Хайде на морето! Ама пари откъде?

Всеки втори българин няма пари за ваканция, сочи анкета на Dnes.bg
14 авг 2015 19:37, Красимир Ангелов
35
Хайде на морето! Ама пари откъде?
Снимка: Булфото

Август е! Вероятно най-чаканият месец в годината. Месецът на пътуванията и ваканциите, на планината и морето. Времето за почивка от натоварената година.

Изборът къде може да отидем е изключително голям – в чужбина, на море, на планина, на село, на някой язовир или просто на вилата/къщата. За българинът обаче и до днес основен фактор в избора на почивка си остават парите.

В разгара на отпускарския август Dnes.bg реши да попита своите читатели: "Колко пари заделихте за лятната семейна почивка?".

Над 3 720 души участваха в анкетата ни, като за съжаление почти половината от тях (45%) признаха, че трудно ще съберат пари, за да отидат на лятна почивка на курорт.

14% от отговорилите са заделили само до 500 лева за лятната почивка, а с 1% повече са тези, които отделят за море или планина до 1000 лева.

Далеч по-малко са тези, които ще заделят от 1000 до 1500 лева за своята почивка – 9% от анкетираните. Едва всеки десети (10%) пък няма проблем да извади повече от 1 500 лева за ваканцията си.

Разбира се, има и българи, за които парите не са проблем, а важното е да намерят най-доброто място, на което да починат след натоварената година. За съжаление обаче, това са едва 7% от участвалите в анкетата ни.

Така или иначе, до края на лятото не остава още много време. Затова ако все още не сте почивали – намерете начин да го сторите. И ако при вас парите са проблем, може би няма да е зле да помислите за планината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До финансистмрънкане,защото тука са работещите бедни,ако в западна европа не мрънкат,значи дневната им заплата им стига за цигари,хляб,пълна количка в лидъла..била съм и знам,а тук дневното заплащане не стига за нищо..не мрънкане трябва а бой на политиците
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В Западна Европа никой не говори , че няма пари , защото ще го сметнат за некадърник и мързеливец ."Даааа, а тук се гордеем с това, че сме мизерници. Няма по-голяма гордост от това да успяваш да преживееш с 300лв на месец.
22
1
 
4
 
! Отговори
агроном-пенсионер преди 8 години
Едно време при ТКЗС-тата хората ги качваха на камион с пейки и ходеха на морето за два дни и се връщаха. Така беше при прехваления комунизъм на бай Тошо- правешкия овчар. Сега всеки с кола и то на хотел , но и с претенции към обслужването и менюто , което не е лошо за т.н. капитализъм .
21
4
 
7
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Такова мрънкане за пари има само в България. В Западна Европа никой не говори , че няма пари , защото ще го сметнат за некадърник и мързеливец . Тука всеки реве и се хвали как нямал пари и естествено плюе Държавата . Абе голямо мрънкане голямо нещо .
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Пари за по 2 коли в семейството имат, а за почивка нямат, айде де!"Именно. Всеки, който има кола, знае колко е скъпа поддържката й. Лично аз само за бензин, гуми, каско, застраховки, винетка и ремонти давам годишно толкова пари, с които със семейството ми можем да живеем 2 месеца като царе на морето.
19
1
 
4
 
! Отговори
Пецата преди 8 години
И аз нямам пари за море тази година, защото си купих лаптоп за 2500лв. Сега съм си харесал един телефон за 1200лв и догодина отново няма да ходя на почивка.
18
2
 
2
 
! Отговори
Бойко от Банкя преди 8 години
КАК ДА НЯМАТЕ ПАРИ БЕ? ЛЪЖЕТЕ, СЕГА БЪЛГАРИЯ Е ПРОЦЪФТЯВАЩА СТРАНА, ДОХОДИТЕ НАРАСТНАХА, БЕЗРАБОТИЦАТА НАМАЛЯ.
17
1
 
5
 
! Отговори
Св преди 8 години
Липсата на финансова култура, прави липсата на пари за почивка невъзможна. Не можали да заделят 1000 лв за море. Ми няма да почиваш. Щом не можеш да заделиш толкова, значи си почивал цяла година. Една кола се продава в mobile-то (1000 лв - тя не струва и наполовина де), и пише спешно-пари за море. Ако я беше продал преди една година-щеше да ги има ако не и е плащал масрафа. Пък тегленето на кредит за почивка е още по - смешен. Но щом се предлага, значи има балъци ... не е луд кой яде зелника.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Взимате сак за пеперуди и почвате да ловите, може и гъби да берете(стига да ги познавате). В краен случай може да почивате, като берете боровинки или да бягате за здраве в парка.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 17: Аз също съм от Варна и подкрепям казаното. Искам да допълня, приятелката ми работи в агенция за недвижими имоти. По нейни думи, новите сгради, които се строят във Варна, се изкупуват още на проект на 60% и то от българи.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я вижте заведенията - всички са пълни!Просто много мрънкачи има.Пари за по 2 коли в семейството имат, а за почивка нямат, айде де!
13
0
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Abe az sam ot Varna i vpechetleniqta mi sa slednite. Ujkim Balgarina beden ot po beden chak pari za hlqb nqma a puk tuka vsichki mehani,kruchmi,barove i diskoteki sa frash s masovo Balgari vsqka boje vecher. Kurortite i te frash s Balgari i nakraq nemali Balgarite pari za pochivka...
12
3
 
10
 
! Отговори
Някаф там преди 8 години
Парите, които заделих за почивка, ми стигнаха само за бензин до село и обратно. А там, по препоръките на Бойко, маах цял ден с мотиката в картофите, за да има за зимата, че след като платя сметките за тока, остава точно един гол и небръснат. Каква ирония - учих, за да не работя в чужбина за 40 евро на полето, а се оказа, че сега копам на село за 100 кг. картофи и бидон кисело зеле...
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 10 дена платихме 1600 лв. за спане и храна в един комплекс близо до Созопол и си изкарахме разкошно. В комплекса от пиле мляко и супер обслужване,.а плажа точно на 25 метра, много широка ивица и златен пясък.
10
5
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
София и околията може и да има, ама я питайте някой от Северна България, еле Северозапада какво мислят?Картинката е една - Южна България дърпа напред, Северна запада.Това е тъжната картина.
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаме пари имаме!! Като си платя сега вноската по-заема ще ми останат точно 2 лева и 50 стотинки добре, че пазарувах та хладилника има засега!!!
8
5
 
10
 
! Отговори
преди 8 години
И всички задръствания по КПП- та и магистрали, са все от хора без пари!?
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България не е добре да има туризъм. Това е в интерес най-вече на туристите: и български, и чужди. Деградиращо е да си турист в България.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и за планината си трябват пари освен ако нямаш рода по селата, а за съжаление не всички имаме.
5
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки втори българин просто пише, че няма пари за почивка. Истината е, че само почиваме. Дебнем всеки празник и отпрашваме навън от София, но ако ни питат имаме ли пари за почивка всеки крие, да не би да му завидят. А и мрънкането и оплакването ни е национална черта