Държавата харчи по 300 месечно за един бежанец

6% от имиграните са с добро образование, оснаталите – с основно
30
Държавата харчи по 300 месечно за един бежанец
Снимка: Булфото, архив

Преките и косвените разходи за издръжката на един имигрант у нас възлизат на 300 лева на месец, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков по Нова телевизия.

Едва 6% от общо 10 328 бежанци, които са потърси убежище в България от началото на годината до сега, имат добро образование. Всички останали са с основно, а някой от тях не говорят добре дори майчиния си език, каза още той.

Още по темата

Според него това е причината бежанците да се реализират трудно в България, заради което правителството прие стратегия за интеграция.

Той обясни, че повечето имигранти искат страната ни да ускори процедурата по одобрение на молбите им за получаване на закрила, която в момента по закон продължава от три до шест месеца.

"Около 500 бежанци у нас са регистрирани на частни адреси, т.е. попълнили са декларации, че могат да се издържат сами", информира Казаков.

Капацитетът на българските центрове за настаняване на бежанци е 5130 места, но има възможност те да се увеличат до 7000. Според Казаков бежанците използват България като транзитна зона, но по-лесно преминават през гръцките острови, защото знаят, че оттам ги пускат за Македония и Сърбия.

"В Гърция не ги регистрират, но ние стриктно спазваме закона и ги регистрираме", увери той. Въпреки това има ръст на бежанската вълна и през България.

10 328 души са подали молба за убежище от началото на годината до вчера, което в сравнение с миналата година е увеличение два пъти и половина.

Общо 14 хиляди души са получили статут и имат право да пътуват и в чужбина, а Казаков призна, че не знае дали те са в България или в друга страна.

През миналата година от останалите държави от ЕС в България са върнати 174 човека по Дъблинското споразумение, въпреки че е имало над 6 000 запитвания.

Причината за това според Казаков е, че процедурата е сложна. Държавата, за която е заминал бежанецът, излиза с решение за трансфер, което може да се обжалва, информират ни и ако до 6 месеца не го върнат, другата държава вече носи отговорност за него, разясни Никола Казаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ели срамно един пенсионер работел 40 години да получава 150лв пенсия а държавата да храни на готово който и да било. Значи пари има но не и за тези които са ги работили
18
0
 
13
 
! Отговори
гадост! преди 8 години
незабавно да се предвиди промяна с която да се стимулира раждаемостта от висшистките в България. да се признае следването в нормалните университети за осигурителен стаж при 600 лева месечна заплата. така ще имаме нормален прираст и такива *** няма да ни заплашват. Парите ще се намерят като се ревизират инвалидните пенсии отпуснати на фалшиви инвалиди и се премахне инвалидната пенсия без предшестващ осигурителен стаж. няма друго решение засега.
17
0
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Ъм като гледам все сирийци са на тая снимка, и всичките са майки с деца избягали от войната.
16
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не ме интересува дали европа плаща тези 300лв , просто не искам да им гледам гадните мутри и не искам те да живеят в близост до моите деца!Вън от страната ни!Меркел и Оланд са национални предатели! Не искам и нашите политици да се превръщат в такива като пускат тази *** в Б-я! Никой не може да ме застави да си смесвам гените с тези на *** и на арабите!
15
0
 
9
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
300лева? Моля?Не искам да псувам,но когато човек говори нормално,държи се нормално ,мисли нормално го вземат за ***.Не го ли извадиш и го удариш на масата и им покажеш какво ги чака тия омразни политици оправия няма!
14
13
 
2
 
! Отговори
don преди 8 години
Само някой кух като хралупа може да каже, че бежанците са напуснали домовете си без да са били принудени.
13
15
 
0
 
! Отговори
a преди 8 години
Реално бизнесът в бг има нужда от кадри с основно образование-справка обявеното заплащане за предлаганите позиции(шивачи, спомагателни работници, шофьори). Затова да се вземат мерки за по-бързо адаптиране на хората в бг, защото ние трябва да се погрижим за бедстващите. Не забравяйте европейските ценности, че трябва да се осигурява закрила на хората в нужда. Все пак сме европейци, а не ***.
12
0
 
28
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
Вън тия от страната ни - и незабавно референдум за излизане от НАТО и ЕС !!!! Българският народ не е длъжен да загива от немотия и да се топи докато изчезне от света, за да хрантутис кръвта и потта си !!!!За български деца няма едни 35 лв детски, за всевъзможните се пилеят милиарди всяка година !!!!
11
0
 
32
 
! Отговори
Леле преди 8 години
Минимална пенсия - 153лв. Месечна издръжка за бежанец - 300лв.
10
2
 
3
 
! Отговори
xxx преди 8 години
uuuu mnogo har4i..
9
0
 
7
 
! Отговори
ник преди 8 години
Нали преди около месец писахте, че са 1200 лева???
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за мене харчи 0.
7
30
 
1
 
! Отговори
11 мил евро за 2015 преди 8 години
Държавата нищо не харчи, парите ги дава Брюксел!
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвам, храна, ток, вода, дрехи, жилища, сграден фонд, охрана, администрация, обслужващ персонал, друг път 300лв. Нали се говореше за някаква издръжка от ЕС, тези пари отгоре ли са?
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако наистина нямат добро образование, са готови кадри за милицията. Там такива ги събират,от кол и въже. Тъкмо ордата ще стане двеста триста хиляди.
4
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А за българските деца няма по 30 лв. детски! Ето защо, хората са настроени негативно към бежанците! Жалка държава сме! Ще изчезнем и като народ!
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво бе, а тъщата взима 170 кинта пенсия.*** ... от всички цветове.
2
1
 
26
 
! Отговори
патриот преди 8 години
Тези черни мутри в България ли са? И за каква програма за интеграция говорим? Да интегрираме *** ли се иска от нас? И да харчат пари от нашите данъци за тази ***? За това ли влязохме в ЕС?
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете ги бежанците, кажете за онези, малцинството, колко се харчат, за да могат да бездействат цял живот?