За три дни: Спипаха 150 шофьора на градус

59 от водачите седнали зад волана с над 1,2 промила
Обновена: 11 авг 2015 14:09 | 11 авг 2015 11:15,
15
За три дни: Спипаха 150 шофьора на градус
Снимка: архив Булфото

150 шофьора, употребили алкохол, спипа полицията само за три дни. Почерпените водачи са хванати по време на полицейска операция от 7 до 9 август, насочена срещу алкохола на пътя. Употребата му е една от най-честните предпоставки за катастрофи, обясниха от МВР.

91 от спипаните на градус шофьори са имали от 0,5 до 1,2 промила алкохол в кръвта, показала проверката с дрегер. 59 са били с над 1,2 промила.

Още по темата

Най-много шофьори, седнали пили зад волана, са засечени в Бургаско. Следва Варненско, Плевенско и Пловдивско.

По време на акцията са хванати 132-ма водачи без книжки. Най-много те са били във Варна, следвани от София, Пловдив, Сливен и др.

От ГД "Национална полиция" припомниха, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на шофиране в пияно състояние с концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление за срок от 6 месеца до 1 година.

В случаите с над 1,2 промила концентрация на алкохол се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година.

В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева. При повторно нарушение наказанието е затвор до 2 години. Акциите на полицията продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 лева за каране без книжка?! Това шега ли е?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой казва че руснаците са най големите пияници !
10
0
 
3
 
! Отговори
Gosh преди 8 години
а вие повечето коментиращи, не разбрахте ли че не е до наказанието - 10лв, 50лв, 1000 или смъртна присъда. Въпроса е в изпълнението на наказанието. И по 10-20лв да взимаха всеки път като ги хванат пияни, ама със сигурност да ги накарат да си ги платят - с ходенето до КАТ или до банка, да се разправя два часа за една глоба, другия път ще си помисли. Трябва неизбежност от наказанието, а не само увеличаване на наказанията и да се глобяват само "не наши хора"
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво чакат още законодателните органи ? Не разбраха ли, че българина разбира само от "бой"!? За това трябва на пияниците солидна глоба, отнемане на книжката и конфискация на МПС /и продажба на търг / ,а при жертви - в затвора! Същите наказания и при каране без книжка! Заради жестоките глоби българите карат много внимателно в чужбина!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия зелените човечета от снимката всичките са за зандана! ! !
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати пияната нация ))))))
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
интересно каква част от тях са спипани повече от един път ?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората се притесняват от тези проверки и пият за кураж. Ако се прекратят тия акции резултатите ще бъдат по-добри, а заловените нарушители по-малко. Хлъццц
4
1
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Добре ве мама му стара, толкова ли е трудно да се промени тоя закон.Като хванат някой употребил алкохол, една глобичка от 3000лв. конфискувай му колата, и му вземи книжката за 5 години. и а да видим дали няма да има резултат,а пък ако направи ПТП след употреба на алкохол в затвора и отнемане на книжката до живот.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пие народа, не се шегува!
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво от това,пука им!
1
1
 
5
 
! Отговори
макето преди 8 години
тия са от наштея докат не пийнем поне килце ми се губи пъто а така се фокусирам и обикновенно не влизам в канавката ама чат пат се случва даже еднаж по покрив слезнах у реката ама жега ми беше разладих се