Ново НПО ще защитава правата на потребителите

"Защита на потребителите" ще е коректив на държавните контролни органи
19 авг 2015 14:42,
6
Ново НПО ще защитава правата на потребителите
Снимка: БТА

Нова неправителствена организация - Национална асоциация "Защита на потребителите" /НАЗП/ ще работи в полза на потребителите и срещу нелоялните търговски практики. Това обявиха на пресконференция в БТА от ръководството на асоциацията, която е създадена преди месец и половина.

Асоциацията ще работи за постигане на лоялен и справедлив пазар във всички сектори на икономиката и ще подпомага отношенията търговец-потребител, каза Добромир Ганев - учредител на НАЗП. По думите му екипът на НАЗП ще бъде коректив за работата на държавните контролни органи като Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията, които в момента работят недостатъчно ефективно.

Много малко от съществуващите 11 потребителски организации към момента също работят активно и ефективно, коментира още Ганев. Защитата на потребителите от НАЗП ще се осъществява чрез средствата на медиацията, а при неуспех - чрез подаване на искове, посочи Ганев.

В отговор на въпрос има ли конкретни нелоялни търговци, към които НАЗП вече се е насочила, от ръководството коментираха, че това са компании с монополно положение на пазара. Те са от сектори енергетика, телекомуникации, имоти и хранителни вериги с техните промоции и срок на годност на стоките, посочи Стоил Алипиев - председател на НАЗП, без да ги назовава.

От НАЗП ще предложат законодателни промени, с които съществуващите Помирителни комисии да станат ефективен метод за решаване на спорове между потребители и търговци. От новата НПО ще предложат и експертно обосновани законодателни промени за усъвършенстване на структурата на съществуващите контролни органи.

Финансирането на организацията ще се осъществява от бюджета, с евросредства - чрез изпълнението на проекти и от членски внос, коментира Стоил Алипиев - председател на НАЗП. Предвижда се и изработването на общодостъпен регистър на лоялните търговци, в който включването ще бъде доброволно и срещу определена такса, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Интересното е че НАЗП ще се финансират от бюджета за да се борят с тези ,които пълнят бюджета
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В началото на м.септември ще започне поредната " атака" против ЕРП-тата за високите цени на тока.Бойко ще ги посочи с пръст,както това е на снимката и ще нареди на министрите си да проверят тези изедници народни. Медийте ще му помогнат да надуе свирката и народа ще ахне от възторг и викове :" Давай,Бойко ! Така им се пада " ! "Проверката ще открие 0.01 % завишени сметки в някоя и друга фактура , а медиите ще разпространят тези големи нарушения. Проверката ще установи,че от ЧЕЗ са закъснели с отчитане на периода м.август с ЕДИН ден и ще им бъде наложена глоба. Медийте нашироко ще отразят тези т
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия от умните и красивите ли са. Борисов ще ги активира ли за изборите. Колко ще се изръси. Колкото за гейовете дето свалиха Ореха или повече ?