Следят затворници със сателит, разпознават ги по гласа
Снимка: архив, Ройтерс

Гласово разпознаване като част от електронно наблюдение на осъдени лица се предвижда с промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, приети днес от правителството.

Електронното наблюдение е форма за контрол върху поведението на някои категории осъдени лица и ще се изпълнява по три начина - система за гласово разпознаване, радиочестотно наблюдение и сателитно наблюдение.

Гласовото разпознаване е биометрична технология за идентификация на човек по произнесени от него думи и фрази. Радиочестотното наблюдение е потвърждаване на местонахождението на едно лице, като се регистрира неговото присъствие/отсъствие на определените в присъдата места и часове. Сателитното наблюдение е технология за установяване на моментното местонахождение и движението на някого чрез система за глобално позициониране.

Електронно наблюдение ще се прилага спрямо лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и спрямо лица с наложени пробационни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” или „ограничения в свободното придвижване”, както и спрямо обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест. Изрично се забранява то да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години и лица, страдащи от несъвместими с него заболявания.

Срокът, за който ще се прилага електронното следене, е различно определен за различните категории лица. Спрямо лишените от свобода то ще се прилага за времето, през което те работят или нощуват извън затворническото общежитие.

За лицата с наложени пробационни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” или „ограничения в свободното придвижване”, електронното наблюдение ще е за срок от два до шест месеца с възможност да се продължи еднократно до шест месеца, но общо не повече от една година.

Към затворите ще могат да се създават не само затворнически общежития от закрит и от открит тип, но също така и поправителни домове за непълнолетни и арести. Поправителните домове престават да съществуват като отделна самостоятелна структура, а като подразделения към затворите. Към затворите, където това е възможно, ще се обособят арести, в които ще се преместят вече съществуващи в същите населени места.

Проектозаконът предвижда и промяна в изискванията за заемане на длъжността началник на затвор. Сега на този пост може да бъде назначаван само юрист с не по-малко от 5 години юридически стаж или стаж в системата на затворите, пробационните служби, МВР, както и с не по-малко от три години управленски опит в системата на държавното управление.

През последните години все по-малко юристи, отговарящи на изискванията, кандидатстват за тази длъжност, което значително затруднява организацията и управлението на определени затвори. Затова проектът предвижда възможност при липса на кандидати с висше юридическо образование, за началници на затвори или на затворнически общежития да се назначават хора с друго подходящо висше образование, които отговарят на изискването за поне три години управленски опит в системата на държавното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
КРАСИМИРА преди 8 години
ПРОСТИТЕ МЕ МИСЛЯТ ЗА ЛУДА, А ХИТРИТЕ *** МИ ПРОМИВАТ МОЗЪКА ДОКАТО ОТКАЧА...
5
0
 
0
 
! Отговори
KRASIMIRA преди 8 години
ИСКАТ ДА МЕ УБИЯТ! СЛЕДЯТ МЕ БЕЗ ДА СЪМ ПРОВИНЕНА С ЦЕЛ ВКАРВАНЕ В ЛУДНИЦА, ЗАТВОР...https://facebook/canva/posts/104522783212506
4
0
 
6
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
Влезе ли електронното гласуване в закона, по-добре не си губете времето да им гласувате. Ще си се въртят едни и същи дори когато вашите внуци одъртеят.
3
1
 
4
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
До 3Аааа и електронно гласуване си искат, че така по-лесно се натамъняват гласовете! Затуй това въпросче остана за референдума! Вместо да корумпират избирателните комисии по места, където гласовете се броят от представители на няколко партии, по-лесно е да си хванеш някой пъпчив пубер, който разбира от мрежи и системи и да ти промени бройките гласове! Може и хакер де.
2
0
 
8
 
! Отговори
Bastard преди 8 години
Електронен парламент и електронно гласуване - не искат. Електронна ченгеджийница обаче задължително!
1
6
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Първо затворниците,а после всички !Да ни е честит НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД !После пак ни разправяйте, че било конспиративна теория ...Истина е ! Действителност !И всеки следващ ден го потвърждава. Факт !