Клиничните фармацевти – помощници на лекари и пациенти

Около 70 наши болници ще търсят такива кадри
27 авг 2015 15:03, Анисия Иванова
6
Клиничните фармацевти – помощници на лекари и пациенти
Снимка: Bulgaria On Air

Назначаването на клинични фармацевти в болниците ще спести от разходите за медикаменти. Това каза пред телевизия България Он Ер фармацевтът Велина Григорова. Според нея по този начин ще се подобри лечението на пациентите и ще се обръща внимание на всеки отделен човек.

Болниците, които имат над 400 болнични легла, над 10 клиники или медицинска онкология трябва да назначат клинични фармацевти предвижда наредбата на министерството на здравеопазването. Въвеждането на подобна политика може да спести до 30% от парите за лечение, както и да предотврати странични ефекти и нежелани реакции от някои медикаменти.

"Това ще доведе до рационализиране на лекарствената терапия, тъй като клиничният фармацевт, от една страна, се явява помощник на лекаря при избора на най-доброто за пациента, като му помага, за да се избегнат лекарствените взаимодействия, както и да се преодолеят страничните реакции от дадени лекарствени продукти. От друга страна, клиничният фармацевт се явява консултант на пациента относно приема на неговите лекарства за амбулаторно лечение“, обясни Григорова. 

Специалистите по клинична фармация у нас са малко над 200. Повечето от тях работят в извънболнични аптеки, където заплащането обикновено е по-високо от това в болниците. Привличането им към лечебните заведения може да се окаже трудност заради разликата в заплащането, посочва още тя.

"По наши предварителни изчисления лечебните заведения, които отговарят по критерия на наредба 28 и които ще имат нужда от клиничен фармацевт, са не повече от 70, което означава, че реално кадри има.“, поясни фармацевтът.

В САЩ и Канада клиничната фармация е много добре развита. В Европа работят по въвеждането й.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
до Асклепий преди 8 години
Един гениален продавач в аптека като тебе за малко да ми умори един пациент, беше тръгнал да му лекува кашлицата, явяваща се резултат на белодробен застой вследствие на сърдечна недостатъчност с антибиотик...
4
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Откъде на къде ще спестяват от лекарства?!Ами като секне далаверата що ще чиним?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам как успяваме, но всичко хубаво което имаме успяваме да го погубим. Идеята е добра и сигурно, част от тези хора, които наистина си вършат свястно работата ще успеят да помогнат много в болниците. Винаги остава въпроса за останалите и това до какво ще доведе.
2
6
 
3
 
! Отговори
Асклепий преди 8 години
Баце, елА, изкарай една смяна с мен в аптеката и ти сам ще решиш колко "наясно" са повечето доктори с лекарствата. Да не говорим за дози, хеле пък за взаимодействия. Пък ако ти попадне и рецепта, написана съвсем lege artis, ще те водя на вечеря.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да разбираме ли, че лекарите не са наясно как взаимдействат лекарствата??? Кой изписва рецептата, кой решава каква да е дозата? Лекарят!