Затвор за гонките, поискаха от КАТ

Засега състезателите могат да се отърват само с глоба
Обновена: 16 авг 2015 07:48 | 16 авг 2015 07:45, Петя Славова
62
Затвор за гонките, поискаха от КАТ
Снимка: снимка: Flickr

Организирането на улично състезание между коли или мотори, както и залагането на „дръпките” да стане престъпление и инициаторите им да носят наказателна отговорност. Това е една от идеите, които се обсъждат в момента срещу тестовете на возила по пътищата, съобщи вчера началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция” Бойко Рановски, съобщава в "Монитор".

В сега действащите закони никъде не е дефинирана думата „гонка”. Поради тази причина състезателите могат да бъдат глобявани единствено за превишена скорост, но те пробват колите си там, където няма камери на КАТ. Другият вариант за санкциониране е по Указа за борба с дребното хулиганство.

„Ако колата вдига много шум и се палят гуми, водачът може да се даде на съд за хулиганска проява, но трябват свидетели, които да дадат показания пред съда”, коментираха още от КАТ. Вече е създадена междуведомствена работна група, която ще предложи спешни законодателни промени не само срещу гонките.

Обмислят се по сериозни наказания за шофьори, които не си плащат, както и водачите, каращи пияни или без книжки.

За София една от мерките срещу уличните състезания е поставяне на денонощни патрули на четирите места, на които се изпробват коли и мотори – това са Околовръстното шосе, отсечката от бул. „Гоце Делчев“ нагоре по бул. „България”, ул. 202, както и бул. „Владимир Вазов”. От началото на юли в столичната полиция са подадени 70 сигнала за гонки но само 15 от тях са били действителни.

Още по темата

„Минава мотор в полунощ, изревава на светофара, гражданинът се буди и звъни на тел. 112”, коментираха от „Пътна полиция”. В същото време в страната не могат да бъдат изкарани повече от 150 екипа на КАТ, стана ясно още вчера.

Част от екипите били ангажирани и със спирането на движението на тирове, когато температурите се вдигнат над 35 градуса.

От КАТ съобщиха още, че началото на годината до юли 17 деца са загинали при катастрофи в България. За първите седем месеца на 2015 година от КАТ отчитат 3994 тежки катастрофи с 368 загинали и над четири хиляди ранени. Това са с 88 повече катастрофи и двеста повече ранени в сравнение със същия период на миналата година. Пловдив е градът с най-тежка пътна обстановка и най-голям брой катастрофи с ранени, отчитат от КАТ.

Преди два дни и премиерът Бойко Борисов коментира поведението на пътя, като призова да се обяви война на джигитите. Той се обърна и към родителите, които не поемат отговорност за действията на децата си. "Като родител питам къде са майките и бащите на тези, които карат безумно по пътищата?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Бойко БорисовКАТгонки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Против УБИЙЦИТЕ преди 8 години
ДА - ЗАТВОР И КОНФИСКУВАНЕ НА ВОЗИЛОТО !ОСЪДЕНИЯ ДЖИГИТ "ДА ПРАЩА НА ПОЛИЦИЯТА БЕНЗИНА ЗА БИВШИЯ СИ МОТОР !
43
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Аз като постоянен участник в движението питам кой дава книжки на всякакви заспи. Те в днешно време не знаят какво да правят ако колата им почне да се държи странно или да тропа, какво остава да предприемат адекватна ситуация при авария или ситуация на пътя. Ей за това умират хора, а не заради 100 200 състезателя дето се събират по нощите.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пенсиомерите и неграмотните които карат без книжки не мислоте ли че са по опасни от нас "джигитите" ?
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да направят ТЕЯ, първо писта/и със свободен достъп по всяко време на денонощието с дежурна линейка и пожарна, после съм съгласен да се гласува затвор(обществено полезен труд). Вземат ти парите за да ходиме в локви и кал, с колите си да пропадаме в Оогромни ЯМИ и от горе на всичкото, че си дал гас направо затвор. Егати и тъпите .....Има хора убийци (буквално и умушлено) и какво, пробация. Браво Браво. Ама да ви кажа ние си ги избираме такива. Вместо г-н Дебелян да прави гуш гуш, да вземе да даде ей така някое милонче за някоя пистичка. Ама не, народа да мизерства... Евалата г-да дупетати
40
0
 
4
 
! Отговори
7 преди 8 години
До до 22Айде ходи си в бялата държава и виж дали има някой мотор със заглушител. 1 година в щатите никой няма заглушител изпускателните системи се сменят с още по шумни поради обезопасителни причини. Половината шофьори няма и да разберат че мотор ги изпреварва ако не са шумни. Култура на шофиране в България няма и не се пазят мотористите.
39
0
 
