КАТ: Законови промени за организаторите на гонки

"Когато полицаите дойдат на място, никой не прави гонка"
29
КАТ: Законови промени за организаторите на гонки
Снимка: архив, БулФото

Законодателни промени за организаторите на гонките с автомобили поиска началникът на КАТ – Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

Той призна в интервю за БНР, че има проблем с контрола на движението по пътищата в малките населени места у нас, защото няма как той да бъде постоянен и ежедневен.

Още по темата

Вчера две деца на 16 години загинаха, след като бяха ударени от автомобил на правия пътен участък към село Лесидрен. Трето дете е в болница с наранявания. Драмата се разигра заради надпревара между двама безразсъдни шофьори, при която единият от тях загуби контрол върху автомобила си. 

Рановски не коментира случая, защото по него тече разследване и ще бъде проверено имало ли е сигнали срещу джигитите и взето ли е отношение по тях.

Според мен трябва да има някакви законодателни промени за тези, които организират гонките, да им се търси някаква отговорност. Нали разбирате, че когато пристигне екипът на място, пред него никой няма да прави гонка и никой няма да наруши правилата. Може да се търси отговорност за друг вид нарушения – дали са употребили алкохол, дали документите им са изправни, дали имат гражданска отговорност, обясни той.

По думите му най-вече може да им се съставят предупредителни протоколи, но за самата гонка няма как да бъдат санкционирани.

Рановски заяви, че напоследък в София са взети мерки и има съществени резултати спрямо нарушителите. Той посочи, че за да има гонки, някой ги организира. В повечето пъти става дума и за пари.

"Всички указания, които дава ръководството на Главна дирекция "Национална полиция", са насочени към всяка областна дирекция според възможностите ѝ и щатната численост на състава да си направят графици и да покриват и малките населени места. По отношение на това, че там хората познават нарушителите, знаят кои превишават скоростта, знаят кои пият и карат, от началото на годината създадохме електронни адреси на всички областни дирекции, където гражданите да подават сигнали. При подаване на сигнали от гражданите ще бъде осъществен контрол", увери той.

По думите му хората трябва да осъзнаят, че пътуването и по-натовареното движение изискват по-високо внимание и спазване на правилата. Той напомни и че трябва да се има предвид, че през летните месеци горещините влияят на реакциите на шофьорите, които са забавени.

Вчера имаме загинали 4 души като пешеходци, има и случай на загинал пешеходна пътека, посочи Рановски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: КАТБойко Рановски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
рокерчето от София преди 8 години
Да няма милост към онези които с рушвет получават шофьорски книжки
19
0
 
0
 
! Отговори
рокерчето от София преди 8 години
Искам да се направи ревизия на получили шофьорски книжки за 25 години назад....ще видите какъв ужас ще настане тогава
18
0
 
0
 
! Отговори
Logika преди 8 години
Каращите пили които убиват поне по един на ден, газещите хора на пешеходни пътеки, минаващите на червено, каращите без книжки, говорещите по телефона те изведнъж не са проблем. Видиш ли и медийте и полицията решиха че смъртността по пътя е заради гонки само. Просто и народа не иска промяна - чичо ти Тошо ще си каже аааа как ще променят закона да ме е страх да пия 2 ракии и да се прибера с колата.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da si stoish zad byuroto i da vikash ne vijdam gonki e tupo.Kude sa tiya katadjii nikakvi gi niama kvo rabotyat.Malko sa sigurno shtom nikou ne spazva Zakonite i ne se prilagat.
16
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Само оправдания и мрънкане от властите и тия 240 в народното събрание! Говорят само простотии, защото не им се работи и не ги интересува какво става с народа. Гледат само как да крадат! Нищо не са направили за София! Всяка вечер се чува рев на мотори и пилене на гуми и то с часове!
15
0
 
