Зрелостници преписвачи – вън от изпита

Промените ще влязат в сила за матурите през 2016 г.
21 авг 2015 20:54, Анисия Иванова
10
Зрелостници преписвачи – вън от изпита
Архив: Булфото

От държавния зрелостен изпит да се отстранява и да напуска сградата на училището зрелостник, който преписва от хартиен носител, от данни, съдържащи се в технически устройства /мобилни телефони, калкулатори, таблети/, преписва от друг зрелостник или изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им.

Това предлага Министерството на образованието и науката в проект за изменение и допълнение на Наредба 3 за организацията на държавните зрелостни изпити.

Тези промени няма да влязат в сила за държавните изпити от сесията през август-септември, които са през следващата седмица. Ако промените в наредбата бъдат одобрени, те ще бъдат приложени на матурите за 12-и клас през май 2016 г.

За отстраняването на зрелостник, който е преписвал на държавните изпити, ще бъде съставен протокол, подписан от квесторите и от директора на училището, в което се организира съответната матура. В протокола задължително ще се посочва нарушителят, нарушението и кога е извършено то, се предлага в промените към наредбата.

В нея се посочва също, че няма да се оценява изпитната работа на зрелостник, отстранен заради преписване на матурата, както няма да се оценява изпитна работа, за която е установено нарушаване на изискванията за анонимност. В промените към наредбата се отбелязва, че зрелостниците, хванати в преписване или нарушили изискванията за анонимност, ще могат да се явят отново на съответния държавен изпит.

С промените в наредбата се предлага в деня на матурите на територията на училище, в които има изпити, "да се допускат само зрелостниците, разпределени да полагат в него съответния изпит, както и лицата, които изпълняват служебни функции по организиране на изпита", пише БТА.

Квесторите, учителите-консултанти и членовете на комисията за организиране на държавните изпити в съответното училище нямат право да използват технически средства за комуникации в изпитния ден в сградата на училището - до приключването на изпита, се предлага още в проекта на наредбата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
malart преди 8 години
Аз бих въвел по-строги санкции - глоби, невъзможност за явяване на матура в рамките на една календарна година
7
1
 
3
 
! Отговори
ер преди 8 години
Хората питат кой ще понесе наказателна отговорност за масовите преписвания тази година?
6
2
 
4
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Преписването е измама, кражба, престъпление1 Естествено е да се санкционира !Какво има да се коментира? Други трески за дялане си имат гениите от МО с техния вечен стремеж към рИформи, преобразования, стремеж към оригиналничене и нововъведения. Вярно! Животът е динамичен и се променят условията за живот.Но образованието не е само знания. То е / за мен поне/ култура, възпитание, мироглед и професионална / според наклонностите на индивида/ насоченост !Мошеник в училище- подлец в живота !
5
0
 
3
 
! Отговори
Рънте преди 8 години
Аз пък предлагам - всички решили да направят предложение за промяна, да държат изпит за познаването на всички закони ,наредби , постановления , указания . Дали ще им стигнат години само да ги разлистят?
4
0
 
8
 
! Отговори
ох преди 8 години
Досега да не би да оставяха преписвача да си продължи с матурата. Що за безсмислен акцент в наредбата!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
mnogo iasno-kak shte prepisva ot mob.ustroistva, samo ot kvestorite moje.na tiah nishto ne im praviat.uchitel i doktor osaden niama
2
0
 
3
 
! Отговори
Plamen преди 8 години
По мое време, на матурата се обърнах само веднъж и инспекторката за малко не ме изгони.
1
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Аз ще им дам по-добра идея. Кратки матури , продължителност 40-45мин , заглушители на гсм мрежите във всяка стая и никакво ходене до тоалетната. Тогава ще се види кой какво е научил.