3
 
! Отговори
КАТ дгд преди 8 години
Какво ви учудва? Нали катаджиите и те са хора - и те трябва да ядат (да лапат рушвети).
38
0
 
2
 
! Отговори
ivailo преди 8 години
mesto da se chudat kakvi guluposti da izmisliat moje prosto da dadat edin teran na koito da se organizirat gonkite. kakto e nasiakade po sveta
37
0
 
1
 
! Отговори
edi koi si преди 8 години
tapa darjava nishto ne razbirat samo da kradat moga i iskat oshte kakvo razbira boiko ot koli ako go butne 1 km asval nz tolkova pari otradnaha
36
0
 
3
 
! Отговори
ИВО преди 8 години
Момчета ,не се превъзбуждайте много,не вкарвайте всички автомобилни ентусиасти в затвора и не дрънкайте кво да е . До всички ,които ненавиждат състезателите-само да ви кажа ,че в белите страни има изградени писти за драг,дрифт,италианско и рали-крос и всички ентусиасти ходят събота и неделя да си карат като пичове. Тук в БГ кво има ??? В СТЗ бяхме говорили да ни дадат от летището 1км,намерихме спонсор да го асвалтира и да докара техника за замерване ..казаха сори...н нас писта не ни трябва..
35
2
 
10
 
! Отговори
Заклет Джигит преди 8 години
Защо смятам така: 1- Джигитите винаги карат на празни и широки булеварди, 2- Джигитите имат много по-висока концентрация от нормалния гражданин решил да превиши ограничението, 3-Джигита има много по висока автомобилна култура, познания по устройство на автомобила, техника на шофиране и др... Реално от организирани нелегални гонки досега за 10 години не съм чул да е загинал някой - това че някой си от село е прегазил някой друг не го прави уличен състезател, тези хора са обида за нашето общество!
34
2
 
7
 
! Отговори
Заклет Джигит преди 8 години
Като дългогодишен участник в нелегални улични състезания, бих искал да изразя възмущението си от опитите на обществото да припише цялата вина за всички инциденти по пътищата върху горките автомобилни ентусиасти. Колко нелепо звучи това: "Можели да ги глобяват само за превишена скорост..." ми че то каква е разликата дали просто някой си ще си кара с превишена скорост или двама организирано ще си карат с превишена скорост... даже втория случай реално е по-безопасен понеже го правят опитни джигити.
33
0
 
6
 
! Отговори
СМЯХ преди 8 години
по голяма ГЛупост не БЯХ ЧЕЛ .
32
1
 
4
 
! Отговори
варна преди 8 години
Поредната простутия. Да ходят из селата и да следят там за тези неща. Че те за убийство дават домашен арест сбправо да ходиш на почивка в милано, валенсия....
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то у нас за поръчкови убийства, за дрога и тем подобни дават условни присъди. Я катаджиите да кажат колко мотористи са глобили. Щото там е ясно че няма ни един който да кара с позволената скорост, все гледат да форсират двигателя, да се чуе бумтенето
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затвор трябва за служителите на КАТ, защото не си изпълняват задълженията по закон.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 37какво им пречат тия гонки?За неразбралите (сигурно поради някои грешки на природата и генетиката!): отвреме навреме смачкат някого, обикновено страничен човек или дете! Та затова! А дано си разбрал...(ама надали)
28
5
 
7
 
! Отговори
пацо преди 8 години
Поредните глупости и отвличане на вниманието. От такива гонки има по 5-6 души на година умрели. От това че карат пияни има над 500, от това че отнемат предимство над 200 и т.н. Неказвам че гонките не са опасни, но има много по важни проблеми за решаване с многократно по висока смъртност. Бай *** книжка няма и кара, арестуван 50 пъти, няма проблреми кара и краде, къде са експертите?. И в КАТ няма един уред за мерене на шум, как ще те глобат нали веднага ще падне в съда, свидетели дооообрее...
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоягата винаги трябва да върви с моркова!Заедно със засилването на санкциите, трябва да им се построят писти. Да си плащат там, да си правят клубове. Постепенно, самите собственици на такива писти ще му намерят колая как да вкарат там щураците, а да не го правят по улиците.
26
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво им пречат тия гонки?
25
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
След 30 години, няма да можете да се блъскате в дърветата по пътищата, а ще е директно в някой паметник. Колкото и да се " умува, говори и пише за катастрофите по пътищата, Българите сме много (сами си изберете думата ! ). Това на нас няма да ни се случи (много ясно)! :)) Да ама не! В 90% от случайте загиват хора, които са нямали никакво намерение да хващат пътя за нагоре, ама кой ги пита ?