Не свивай много цигари, вредно е за... джоба ти!

Нов закон предвижда глоба, ако носим над 40 цигари в себе си
22 авг 2015 07:30,
47
Не свивай много цигари, вредно е за... джоба ти!
Снимка: архив, Reuters

Нова забрана грози пушачите. Ограничават броя на ръчно свитите цигари, които имаме право да носим в себе си. Министерството на финансите предлага да се забрани носенето на повече от 40 къса свит тютюн.

Глобите за физически лица, нарушили забраната, са от 100 до 500 лв., а за фирми - от 2000 до 10 000 лв. Целта на мярката е да се ограничи дейността на организирани групи, които свиват цигари от контрабанден тютюн и след това ги продават. От финансовото министерство коментират, че случаите на нелегални продажби на ръчно свити цигари се увеличават.

Идеята на новата забрана е също така да спре контрабандата, защото се отчита масово нелегално разпространение на тютюневи изделия, за които няма платен акциз и не отговарят на европейските изисквания.

Цветан пуши по над 30 цигари на ден, ръчно свити с тютюн. Ако ще пътува, той винаги гледа да е подготвен и свива повече от 40 цигари, които да носи със себе си. Ако предложението се приеме обаче, за подобно запасяване той ще плаща глоба от 100 до 500 лева, разказва Нова телевизия.

Мъжът споделя, че такъв тютюн са му предлагали в София, но не го харесва на вкус. Той обаче не смята, че новата мярка ще спре контрабандата. На същото мнение е и Мария, която работи в магазин за цигари и тютюн. Според нея, тютюнът става все по-популярен, защото излиза по-евтино.

Ефект от новата мярка не очакват и експертите. Намират предложението за вид допълнителна застраховка срещу контрабандата.

Тази година се отчита увеличение в приходите от акцизи върху цигарите и спад на контрабандата. От догодина пък очакваме ново поскъпване на цигарите с около 30 стотинки за кутия заради планираното вдигане на акцизите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха смешници ,ще си нося по 41 къса ръчно завити весели цигари. Да ме хванете за крана.
32
1
 
1
 
! Отговори
БАШ ПУШАЧ преди 8 години
ДО 29 НЕ СИ ПУШАЧ С 40 ЦИГАРИ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА. ЩОМ МОЖЕШ И ДА НЕ ПУШИШ КАКВО КОМЕНТИРАШ
31
0
 
4
 
! Отговори
dada преди 8 години
тва пък съвсем случайно съвпада в с втората национална информационна кампания срещу контрабандатаbulgartabac.bg/bg/news/vtora-vlna-na-nacionalna-informacionna-kampaniya-s/
30
0
 
19
 
! Отговори
брей преди 8 години
Направо приемете закон, задължаващ всички български граждани да си пазаруват от лаФка.. който посмее да свие, да закупи или употреби тютюнево изделие придобито по друг начин- тъмничен затвор, 1 година, *** минимум :))) Затворите за такива отвратителни деяния да са в близост до местата, където се отглежда тютюн... за да могат осъдените, оковани в тежки вериги... да работят безплатно на полето, да копат, нижат и подготвят суровината за Булгартабак.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я някой да ми обясни, кой ще ме джоби за да ми провери цигарите? И ще носи ли бронежилетка, че да съм подготвен ...
28
0
 
7
 
! Отговори
Рънте преди 8 години
Когато в една държава не могат да се справят с един закон, го допълват с друг. И както пише Божидар - МАЛОУМНОСТ. Точно и заради това и не се спазват.
27
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а данък тротоар и за въздух кога ще започнеме да си плащаме?
26
1
 
15
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Малоумност... Смисъл от това ограничение няма да има, само ще се създаде още една възможност да се тормозят определени хора, и също така да се задръстим с бюрокрация, и 40-50 тунеядеца да получават заплати...
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм пушач, пуша малко и мисля че 40 цигари са много дори за седмично пушене.Най добре да не се пуши.Хем здравословно хем евтино.Никой не е умрял щото е спрял да пуши.Виж обратното...
24
1
 
26
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Тия ако още ги траеме ще ми определят ден, когато да сайдисвам жена ми. Нещастници !!!
23
0
 
23
 
! Отговори
123 преди 8 години
Бойко Борисов пед..........
22
0
 
28
 
! Отговори
Nerazbiram преди 8 години
Данък Пеевски ... този мазен пигмей и тези алчни политици и най милото ти ще ощетят, но не и да ти помагат .. Правителството трябва да ПАДА СПЕШНО !
21
0
 
28
 
! Отговори
младен преди 8 години
"Нова забрана грози пушачите. Ограничават броя на ръчно свитите цигари, които имаме право да носим в себе си. Министерството на финансите предлага да се забрани носенето на повече от 40 къса свит тютюн."Не съм пушач ама да го дуате...ба и простите глави дето са го измислили това
20
0
 
25
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Министерство на финансите са "шайка безмозъчни типове, които първи ще бъдат изправени до стената, когато дойде революцията". Импотентността им лъщи в пълна сила в безумните им идеи. Как например фирма ще носи в джоба си повече от 40 къса свити цигари? Кой ще я налага тая глоба? Горанов ще ходи по улицата и ще проверява табакерите на хората? И какво ще постигне тази мярка? Дори да има случай, в които се продават ръчно свити цигари - те са единици и едва ли толкова ощетяват бюджета.
19
1
 
17
 
! Отговори
75 преди 8 години
Фео Мустакова,най-великата българска балерина на всички времена, умира на 102 г. Почти през целия си живот и до смъртта си е пушила по 2 кутии цигари на ден.
18
0
 
19
 
! Отговори
Вълчо преди 8 години
Не купувайте цигари!!! Аз лично от два месеца си свивам цигари с ..... мащерка. Не гълтам дима, може да е опасно за белите дробове, но така спрях да пуша тютюн. А и не си давам парите да пълня джоба на тези бандити от правителството и парламента.
17
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре, че всички ченгета пазят тия мафиоти и позволяват всичко това да се случва.. Полицията и НАЙ-ВЕЧЕ ПОЛИЦИЯТА е виновна *** да ни управляват 26 години. Как тези *** не позволиха на народа да измете клоуните във вратовръзки.Мръсни, долни, но най-вече ПРОСТИ
16
0
 
38
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До някой сиЦената на петрола пада а да го виждаме на колонките..Плащаме най скъпия бензин в ЕС..ЗАЩО...
15
0
 
43
 
! Отговори
Oчаквайте още преди 8 години
1. Данък Дъжд2. Данък Въздух3. Данък Живот4. Данък Не Искам Този Чип В ръката5. Данък Православен Християнин6. Данък Етнически Българин7. Данък Не Искам Повече Талибани В Страната СиС любезното съдействие на Бойко и неква друга пасмина, както и на целия велик, демократичен, символ на свободата и словото, обичан от всички ни, драг на целия свят ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ!!!И всичко можеше да е много смешно, ако вече не плащахме данъци по част от изброените точки.Живот на заем. Теглете кредити..
14
0
 
33
 
! Отговори
някой си преди 8 години
Докато заплатите ни са смотани контрабандата ще процъфтява. И на мен ми се пушат по-добри цигари ама-а-а-а .......?