Край на безнаказаността на пътя! Но как?

Завладяла ни е някаква мания все да изпреварим другия
Обновена: 14 авг 2015 16:54 | 14 авг 2015 16:38,
48
Край на безнаказаността на пътя! Но как?
Снимка: bgonair.bg

Войната по пътищата у нас може да бъде спряна само с драстични мерки и по-големи санкции от страна на Пътна полиция, заяви в ефира на България Он Ер Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти.

Той коментира, че основният проблем е, че Законът за движение по пътищата се променя десетки пъти, но на практика разлика няма.

Експертът коментира стряскащите цифри за смъртността на пътя до момента за тази година. Статистиката показва, че жертвите на войната по пътищата са повече спрямо миналата година, когато най-много фатални случаи е имало през юли и септември.

Още по темата

Емил Панчев смята, че най-големият проблем е чувството за безнаказаност на шофьорите-джигити.

"Завладяла ни е някаква мания да изпреварим другия, да не спазваме законите", коментира той.

По думите му трябва да се увеличат санкциите, но те трябва да бъдат приложими и да се плащат глобите.

"Не е въпросът само да увеличим санкциите. Тя санкцията ако е възможно да не се плаща, не се плаща, и тя губи ефекта си. Трябва да бъде махната безнаказаността. Да не можеш да дадеш 20 лева и да продължиш с газ по същия начин", коментира той.

Панчев е оптимист за ефекта от камерите по пътищата, защото така няма контакт между шофьора и пътния контрольор и се отсъжда обективно.

По думите му гражданите трябва да оказват обществен натиск и да показват недоволството си, за да принудят институциите да се задействат. Въпреки това той отбеляза, че законодателството не е много положително настроено към гражданските инициативи.

Експертът обърна внимание и на шофьорските курсове и как се обучават младите водачи. По думите му шофьорските изпити трябва да излязат извън държавата и да се провеждат от частни фирми, защото там няма корупция. Като пример той даде холандия, където има ниска смъртност по пътищата.

По думите му държавата дава много пари за камери, таблети за изпитите, а системата може да бъде измамена. Той съобщи, че има случаи за различни схеми, с които може да бъде прескочена системата.

Въпреки мрачната статистика, Емил Панчев е оптимист, че ако Законът за движение по пътищата се промени до края на годината, след 4-5 години може да има положителни резултати и да се намали броят на жертвите на пътния ад.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не закрием КАТ няма да спре безнаказаността на пътя - това трябва да стане ясно за всеки.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този експерт за *** за зеле не става щом иска още по-високи санкции. Сегашните санкции са прекомерно високи, но от тях няма никакъв ефект. Световният опит също е доказал, че няма ефект от високите санкции. Има си начин как да намалеят драстично нарушенията и този начин го знае всеки експерт, но май в България няма ексерти, а само катаджии и катаджиоподобни.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край на безнаказаността на пътя-ЛУДИ ЛИ СТЕ???Убиецът от вчера в ПЛОВДИВ вече е освободен!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Samo globi I zatvor, vijte im licata na tezi dgigiti ili kakvi sa tam, to ne znae zashto jive I kade se namira
36
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
Поставете камери през половин километър и почти никой няма да нарушава.
35
1
 
1
 
! Отговори
СТАРЕЦ преди 8 години
До Анонимен, преди 44 мин.Е, и аз съм грамотен, колкото ВАША милост!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, че не може да се оправдаваме само с Държавата. Ние като участници в движението трябва да дадем пример на тези до нас т.е това означава да имаме самосъзнание да бъдем непримирими граждани към нарушителите.Дали обаче има Общество, което да застане зад нас в нашето родно място и институция, която ще ни защити или ще ни спукат гумите или трябва да се бием за да се опазим сами?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още от малки само жалим децата, та чак докато станат за пенсия!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТАРЕЦСтаече, научи се да пишеш правилно моля! Аман от неграмотници!
31
1
 
