Заповед на Борисов: Никой да не се плиска на "Плиска"!

Забранява всякакви комерсиални дейности, свързани с разкопките
93
Заповед на Борисов: Никой да не се плиска на "Плиска"!
Шефът на НИМ полива на Борисов с вода от Свещения кладенец. Снимка: БулФото

Премиерът Бойко Борисов забрани всякакви комерсиални дейности във връзка с разкопките в Плиска.

Пред министрите на редовното заседание днес той заявява, че целта им е историческото богатство на първата ни столица да стане достъпно за хората, става ясно от стенограмата.

Още по темата

"За да бъдем достатъчно ясни, забранявам (иначе просто ще им спра финансирането и до там ще бъдат) всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече.

Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава", разяснява той.

С думите си премиерът вероятно има предвид разпространението на водата от Свещения кладенец във флакони като подарък - инициатива на печатна медия. Тези дни се стигна и до проверка на качеството й, след като излезе информация, че е опасна за здравето.

В началото на август Борисов посети с министри разкопките и бе "кръстен" с вода от кладенеца от шефа на НИМ Божидар Димитров. Министър-председателят пък сам поля финансовия и транспортния министър с водата.

Борисов се заканва, че никой нито ще печели от това, "нито ще му дадем такава възможност".

"Просто съжалявам, че от нещо, което действително сме искали да направим добро, някой се опитва да се възползва. Днес това да бъде пресечено“, отсича той. Премиерът нарежда Министерството на образованието също да се включи в разработването на обекта и всички, които са работили в тази сфера, "за да ни кажат кое е най-правилното".

"Заедно с целия кабинет имаме една единствена роля – да осигурим финансирането на учените, които разработват този обект, в случая да стане нещо, от което да се гордеем, а не да се срамуваме. Ако трябва, и БАН включете. Спорът – научният, историческият, археологическият, да се води на ниво експерти", разпорежда той и обещава да се осигури финансиране да се доразвие обектът.

Ако обаче продължават в такъв стил да се нападат и да не мога да разбера… нито аз, нито Калфин, нито Дончев сме археолози, историци да знаем кое е вярно и кое не е вярно… Най-лесно е било и може би затова векове наред не е и правено нищо, смята Борисов.

Той нарежда още здравното и екоминистерството да блокират всякакви дейности извън археологията.

Премиерът иска Министерството на културата да прецени чия собственост да е Базиликата – на министерството или на общината. "Иначе, когато има няколко чорбаджии, винаги се създават впоследствие проблеми", коментира той.

Борисов изтъква и че всеки ден се намират нови и нови археологични разкопки, което по думите му е много добре.

Всички са много щастливи, че се заделят средства за археология и история, обяснява премиерът, според когото това е голяма помощ и за туризма, и за образованието.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам на тази малка площ от 111 000 кв.км., как се събраха толкова кратуни, ей!
41
0
 
9
 
! Отговори
Шамано-идиотизъм преди 3 години
Случайт с кладенеца в Плиска е много показателен за системата на управление на България.
България се управлява с вещерство, шаманизъм и антинаучни заблуди, характерни за първобитно управление на безкнижно и необразовано племе, повтаряни 100000000 пъти от първобитни, безнравствени и продажни "медии на вещеризъм и шаманизъм"
И Бойко Борисов е Велик Шаман -мошеникансен, а Божо Димитров е първи помощник--шаман-мошеникансен.

Пълен идиотиозъм!
В кой век е България ?
40
0
 
10
 
! Отговори
Гочо преди 3 години
Кой не знае Боко Тъпото,
кой не е слушал за Него?!...
39
0
 
13
 
! Отговори
ПЕСЪЧИНКА преди 3 години
ДИКТАТОРА КАЗА! ИЗПЪЛНЯВАИТЕ!
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех,Борисов!ВИДОВ ДЕН Е НА ПРАГА!Народът се пита дали Сталин не е бил прав,като периодично е скъсявал с по една глава предателите и продажниците,попаднали във властта в СССР !Не е ли време политическите лидери,организирали и реализирали случилото се след 1989г,да дадат отчет за причините за днешното състояние на БГ.По план или от простотията на управляващите икономиката ни и всеки трети българин вече ги няма?Но и в двата случая-ИМА БОГ И ВСЕКИ -РАНО ИЛИ КЪСНО- ПОЛУЧАВА ЗАСЛУЖЕНОТО !!!
37
2
 
