МВР плаща 25 хил. лева за побой над цивилни

Пребитата през януари жена - държана незаконно от униформен
16 авг 2015 08:48, Петя Славова
170
МВР плаща 25 хил. лева за побой над цивилни
Снимка: Facebook

Пребитата от униформен полицай в метростанция "Надежда" Добринка Божилова е била задържана незаконно. Това пише в постановлението на Административния съд. Още на първа инстанция заповедта за арест е паднала като незаконосъобразна, съобщава адвокатът на жената Николай Хаджигенов, цитиран от struma.bg.

Добринка скандализира обществото, след като във Фейсбук пусна свои снимки след като по думите й, охрана в метростанция "Надежда" я е набила и обиждала. Инцидентът е от януари тази година.

Още по темата

"Полицаят отрича да е докосвал Добринка, въпреки че на камерите от метрото, ясно се вижда, че тя влиза жива и здрава в стаята за задържане, а после цялата е насинена. Той твърди, че не я е удрял, както и полицаите, които пребиха Радослав Божинов", продължава юристът. И разказва за развитието по делата, които води, след като графичен дизайнер в БНТ бе помлян от двама униформени.

Сагата с Божинов започва преди 4 години. Той е спрян за проверка на улицата от две цивилни ченгета, решили, че изглежда подозрително, защото имал дълга коса. Младият мъж е пребит до неузнаваемост от двамата, а и от техни колеги след идването на униформени.

"Чел съм безброй пъти съдебномедицинските удостоверения, гледал съм снимките и всеки път, задавайки си въпроса как е оцелял след зверския побой, единственото, което ми хрумва, е, че е извадил късмет", пише в блога си адвокат Хаджигенов.

Юристът разказва продължението на бруталната история. Божинов е закаран в районното и е оставен да лежи в локва от собствената си кръв. През нощта е закаран до МВР болница, където му взимат насила кръв за проба за алкохол и тест за наркотици.

"Въпреки че ги исках многократно, тези проби ги няма! Това не пречи на МВР още на следващия ден да обяви, че е пиян, друсан, оказал яростна съпротива и пр.", добавя Хаджигенов.

Радослав Божинов се принуди да емигрира след побоя. След 24-часовото задържане Радослав Божинов е пуснат, но се налага да му се правят операции, за да бъде стабилизиран. "И това не е всичко. Незабавно след излизането му от болницата му бяха повдигнати куп тежки обвинения, от които след намесата на защитата остана едно, а именно неизпълнение на полицейско разпореждане", продължава юристът.

В крайна сметка съдът постановява, че заповедта за задържане на Радослав е незаконна. Заради побоищата защитата му завежда дело срещу МВР. След многократно протакане се изминава целият път по инстанциите и се стига до окончателно решение на ВКС, който признава, че в случая е имало полицейско насилие. Вътрешното ведомство е осъдено да плати безпрецедентна за подобен род дела сума - 25 000 лв.

Адвокат Хаджигенов твърди, че много от полицаите са неграмотни. Нищо все още не е платено, казва адвокат Хаджигенов и обяснява, че никой не може да накара държавата да го направи, но все пак е обнадежден, че парите ще бъдат преведени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: побойМВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен139NAPALNO TE PODKREPIAM.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
POLIZAITE PREBIVAT HORATA--POPITAITE VSEKI MINISTAR VOGLAVE S TARTORA IM I TE SHTE VI GARANTIRAT,CE POLIZAITE SA EDNI TAKIVA KROTKI HORIZA,KOITO NA MRAVKATA PAT PRAVIAT.DOLNI MINISTRI,OHRANIAVANI OT DOLNI POLIZAI,KOITO TRIABVA DA IZGNIAT VZATVORA.
59
0
 
15
 
! Отговори
www преди 8 години
Защо пък този пример е показателен? Ами защото имаме очевиден престъпник, но и полицейско престъпление. Е, там съдят безцеремонно и едните, и другите.А как е в България? Полицай пребива майка на две деца, не е задържана преди, не е съдена, работи... И до сега ние нямаме яснота за това как изглежда полицаят? Уволнен ли е? Каква е другата му колежка, дето го защитила по документи? Кой в РПУ-то какво е правил? Нищо не се знае...Анонимен 120,Да припомняме ли написаното в протокол "Ханко Брат"?
58
0
 
5
 
! Отговори
www преди 8 години
И продължавам с още един пример, но от САЩ (Tom Webster).Имаме сбиване на бензиностанция, идва полиция, задържа многократно арестуван и осъждан чернокож и по време на ареста полицейски служител го нокаутира с ритник в лицето, докато бандитът е на земята. Битият се оплаква, но разследващите отхвърлят всички негови искове. Две(!) години по-късно излиза видеозапис от събитието, показващ обратното. Трима полицейски служители са арестувани веднага, не само прекият извършител. Прекият сега го съдят.
57
2
 
0
 
! Отговори
Калин Вазонов преди 8 години
Съгласявам се с мнението на Ранделакис Мериканоооооо сандъциВькторьа Бьчкова что случилатсь слишашь ли сигнали хорфо рускаВсички рускини дошли тук да живеят на БЕСИЛОТО
56
0
 
