Над 300 болни в психиатриите са жертви на имотни измами

Нотариуси участвали в схемите, мними роднини също
Обновена: 18 авг 2015 08:02 | 18 авг 2015 07:00, Камелия Цветанова
42
Над 300 болни в психиатриите са жертви на имотни измами
Снимка: Булфото, архив

Над 300 от психичноболните, настанени за лечение в психиатриите, са станали жертви на имотни измами, съобщи пред "Труд" Цветеслава Гълъбова, директорка на клиниката "Св. Иван Рилски" в Курило.

Още по темата
Измамите се случват с участието на нотариуси.

"Съвсем наскоро имах такъв случай, при който при пациент в болницата ни се яви неговият брат с нотариус (поне се легитимира като такъв). Роднината настояваше да се извърши покупко-продажба на жилище, на което болният е собственик, и това да станело в болничните условия. Братът изобщо не се притесни от факта, че близкият му е в лечебно заведение заради тежко психично заболяване и щом е в болница, е ясно, че не е добре", разкрива д-р Гълъбова.

Тя призна, че когато е станала директор на пхисиатрията преди 6 години е заварила 45 такива случая.

"С много усилия на екипа ми, който включва и четирима социални работници, успяхме да ги сведем до двайсетина и скоро предстои да изведем още 4-6 души. Това са все пациенти, пребивавали при нас над 10-15 г. Само че идват нови и нови потърпевши и на практика психиатриите се превръщат в места, в които болните живеят. Ако екстраполирам данните от моята болница, то излиза, че в 12-те държавни психиатрии живеят над 300 измамени психично болни (толкова е и точното число). И 90% от тях са употребени", добави Гълъбова.

Преди няколко месеца стана ясно, че психиатриите са пълни и в тях лежат предимно млади хора на 30-40 години с депресии, тревожни разстройства, панически атаки.

Повечето от пациентите са жени.

На този фон през март звената за душевно болни не бяха получили и лев от държавната субсидия от началото на годината.

Болничните легла за хората с психични отклонения са 4500, което прави 10% от всички легла в лечебните заведения в страната.

В лечебните заведения болните могат да бъдат лекувани до определен период според състоянието си.

След изписването им оттам те се връщат у дома си и лекуващите лекари губят контакт с тях до следващия път, когато им ги докарат с линейка, придружена от полицейски автомобил.

У нас терапията им се поема от Министерството на здравеопазването (МЗ), с което клиниките сключват договори и всяка година парите им пристигат в края на март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдебната система има недостиг на пари а дава печелившите дейности като нотариуси в частни ръце . Нотариусите са милионери и без измами защо някои от тях вършат престъпления?
31
1
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Достатъчно е да поживееш 20 години в България ще си готов за лудницата. Не ти трябва имотна измама. Най-голямата измама е да се родиш в ДУПКАТА.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом тези най-горе са мошеници и за нищо не стават, на всеки му е ясно че и той може да си върти далаверки. Рибата се вмирисва от главата. Министри, депутати, властимащи всички дават пример на останалите.
29
0
 
10
 
! Отговори
рота преди 8 години
Имамите с имоти на възрастни,болни и самотни хора са с епидемичен характер. Краде се земеделска земя,парцели,апартаменти и дори големи магазини. Структурата на измамниците е много стройно организирана с йерархия и пипала във всички общински областни и държавни институции, включително и МВР. Особено добре се включват докторите, които обслужват болните жертви. Но, за цялата схема се мълчи! Всички медии пишат за "алоизмамниците", където престъпници печелят по 70000е и нагоре от сделка...тишина!!!!
28
0
 
14
 
! Отговори
Брей преди 8 години
И аз се скоро се впуснах в това приключение, да си търся жилище. Харесах един апартамент, но като видях удостоверението за тежести щях да припадна. Хора на по 85 години си прехвърлят апартаменти, заменят, даряват, откупуват, пак прехвърлят. Един дядка(около 90 год) прехвърлил на някакви хора и двата си апартамента, случайно хората пък са от структурата на МВР, и случайно всичко това със съдействието на нотариус известен с имотни измами.А Брокерката ми вика"не се притеснявайте, всичко е чисто" :)
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работих в една фирма като роб издържах 3 г и напуснах не ми дадоха Трудовата книжка подадох жалба в Инспекцията по труда направиха проверка и на тях казали същото като на мен ,че ми я били върнали реших да си потърся правата с адвокат той ми обеща да ми помогне взе ми парите и нищо не направи та какъв е извода в каква страна живеем правова ли !
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е виновен този които яде баницата а този които му я дава!Виновни сме си ние защото запазихме благия си нрав от онова време а времената са други вече не може с добро като не може с добро обръщаш опакото и както са постъпили с тебе така постъпваш с тях даже и по лошо прекара ли са те прекарваш ги и ти това поне е лесно стават всеки ден нещастни случаи с хора падат асансьори катастрофи ми защо не и с нотариус и адвокат.
25
0
 
3
 
! Отговори
жертва преди 8 години
от Линка Чуткина
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самия ББ ви го каза проблема на българите е многото жилища които притежават !
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам един комшия инвалид 1 ва група ми се оплака от една адвокатка на която дал 300 лв . да внесе от негово име по някаква сметка на съда а тя си ги е внесла на нейно име и той отишъл да ги внесе наново !
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най малкото което може да се направи от близките в такъв случаи е да счупят ръцете на нотариуса които е заверил документа за покупко продажба за да не може друг път да го направи отново
21
2
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Ако пенсиите се взимат от болницата, то болницата няма да има изгода да лекува тези хора.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Око за око зъб за зъб щом няма закони роднините на лудия намират нотариуса и му връщат за добрината според заслугите му после и адвоката ...
19
1
 
11
 
! Отговори
До 24 преди 8 години
Не си ме разбрал. Не хваля онова време, а уточнявам, че поради условията, част от които и ти споменаваш, не можеше току така да се прехвърли неколкократно едно жилище в кратки срокове и после дирите да се заметат.Ромите и тогава бяха с предимства, за съжаление, та не знам защо се е наложило да дава подкупи този, за когото ти пишеш.Иначе, всеки знаеше какви пари трябва да дадеш "под масата", за да ти дойде най-после ред за жилище - обикновено, подкупът биваше равен на официалната цена на имота
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До щирлицТочно така, За това получават повече пари отколкото ако започнат да работят и да изпълняват служебните си задължения
17
0
 
15
 
! Отговори
щирлиц преди 8 години
А ДАНС семки шлюпи и си епилират ноктите,полицията е на море а прокуратурата цаца лови на шишо в басейна...
16
0
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
Чудесно предложение! Радвам се, че в бг има мислещи хора, които проявяват състрадание.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В *** всичко може да се случи. Онзи ден прочетох, че в Монтана е изгоряла пожараната.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pravitelstvoto ne glasuva zakoni, a samoto to e podkupno. S takiva Hora, njama opravia. A na kradzite i moshenizite ste kaga, 4e Gospod gi gleda i da vnimavat. Gelaja na bolnite mnogo zdrave i da se moljat na Isus. Ne slu4aino izbjaga tolkoz narod, zastoto mnogo Mafia ima u nas.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До баба тиСлучваха се и тогава измами, но виновните нямаше как да избягат веднага в чужбина с получените от препродаването пари. Освен това не можеше току така да купиш жилище - трябваше да докажеш жилищна нужда и да минеш през много инстанции. Обикновено измамите ставаха между роднини или в полза на съпрузи пред развод. В повечето случаи за измамения имаше надежда, но се случваха и необратими неща, "изработени" от ловки адвокати.