Сметката тепърва ще се плаща, смята Дянков

"Една от големите грешки беше вторият мандат на Искров"
Обновена: 6 авг 2015 14:02 | 6 авг 2015 10:32, Веселина Йорданова
50
Сметката тепърва ще се плаща, смята Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив, БулФото

Бившият финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че тепърва ще се плаща сметката за чужди кражби и разхищения.

"Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкият и средният бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, това продължава и до днес", коментира той пред Нова телевизия.

Още по темата

Според Дянков бившият управител на БНБ Иван Искров не се е справял с работата си дори преди 2009 година, когато икономическите времена са били добри.

На въпрос дали Искров е заслужавал заплата от 45 000 лева, каквато се смята, че е взимал, Дянков отговори отрицателно. Според него не е и редно да се крие колко точно е била, а въпросът е бил повдиган още през 2010 година.

По думите му през 2009 година заради плановете за влизане на България в Еврозоната е търсена личност, която говори добре английски, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа.

"Г-н Искров не отговаряше на нито едно от тези условия и според мен една от големите грешки на 2009-2010 година беше, че той получи втори мандат", заяви Дянков. Според него подкрепата за този мандат Искров е получил в парламента, а не в правителството.

"Той беше избран с всички гласове на ДПС, голяма част от БСП, значителна част от ГЕРБ", обясни бившият министър.

За преизбирането на подуправителите Дянков коментира: "Поне един от тези подуправители е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ. Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години, от няколко правителства. Всички тези тежки спестявания и борба за финансова дисциплина от 2009 година насам, повече от това беше загубено просто заради немарливостта и лошата работа на г-н Искров".

По думите му настоящата коалиция в управлението е доста трудна за премиера Бойко Борисов и ГЕРБ, но изборите са я продиктували.

На въпрос за реформите в здравеопазването, Симеон Дянков каза, че не вижда особен напредък.

"Има грешка в мисленето кой може да прави реформа, специално в това министерство – че трябва да е лекар, да излиза от това съсловие. Между 2009 и сега парите са двойно повече, а резултатите са едни и същи. Няма стратегическо мислене", смята той.

Дянков похвали работата на Ваньо Танов и Агенция "Митници", след като вчера стана ясно, че по данни на Министерството на финансите в края на юли има излишък от 801 млн. лв.

По думите му в митниците се забелязва месец по месец, че има по-висока събираемост. "Ваньо Танов се доказа като човек, който може да си върши добре работата, труден характер, но си върши добре работата", заяви ексминистърът.

Според Дянков настоящият председател на КЕВР Иван Иванов е удачен избор. Той обаче изтъкна, че в енергетиката има политически грешки, като даде за пример АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
товае най-лбошият финансов министър. Откъсна се от родната среда и то благодарение на това че го спонсорираше фондация "людмила живкова", а посел плю комунистите, нямаше връзка с реалността, взимаше от малките предприятие и малокто им хляб, а на големи министерства като МВР не можа да се наложи, имаше двойни стандарти, не пресече корупцията, отмяташе се от думи, говореше твърде много за финансов министър. Той беше повече брокер отколокото политик или финансист.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ако няма кой да я плати?
9
4
 
17
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Така е- тепърва ще се плаща сметката. И за източения сребърен фонд от Дянков и Борисов, и за източената НЗОК от Дянков и Борисов, и за 16 милиарда заем от Борисов
8
9
 
14
 
! Отговори
поп Грую преди 8 години
,,ГОЛЯМАТА ГРЕШКА,, си ти ,НЕКАДЪРНИКО !!!
7
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това, че е в Москва мога само да ги съжалявам руснаците. Вчера излезе в този сайт, че животът на руснаците си влошава и средната класа постепенно фалира. Ами нищо чудно.
5
14
 
11
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Другаре, не плюйте и не говорете лошо за Дянков, щото в момента е в Маскве и там работи. Ако се съмнявате в неговата компетентност, все едно се съмнявате в компентността на вашият БОГ - Путиту, че му е гласувал доверие и го е избрал :)))
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2 )ткакто Путин го сложи да обу4ава руската икономи4еска мисъл
3
14
 
7
 
! Отговори
Barozo преди 8 години
Pica otivai nqkade kudeto ti iskat mnenieto we nedonostche glupavo
2
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кога пицарчето започна да се изказва компетентно по финансови въпроси?
1
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ Е ПО ВЕЛИК И ОТ ВАРУФАКИС сега ще ОПРАВИ И РУСИЯ ХА ХА ХА