7
 
! Отговори
www преди 8 години
До МнениеИ да, и не. Съгласен съм, че така е по книга. Но то по книга и полицейските служители трябва да ти се представят, като те спират, както и ред други неща.Защо "не"? Ами защото имаше един стар случай, при който очевидно неправомерно задържан таксиметров шофьор "почина" в столично РПУ. Да знаете какво стана с този случай? Да знаете имена? Да знаете свидетели от РПУ-то?Друг случай - онова момиче, дето беше "скъсало" пагона на полицай от Първо РПУ. Има запис за противното, няма реакция
55
0
 
12
 
! Отговори
www преди 8 години
До Анонимен 115,Абсолютно, особено ако тези жени са по 50 кила и не са криминално проявени. Така е. Но въпросът с поведението на досега никому неизвестните един или двама служители в Института по психология и психиатрия на МВР остава да виси със страшна сила.Без да познавам убосника, смея да твърдя, че бих могъл да го преценя като годен или негоден за този тип полицейска служба точно за две минути. А в МВР проверяват на входа два-три месеца!? Кой психолог му написа "Да"? Дайте да го видим.
54
2
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Най-големите *** СА ПОЛИЦАИТЕ като влезете в полицията за каквото и да е при задържане си ИСКАЙТЕ АДВОКАТ -*** веднага омекват . ИСКАЙТЕ АДВОКАТ , МЕДИЦИНСКО СВИДЕТЕЛСТВО И СТЕ ГИ ОСЪДИЛИ ,нямате нужда от свидетели щом се е случило в полицията.В съдебната практика е прието щом излизате от полицията пребит МИЛИЦИОНЕРЪТ Е ВИНОВЕН.
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слабите мъже бият жени, без значение какви са и къде са в обществото. Мухльовци има навсякъде.
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Половината *** на България е в МВР, а другата половина са мутрите.
51
0
 
9
 
! Отговори
Man United преди 8 години
Някой ден ще ме изберът и милиони микроби ще измрат...
50
0
 
15
 
! Отговори
Man United преди 8 години
А смятай, колко трябва да си ЖАЛЪК, за да пребиеш така момиче.Дори да е престъпник.***,***,***,*** > полицай!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терминал 2 !!!
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицаите в БГ са едни ненужни създания, в повечето случаи вредни. Вмето да решат проблем, те ще го усложнят. Вместо да хванат и да обезвредят престъпник, много вероятно е жертвата да го отнесе. Причината - липса на знания и най-вече МОРАЛ. Последният е в дефицит и на мнозинството от така нареченият народ. Изобщо всичко си е адекватно и лпгично.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мда държавата не иска да плаща отсъдените на жертвите обезщетения.. Следва съд в Страсбург и ние ще плащане двойно, затова че държавата в най- крупния престъпник
46
1
 
7
 
! Отговори
www преди 8 години
Защо давам този пример от САЩ? Ами защото е много показателен. Всеки полицейски служител там, пред който друг полицейски служител или пък гражданин извърши престъпление, носи отговорност за това, че не го е възпрепятствал. Тълпа напада униформен, той вади пищов, но колегите му го избутват назад и кмета после казва, че позицията на полицая е "незащитима".Питам - побоят над Добринка Божилова видян ли е от друга полицейска служителка и какво е направила тя? Коя е тя? Кой след това е бил в РПУ-то?
45
2
 
8
 
! Отговори
www преди 8 години
До Анонимен 103По принцип родните полицаи много обичат да дават примери с това как било по САЩ. Пример: Eric Casebolt.1. Повикан е по спешност. Бие тинейджърка по бански (голо дете). Наобикалят го тълпа други деца и той вади пистолет срещу тях. До тук всичко е в рамките на полицейските процедури, защото има тълпа.2. Двама други униформени полицаи обаче го възпират, след като вече вади пищова - те виждат, че е изперкал.3. Няколко дни по-късно cop е принуден да напусне службата.ТАКА Е В САЩ!
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като съда е решил правомерно - осъдения да бъде дисциплинарно уволнен и да плати кръвнина в размера определен от съда.А не заплатата да я плащат гражданите за уж тяхната защита, а после същите тези граждани да платят глобата за своеволията на униформения.Нещо много сбъркано има тука.Да ги задължат да минават на тестове и да учат тактика а не само лежане и оплаквания че в чужбина се плащало по добре.
43
0
 
6
 
! Отговори
www преди 8 години
Анонимен 102,Предполагам, че най-логично на този фон звучи искането за заздравяване на дисциплината навсякъде в МВР, с цел да се пооправи ситуацията, която цари там.Лице, отгледано от майка си, защото очевидно бащата не го е припознал, може да бъде пригодно за полицейски служител, но е редно някой друг, грамотен психолог и преди това, да поеме отговорността за неговото психическо здраве. Съжалявам, разбирам тежестта в живота на човека, но това не му дава права да пребие невинна жена!
42
1
 
7
 
! Отговори
www преди 8 години
До 8Да, разбира се, осъжда се данъкоплатецът. Най-вероятно и най-нормално потърпевшите ще искат още пари и ще се обърнат към ЕСПЧ. Напълно нормално е там исковете им да се потвърдят и да се плати още. Но това не е проблемът!Нека се фокусираме върху случаят с Добринка Божилова. Очевидно, и според съда, и според записите, арестът се неправомерен и побой има. Биячът е кръстен на... майка си (Димитричка). Проблем ли е това - ще попита някой? Ами, видимо Е! Кой психолог го провери за пригодност?