4
 
! Отговори
плевенчанка преди 8 години
Всяка вечер в късните часове ги виждам и чувам тези ,,състезатели,, как ,,свирят,, с гумите си по кръговото за София и кв. Сторгозия.Там на това ,,колело,, има най-малко 4 камери на КАТ ама дали въобще работят или тези бабаити са деца на ,,наши хора,, и от нищо не им пука.Да не говорим за мотористите , които сякаш нарочно форсират в този район двигателите и се чува такъв жесток, адски шум от който човек може да получи моментално инфаркт.
14
1
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 8 години
До стига извиненияОмръзна ми да обяснявам,че контролни и санкциониращи функции по линия на КАТ в системата на МВР имат само служителите на Пътна полиция или както повечето хора знаят КАТ.Охранителните полицаи нямат такива правомощия защото им ги отрязоха в началото на годината по разпореждане на премиера.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва незабавно да се поставят легнали полицаи или дтуги ефективни ограничителни мерки по бул. Александър Малинов в подготвяния за пускане учасък от околовръстното шосе до втората спирка на метрото. Още от сега, когато е отворена половината отсечка диви мотористи и шофьори опитват да карат като луди. Хайде веднъж ограниченията да бъдат поставени преди сгазването!!!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само за Въртене на Гуми трябва да се налагат Сурови Глоби и отнемане на точки за Безрасъдно Упраление като Искат Гонки да отиват на Ле Манса да си Плащат като са Решили да се Трепят да си Трошат Манерките колкото Щът щото Туй с Диваци. - Самоубици да се Разправяш не е Работа
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До като чакаме,колко хора и деца, ще загинат? Кога ще се въведат строги закони за пияниците и шофьорите без книжка ?!Ако човек знае ,че като пие или кара без книжка ,освен глоба ще му конфискуват колата, ще се замисли сериозно нали?!А най-малко ще я даде на друг да я кара!Ав горният случай са били младежи без книжки!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТ да не си търсят оправдание, ами да си изпълняват задълженията както е по закон!
9
0
 
6
 
! Отговори
* преди 8 години
Държавата вобще не е длъжна да осигорява условия за гонки!Който иска - вади си парички от джобчето и си строи писти.Иначе и аз искам условия да си пробвам танка!А се наливат пари в МВР, но резултати няма - нито в големите, нито в малките населени места е решен проблема с джигитите и всичките вариации на битовата престъпност.А се сърдят полицайте и искат да взимат пенсии от 40 годишни, включително тези седящи на бюрца "полицай" и да продължат да са на бюрцето и да получават и заплата горките
8
0
 
12
 
! Отговори
СЛАВКО преди 8 години
Изказването на комисаря ми напомня за поговорката :на калпавия .......Закони има, но не се прилагат. Като не знаят къде са гонките , да отворят гореща линия и ние ще им кажем. Стига са стояли зад храстите и зад завоите. Търсят лесна плячка:я колан, я фар, я превишена скорост с 20км.
7
1
 
16
 
! Отговори
bla bla blaaaa преди 8 години
Никой не организира нищо. Просто всеки петък и събота хора се събират на Баухаус на паркинга и се почва. Обаждал съм се на 112 в един дъждовен ден в който бяха започнали от рано и имаше още хора и малки деца пазаруващи от Пикадили и Техно Маркет. Помолих да пратят патрулка за да се успокоят състезателите които се носеха по паркинга между хората с вратите. Освен, че ми изгубиха времето и бях разпитан от 112 като престъпник нищо друго не се случи.За какво говорим тогава. Закони им трябвало. @!%
6
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не може ли да напрвят по една права специално за тази цел, така няма да има инциденти????????????????? Хората няма къде да си изпробват колите. Държавата е виновна!!!!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обърнете внимание на идиотизма на оправданието"Когато полицаите дойдат на място, никой не прави гонка". Повече от ясно е че в България никой не прави гонки по заведенията и под дебелите сенки лятно време.
4
6
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Полицията не може да огрее навсякъде.За тези които не знаят голяма част от тях са на границата.За да се оправят нещата трябва да има нетърпимост и липса на страх!
3
6
 
10
 
! Отговори
гонкист от столицата преди 8 години
До Анонимен, 3И кво? Не може ли човек да прескочи до морето за 2 часа? Нали затова Бойко ни направи магистрала?Колко му е 360км магистрала не са много, сюркаш се с пълна газ, замо гледаш да не прегрееш двигателя. Единствено гледаш да не те настигне някой ескорт на властващите, че трябва да отбиеш навреме да ги пропуснеш иначе става зле. Току виж те избутали че да минат.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гонкист от столицатакато ви набият камерките за средна скорост ще правите софия-бургас за 2ч ама някой друг път. ***
1
31
 
2
 
! Отговори
гонкист от столицата преди 8 години
Гонки е имало и ще има. Има хора които живеем за това, за да може да се качиш у колата и да я настъпиш както ти си знаеш, мацките отстрани да те гледат и да ти се кефят. Това е смисъла. Столицата до морето за 2 часа, някои го могат и за час и половина. Хайде пички, хайде товарете се и да отлепяме.