2
 
! Отговори
Напалм Детов преди 8 години
До ВарнаДа, на моста органичението е 30 - 40 км/ч в зависимот от отсечката, но диодите карат с 90 /100 или повече. Кат къде е? Радар? Глоби?Пътя Варна Балчик Каварна е нашарен с ограничения 60 / 70, а там всеки кара с 90 и нагоре! Каъ къде е? Радар? Глоби?
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви по-високи санкций, отново празни приказки до безкрай от знайни и незнайни! Санкцийте са единствено и само за хората които карат горе-доло прилично. Дали ще минеш с 60 при ограничение 50 на абсолютно празен път е все тая. Къде са санкцийте за убийците?! За тях няма санкций и докато е така - ще има смърт и то много. Колко убийци има по пътя и колко от тях как са наказани - условно - и те после пак така си карат. Ама иначе санкций трябвали - *** говорещи, колкото да не заспят.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще разберете, че просто цялата държава се управлява от *** и това е резултат от целият тъпизъм, който изповядват абсолютно всички, даже и народа, то вие си ги избирате такива лидери. Докато издигате в култ материализма и фикциите на егото, вместо да развивате съзнанието си, да разширявате осъзнатостта си, да започнете да се подкрепяте и да осъзнаете, че сте едно цяло и да натрупате мъдрост, дотогава ще преживявате подобни неща.
28
1
 
5
 
! Отговори
Напалм Детов преди 8 години
Днес един, трябваше да не го пусна, и да се удари челно в идващия насреща автобус при изпреварването, но ми дожаля за хората в автобуса.По пътищата е абсолютна лудница, липсва само лично орьжие, за да стане "дивия запад".
27
2
 
6
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Оправданието "Държавата" не важи , ние сме държавата , ние сме хората , които ако искаме ще се опитаме да го направим . Не го правим , значи така ни е добре . Всички се опракваме от ситуацията в държавата , колко е нелепа , колко е смешна и т.н. .
26
0
 
8
 
! Отговори
факт преди 8 години
Празни приказки.. вижте как е в Ловеч,преди 2 месеца смърт ,сега за 2 дни още 3 деца и най лошото че полицията ги знаят но няма резултат еще си кажите например като тоя в Пловдив съдийката за убийство с домоашен арест
25
1
 
9
 
! Отговори
Варна преди 8 години
До тук има 26 коментара(поне , когато започнах да пиша своя) . Омръзнало ми е от хора , които критикуват и пишат по форуми и разни подобни. Карам си аз по Аспарухов мост (Варна) , колата се движи с 55-60 (което е превичена скорост) и се получава така , че аз съм най-бавно движещето се МПС. Не съм безгрешен и аз правя нарушения, не съдя никого, идеята ми е друга. Всички ние първо трябва да погледнем към самите себе си , чак след това да се правим на съдници. Стига коментари, време е за действия.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На пътя в БГ има два типа шофьори - джигити и неадекватно бавни мульовци.Като на АМ ограничението е 140 то всички трява да карат с тази скорост. А не един 200 друг с 80. И двата варианта създават опасност. Същото е и на стандартите пътища - едните карат с 120-30 другите с с 60.В Германия всички карат на ограничението и изправарвания няма. Така хем всички са по бързи хем няма конфликти.
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА ЩЕ СПРЕ САМО ТОГАВА КОГАТО СИ МОНТИРАМЕ ПО ОЩЕ ЕДИН ЧИФТ ФАРЧЕТА НА ПОКРИВИТЕ НА АВТОНОБИЛИТЕ. ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ ДВОЙНО ПОДСИГУРЯВАНЕ. КОГАТО ДОЛНИТЕ ФАРЧЕТА ЗАСПЯТ ГОРНИТЕ ЩЕ ГЛЕДАТ И ОБРАТНОТО. САМО ТАКА ЩЕ СПРЕМЕ КАТАСТРОФИТЕ. ЗАПАЛИ ФАРЧЕ СПАСИ ЖИВОТЧЕ. ТОВА Е ДЕВИЗА НА *** СЕЛЯНЧЕТА КОИТО НИ КАЗАХА ДА КАРАМЕ НА ФАРЧЕТА И ПРЕЗ ЛЯТОТО КОГАТО СЛЪНЦЕТО НИ ЗСЛЕПЯВА А И ОТСРЕЩНАТА КОЛА С ФАРЧЕТАТА СЪЩО. МНОГО ПЪТИ СЪМ СЕ ЧУДЕЛ ОТ СЛЪНЦЕТО ЛИ ДА СЕ ПАЗЯ ИЛИ ОТ ФАРЧЕТАТА!
22
0
 
11
 
! Отговори
Осман преди 8 години
С така изградените си институции тази държава не може да осигури нормален и достоен начин на живот на гражданите си.Тя само обслужва интереси, и ще ни мачкат и убиват, гонят и изнасилват, докато всичко само имитира че е институция. Затова повечето си заминават, за да бъдат под закрилата на законите на чужди законови държави и успяват да отгледат живи и здрави децата си.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До единак и еснафне просто полицията и съдът не работят.а когато работят депутатите са се погрижили да има такива пробойни в законите,че на Джак Изкормвачът биха му дали орден, и парична награда вместо няколко доживотни.