Заповед на Борисов: Никой да не се плиска на "Плиска"!

Забранява всякакви комерсиални дейности, свързани с разкопките
93
Заповед на Борисов: Никой да не се плиска на "Плиска"!
Шефът на НИМ полива на Борисов с вода от Свещения кладенец. Снимка: БулФото

Премиерът Бойко Борисов забрани всякакви комерсиални дейности във връзка с разкопките в Плиска.

Пред министрите на редовното заседание днес той заявява, че целта им е историческото богатство на първата ни столица да стане достъпно за хората, става ясно от стенограмата.

Още по темата

"За да бъдем достатъчно ясни, забранявам (иначе просто ще им спра финансирането и до там ще бъдат) всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече.

Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава", разяснява той.

С думите си премиерът вероятно има предвид разпространението на водата от Свещения кладенец във флакони като подарък - инициатива на печатна медия. Тези дни се стигна и до проверка на качеството й, след като излезе информация, че е опасна за здравето.

В началото на август Борисов посети с министри разкопките и бе "кръстен" с вода от кладенеца от шефа на НИМ Божидар Димитров. Министър-председателят пък сам поля финансовия и транспортния министър с водата.

Борисов се заканва, че никой нито ще печели от това, "нито ще му дадем такава възможност".

"Просто съжалявам, че от нещо, което действително сме искали да направим добро, някой се опитва да се възползва. Днес това да бъде пресечено“, отсича той. Премиерът нарежда Министерството на образованието също да се включи в разработването на обекта и всички, които са работили в тази сфера, "за да ни кажат кое е най-правилното".

"Заедно с целия кабинет имаме една единствена роля – да осигурим финансирането на учените, които разработват този обект, в случая да стане нещо, от което да се гордеем, а не да се срамуваме. Ако трябва, и БАН включете. Спорът – научният, историческият, археологическият, да се води на ниво експерти", разпорежда той и обещава да се осигури финансиране да се доразвие обектът.

Ако обаче продължават в такъв стил да се нападат и да не мога да разбера… нито аз, нито Калфин, нито Дончев сме археолози, историци да знаем кое е вярно и кое не е вярно… Най-лесно е било и може би затова векове наред не е и правено нищо, смята Борисов.

Той нарежда още здравното и екоминистерството да блокират всякакви дейности извън археологията.

Премиерът иска Министерството на културата да прецени чия собственост да е Базиликата – на министерството или на общината. "Иначе, когато има няколко чорбаджии, винаги се създават впоследствие проблеми", коментира той.

Борисов изтъква и че всеки ден се намират нови и нови археологични разкопки, което по думите му е много добре.

Всички са много щастливи, че се заделят средства за археология и история, обяснява премиерът, според когото това е голяма помощ и за туризма, и за образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
31
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Окъпа се и водата стана негодна
1
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo Boiko!