80% от българите: Пари за Гърция ли? Не!

Гърците са мързеливи, не работят достатъчно, убеден е всеки втори
Обновена: 18 авг 2015 14:14 | 18 авг 2015 11:44, Камелия Цветанова
90
80% от българите: Пари за Гърция ли? Не!
Гръцкият премиер. Снимка: Reuters, архив

Само 6 на сто от българите смятат, че страната ни трябва да помага финансово на Гърция, а цели 80% са против. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", финансирано от организацията.

Още по темата

Постигнатият през юли пробив в преговорите между Гърция и кредиторите й явно е оставил българите с впечатлението, че по-скоро гръцкото правителство печели от ситуацията - малко под 40 на сто от хората избират тази опция, 24% смятат, че печеливши са и Гърция, и онези, които я кредитират, а 13% смятат, че в крайна сметка печеливши са кредиторите. 

Хората с достъп до по-високо образование и стандарт на живот виждат по-усложнена картина, по-умерени са в мненията си и намират ползи и за кредиторите на Гърция. Но като цяло явно е останало усещането по-скоро за надмощие на гръцкия интерес. Това вероятно се дължи на факта, че беше постигната сделка, но и на проведения преди това референдум, който показа ярка обществена съпротива срещу кредиторите, коментират социолозите. 

60%, например, споделят мнението, че Гърция има проблеми, защото гърците не работят достатъчно. 21% не са съгласни, а останалите се колебаят. 

Същевременно, близо 70 на сто са съгласи и с твърдението, че онези, които са давали заеми на Гърция, имат главната вина срещу 14% несъгласни.   

Като че ли най-безусловно съгласие обаче предизвиква твърдението "Основният виновник за проблемите в Гърция са политиците там". 75% от българите са съгласни, а само 9 на сто не са. Останалите се колебаят.

Българите явно намират вина в различни степени и сред самите гърци, и сред политическия им елит, и сред кредиторите. Близо 50% от попитаните казват "да" и на трите твърдения. 

Според 70 на сто от българите обаче не бива част от дълговете на Гърция да бъдат опростени. 11% смятат, че това е допустимо, а останалите се колебаят.

Българите като цяло не са привърженици на опрощаване на дългове на Гърция и в по-голямата си част не показват солидаризиране със съседите си, твърдят от "Галъп".

57% от пълнолетните българи са съгласни и с твърдението, че "проблемите на Гърция показват, че в Европейския съюз има сериозна криза". На фона на тези данни, на твърдението "Добре би било България да премине към еврото" среща несъгласие сред повече от половината българи. Едва 7 на сто са съгласни, а останалите се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
10
 
! Отговори
$ преди 8 години
Така или иначе , гърците намериха идеалната формула за безплатен обяд. Защо ли ? Защото доказаха че са стратегически ценни.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
namerete para za bulgaia svine ,horata tinat v mizeria i glad prenudeni da napusnat strana da moje da se izhranyat
52
3
 
3
 
! Отговори
bay ganyo преди 8 години
bilgaria nemije da si pomogne sama trignala da pomaga na drugi,tipacitakiva da sme po dobre ot gircite
51
5
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Pari na garcite li ? Da go duhat
50
2
 
6
 
! Отговори
е колко де преди 8 години
Е за кво да им даваме, и без това ходим да си харчим парите на тяхното море! Какво повече искат?
49
2
 
6
 
! Отговори
ДА АМА НЕ преди 8 години
До Баба МецаПърво субсидиите в земеделието има са в пъти по големи, а най големите разходи са за гориво, механизация, торове и пестициди които са колкото на нашите производители.Със субсидии като в Гърция и тук всичко щеше да се обработва.
48
3
 
10
 
! Отговори
ВЕЧНА СИЕСТА преди 8 години
През 96г. никой не ни помогна. Тогава българия се нуждаеше от само 2млр. долара, но никой не ни ги даде, а ни накараха да си "приватизираме" икономиката за без пари.Така че просто не виждам защо да им се дава каквото и до било. Първо да го обяснят на пенсионерите с 250лв пенсия, после на хората са доходи около 500лв, ако ги разберат нека ги хрантутим и ние.
47
4
 
13
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Стига сте ревали от 1 януари 2016г. се намаля пенсиите с стаж в фалирала Гърция и става само 400 евро на месец, а в икономическа стабилна България пенсията с стаж преди месец скочи с 4 лева и стана грандиозно висока цели 157лв на месец.
46
4
 
10
 
! Отговори
грък преди 8 години
Дай ми 100 евро назаем и утре ще ми ги върнеш. Хахаха
45
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито сме по-работливи от тях, нито умеем да ценим това, което имаме и малкото не-мързеливи правят. Само в моя квартал 2 магазинчета фалираха това лято - за дрехи и мебели, директно от производител, нито бяха некачествени, нито с надути цени, просто друго си е да пазаруваш в мола.
44
12
 
8
 
! Отговори
Радка Пиратка преди 8 години
Гърците са най големите пичове и много, много работливи. Затова всички яки пички сме там.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da da da..
42
8
 
8
 
! Отговори
До лицемерите преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ са същите *** като гърците ! Че и по-големи!Нещели да им се дават пари ПЪК ИМ ГИ НОСЯТ "НА КРАКА" !Справка : виж. граничните пунктове ЦЯЛО ЛЯТО !
41
3
 
2
 
! Отговори
Даката преди 8 години
До Анонимен Е и аз това казах.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не искат да дават пари, а си оставят спестените за почивка именно там, много умно. Не защитавам нашето черноморие, то също не си заслужава, но все пак си е ирония.
39
3
 
14
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
До българин 25Май не си ходил, а само си минавал по край гръцки села, драги! А дори и да си минавал само, случайно да ти е направило впечатление, че няма парче земя, което да не е обработено, за разлика от нас? Дали си обработват земята от къщи с дистанционното? Кажи ми още, половината от зарзавата и плодовете на пазара какви са, гръцки или български? Сами ли се отглеждат? Я сравни селата им с нашите? Мързеливи били! Хайде холан! Нека първо се видим ние, пък след това да съдим за другите...
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами че няма да работят като нас по 10 -16 часа в денонощието като роби! За това и винаги ще са по-добре, колкото и да им е голяма кризата! ! !
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари за Гърция ли ? Може! Защо не ?Обаче, ако парите ги давам АЗ, примерно за почивка.Това някой управляващ да дава държавни ( разбирай мои/наши ) пари на Гърция, без аз да съм одобрил - НЕ !
36
7
 
5
 
! Отговори
гошо мумче лошо преди 8 години
И аз съм като Византийците. Като излизам ме черпят - после не връщам пари. Пари не давам на никой и за нищо. Така тря - тря си егоист, щото в тоя капитализъм няма друг начин.
35
8
 
8
 
! Отговори
Даката преди 8 години
Какви 6% За помагане на гърците? Всеки здравомислещ българин би казал Не. Доста помнят вредите, които гърците нанесоха на българите по турско време. Меркел да им помага, българите едвам свързват двата края. Време е политиците ни да помислят за народа, така както Камеран се грижи за националните интереси на Англия!