Фирми наемат детективи заради крадливи тираджии

Въпреки мерките, бизнесът с нафтата тече с пълна сила
17 авг 2015 07:19, Красимир Ангелов
18
Фирми наемат детективи заради крадливи тираджии
Снимка: Булфото, архив

Бизнесмени у нас масово поръчват на детективи да разследват за кражби работници в техните предприятия, съобщава "Монитор", като се позовава на нашенска детективска агенция.

Най-често подобни искания имат собственици на транспортни фирми, които се съмняват, че техни шофьори точат от горивото и го продават, за да се облагодетелстват лично.

"Бизнесът тече с пълна сила, оказва се, че водачите на камиони знаят и техники как да манипулират устройствата, които отчитат разхода на гориво, за да им излязат после сметките при отчитането на курса. А пък клиенти да купят по-евтина нафта колкото искаш”, разказаха детективи пред вестника.

По традиция търговията става встрани от пътищата, за да не се променя посоката на придвижване на камиона. Цената на продаваното на черно гориво е малко по-малка от тази в бензиностанциите, но пък се продава на едро и двете страни са доволни от сделката.

Тези кражби успяват да метнат шефовете, но детективите бързо успяват да ги разкрият. Като цяло обаче тези измами се хващат най-добре с физическо проследяване на заподозрените и затова работодатели плащат щедро на детективите да пътуват и да следят шофьори, в които се съмняват.

Истината е, че от далаверата файда имат всички - като се започне от шофьора на тира, през първия купувач, втория и крайният потребител, който купува нафтата по-евтино, отколкото в бензиностанция. Има случаи, когато въпреки надценката при препродаването, крайният купувач плаща 1,80-1,90 лв. за литър нафта.

Детективите разказаха още, че често получават поръчки и за друг вид корпоративни разследвания – разнищване на финансови измами от счетоводители в самите фирми. Когато някой бизнесмен се усъмни, че го краде негов финансист, но не е сигурен, той вика на помощ детективи. Те на свой ред организират наблюдение над заподозрения и, от друга страна, използват услугите на собствени счетоводители. Така по физически и финансов път се проверява лоялността на служителя на фирмата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
taipai преди 8 години
да почнат да плащат като европейците и няма да ги крадем . а те дават за бог да прости...
7
5
 
2
 
! Отговори
Bibbo преди 8 години
Крадът бе . Парите не си знаят . Взимат по 3000 на курс . Оядени са и пак са алчни. Даваш му нов камион за 80 000 евро и ти го връща *** . И пак е недоволен. Да намериш свестен шофьор е голяма рядкост.
6
4
 
17
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
А шефовете не крадът от шофьорите ?Я ги попитайте как ги усигоряват.Международен шофьор заплата 460 лв.Повечето плащат на километър.А в наредбата за командировките пише че се плаща на ден.И тая наредба не е променяна от години.Разход на гориво се определя само там където шефове са българи.
5
7
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Що си мислите, че народа краде заради ниските заплати? Това си е оправдание за лека нощ, ей така за чиста съвест. Краде се, защото може и защото сме си крадливо племе. Да не би по време на соца да не се точеше гориво, а? Ама иначе той булгарският шеф бил такъв, онакъв. Ако питаш някой шеф, той пък ще ти изкара една тирада за булгарския работник. Такива сме каквито сме.Въпросът е искаме ли да бъдем други. Май не.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския шеф е измекяринНищо чудно , че фалират на всяка крачка.Ами така е- повечето са "назначени капиталисти".
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S MALKATA ZAPLATA,KOIATO POLUCAVAT TOVA SA TAI NARECENITE DOBAVKI,KOETO NE E KRAGBA,A ZAKONNO POLUCENI PARI.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"КАКВОТО СЕ ПРОВИКНАЛО-ТАКОВА СЕ ОТЗОВАЛО"И искам да попитам-При толкова мнооого бизнесмени,шефове,полицаи,данъчни,детективи и неизброими сътрудници и канцеларски "мишки",КОЙ РАБОТИ в тая Държава?КОЙ СЕ ТРУДИ така както извън границите и както принуждават там да работят нашите сънародници?Трудолюбието на българина е мит.Не го ли ръчкаш не очаквай работа.А за братята роми-и с това не става.
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Болшинството от тези бизнесмени са бивши шофьори или хора от системата на сомат, които цял живот са крали и мира не им дава мисълта, че някой друг може да ги краде. Един вид параноици са. Другата част, уж имат транспортна фирма,а се проявяват като хигиенистки. Все нещо перат,а като заработи пералнята,спиране няма и тогава стават още по-големи бизнесмяни.