След повелята на Борисов: Провериха 741 бензиностанции

Най-честите нарушения са в малки обекти
23 авг 2015 14:32, Александър Попов
70
След повелята на Борисов: Провериха 741 бензиностанции
Снимка: Булфото, архив

Проверката на близо 11 000 разходомера по бензиностанциите в страната приключи в срока, поставен от премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от на Министерството на икономиката.

По нареждане на икономическия министър Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология е бил мобилизиран и за три дни експертите са успели да изпълнят възложените инспекции на 10 862 разходомери по бензиностанциите.

Затворени са 87 разходомера, за които са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата.

В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери, посочват от Министерство на икономиката.

Проверени са 741 обекта из цялата страна. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Констатираните нарушения в над 60 процента от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

Заключенията от проверката на измервателните уреди дават база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството ще засили контрола на пазара за горива у нас, отбелязват от икономическото ведомство.

От там посочват, че с цел оптимизация на работата още в първия ден, след като премиерът е разпоредил проверките, Министерство на икономиката е представило доклад за състава, функциите и структурата на БИМ и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол /ДАМТН/.

БИМ е структура към Министерство на икономиката, която отговаря за съответствието на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания към тях, докато ДАМНТ осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди.

Предстои министър Лукарски и екипът му да представят допълнения към конкретни предложения за промени в нормативната уредба, които ще подобрят механизмите за контрол и надзор, се казва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: бензиностанции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГООЛЕМ ПРАЗ
45
0
 
0
 
! Отговори
Големи или малки преди 8 години
"Констатираните нарушения в над 60 процента от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера." А подзаглавието е " Най-честите нарушения са в малки обекти". Защо не излезете със заглавие, че около 40 % от констатираните нарушения са от ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ, където зареждат повече от шофьорите в страната, а и ако кажете кои са тези вериги още по добре !?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсеше виновник, но така и нищо не направи. Хванаха няколко дребни рибки и решиха, че са опрали пешкира. А дали е така?
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да се върши работа, проверките трябва да са периодични и внезапни. Когато се прави ударно на момента, първо не се проверяват всички,а после всичко си потича по старому и ползата е 0. Голяма кръгла нула! Проверявайте и качеството и отчета! Регулярно! Ама с тия въз дебели задни части - едва ли. Кафенцето и сладките клюки са по-важни от работата, а заплатката тече ли тече... Да си чиновник в БГ - мечта за простите и неграмотните.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повелителят на ... овцете.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще плати масрафа за целия този цирк дето ги проверяват?!????
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И къв им е келепира от тази работа като не ти издадат фактура?!
39
5
 
1
 
! Отговори
акуд преди 8 години
големите бензиностанции го правят по друг начин. когато заредиш примерно в лукойл на касата те питат дали искаш фактура и когато кажеш не . на 80% не ти пускат касова бележка така е във всички големи вериги там няма кой да се занимава с разреждане на бемзина
38
3
 
4
 
! Отговори
Европейска държава преди 8 години
Европейска държава със институции, контролни органи, съд и какво ли още не, но само повелята на вожда задвижва нещата. Е за чий х.. са ни тогава?
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са НАП и Митниците?! Незабавна смяна на ръководствата им Боко, ако имаш воля за това, което приказваш, но ние знаем, че само цирк правиш и смяна няма да има, та нали шефа на НАПа е човек на Доганя, който по негова заръка ти не пипаш...ай сектир
36
2
 
4
 
! Отговори
До Василев преди 8 години
Че кой е луд да бачка и да му удържат за нещо, което няма да види или не може да ползва, като примерно пенсия или здравеопазване??? Разбираш *** психарясал
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е за уволнения и да се назначат "точните хора"....толкова е просто ,но нямаше повод !Едно ООД за внос на горива от ЕС и 28 бензиностанции щеше за 3 месеца да сложи всичко в ред с цените!!!
34
1
 
14
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Мутро , да те светна ли нещо, понеже много си проста!Има стотици фирми,говоря за строителството и не само там, над 80%, които дават заплати на робите кешовица, без да се осчетоводяват и без да минават по банков път!Ето от тук могат да излязат милиони пари *** Мутро, но трябва да тръгнеш и да засегнеш интересите на средните и по едрите бизнесмени!!!Давам ти свръх секретна информация, която може да я осребриш!Агент Грегъри Майнфилс!ЦРУ!!!
33
1
 
9
 
! Отговори
БОКО преди 8 години
Докато не направите цената 1,80лв вси4ко друго са лъжи и измами . Боикот на бензиностанции ЛУКОЙЛ.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плоския данък е само 10 % но ГЕРБ отказват да свалят ДДС и акциза на бензина до 10 % или до 5 % и цените ще паднат.
31
0
 
14
 
! Отговори
Цената на горивата преди 8 години
си остава почти без промяна...лъжливата маневра на Мутрата не мина, яж, яж асфалт и скъпи горива, матряла!
30
8
 
9
 
! Отговори
Брат Вурст преди 8 години
Ако не беше "повелята на Борисов" (да се свети името му), бензиностанциите ще ни прецакват.Ако не беше "повелята на Борисов", нямаше да има магистрали.Ако не беше "повелята на Борисов", нямаше да има еврофондове.Ако не беше "повелята на Борисов", /............./ (попълни каквото се сетиш)
29
0
 
15
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Както винаги цялата сила е хвърлена в свирката на локомотива за отклоняване на вниманието от основния проблем ,а той е цената на горивата . Иначе кой не иска да кара с качествено гориво и Винету да не се прави на луд ,а щом е толкова загрижен за народа правителството да намери цаката на големите играчи защото от тях зависят цените ,но май и властта няма сметка от ниски цени защото пада обема от ДДС то.Като гледам са в един отбор с мафиотите.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
във всички бензиностанции по провинцията слагат *** в горивото ... дори в клоновете на Лукойл, които са по-далеч от цивилизацията, като Якоруда например редовно слагат вода в бензина.Най-обикновена вода, слагат я местните служители.
27
1
 
7
 
! Отговори
от Рая преди 8 години
до 33Един е Бог и скоро се обади на Плевнелиев, но тои си е продал душата но Дявола и Борисов е неговият пророк!