1
 
! Отговори
d преди 3 години
57 nie i bez pari si pishem i bez da mi kazvash ti tupan shte pishem aide get out
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А те се плицкаха и лигавеха ! Каквато е пипнал всичко се е о..рало.
35
1
 
12
 
! Отговори
Плискайте се ,бе.. преди 3 години
Работниците , които копаят кладенеца си пикат в него...ха,ха,хаааааааа
Дане си мислите , че некой излиза да пика в тая жега и го дърпат с въже от дъното...??!!!
Айде , пийте за здраве и късмет!!!
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този като извади кладенците, извади основите и разчисти терена какво ще прави там ??? Хотел ,палат , публичен дом? Или може би университет кръстен на негова име.
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТО И КУЧЕТО ГЛЕДАЛО КАК СЕ РЕЖЕ МЕСО,НО МЕСАР НЕ СТАНАЛО!! БОКОВАТА РАБОТА СЪЩАТА!!
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точен цитат:Бойко Борисов: „Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече. Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава.„
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тоз е малко по запознат с посвещението ще заложи на човешкия ресурс.Там все още има доста потенциал,който може да се развие и във всяка област да се появат наистина гениални учени,артисти,певци,режисьори,писатели,инженери и т.н.Но затова трябва посветени хора и много пари.Не да дава безбожни пари за гьолове и саниране.След години тези гении ще вдигнат България от това робство и унизително положение.
30
2
 
4
 
! Отговори
адв. Марковски преди 3 години
До Анонимен
Внимателно следя твоите коментари. Виждам, че между теб и колегата Менков се заражда спор.Нека да споделя, че освен адвокат на т.н. Будю съм един от неговите лизачи. Ще поема твоята защита и ще те приобщим към групата на лизачите. Разбирам, че не ти трябва предварителна подготовка. Важно да му духаш силно, там в неговата градина под някоя от двете манголии. Можеш да звъниш на тел. 160.
29
3
 
11
 
! Отговори
адв. Менко Менков преди 3 години
До Анонимен (пост. № 44).
Приятелю, Методи Андреев в момента не разполага с компютър и не може да ти отговори. Ти питаш Методи - кой може да е премиер освен доц. д-р, инж. пожарн. овч. Мутрев ? Моят отговор е , че след като този *** може да е премиер, значи всеки може да е премиер. Ти например също можеш да бъдеш премиер. Трябва ти малко за да сполучиш, контрабанда, наркотрафик, нечленоразделна реч и задължително да си прочел "Винету".
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ,гледа все нагоре и чака да паднат крушките на лятното кино и да ги събере и след това да се обяви,че е мисията,който чакат българите.А истината е друга,ако не са хамериканците да го държат,досега народа го е нашутил сто пъти.Дончева каза,че толкова бил погълнат от тази мания,че искал да се запише в историята.То няма лошо ама как ще заличим някои неприятни моменти от живота на Буда?България винаги е лежала върху лъжа и това продължава да се подържа от хора с мангизи.
27
6
 
17
 
! Отговори
Методи Андреев преди 3 години
На снимката виждаме как един от лизачите на Будю Мутрев Тиквов държи гаванка с обикновена вода от землището на гр. Плиска и лъже маршала от пожарната, че тя е свещена. Питам се, кой е по големият лизач на Мутрев, този шкембелията на снимката или Димитър Кеворкянов ? В едно обаче съм сигурен, двамата имат силна конкуренция от Беновска и Култуклиева, те и двете не само лижат , но и гълтат.
26
3
 
11
 
! Отговори
върховен жрец преди 3 години
Тази вода е годна за пиене само за политици.....и историци.
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За разузнаването годишно отиват около 18 млн. лв, а пък за НСО над 30 млн. лв. Очевидно за сегашната власт сигурността на няколко човека и техният превоз за да се плискат с вода и режат лентички са много по-важни от сигурността на цялата държава.
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те търсят все някакви предсказания и не виждат жалката действителност.Що за наивници ни управляват просто се чудя.Търсят поводи да лъжат българския народ и жалкото,че оня дето гледа все към небето,си върши що си знае и такива,като Тадъръкова и подобни се вързват на тая въдица.Цял народ разбра от къде *** вятъра и защо сме на тоя хал,само те още живеят в заблуда и невежество.Пази боже ,невежи да те управляват.
23
1
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
На баба Злата шурея,че нейната балдъза!! Това съм аз!!