Цветопродавачката: Как родители експлоатират децата си?

9-годишната Джулия всяка вечер е по заведенията
28 авг 2015 11:00,
47
Цветопродавачката: Как родители експлоатират децата си?
Снимка: Gettyimages

Малко след 9 часа вечерта в столично заведение влиза момиченце, което продава малки саксии с цветя. Изглежда добре - чисто, добре облечено дете, на пръв поглед гледано чудесно. Представя се като Джулия Рос, на 9 години.

Случайно попаднали на търговията журналисти питат детето какво прави в заведение толкова късно.

Първоначално момиченцето разказва, че нейната майка не знае за бизнеса й, а каквото си изкара го харчи за сладолед.

Джулия разкрива, че изкарва около 40 лева на вечер. Обикаля масите и предлага цветята си. След обиколката се връща отново, този път обаче с нова версия за нуждите от търговията. Детето разказва, че има сестричка на 3 години, която е оперирана на левия крак, а майката знае, че продава цветя вечерно време.

По време на разговора с Джулия в заведението се появява конкуренция - възрастна жена, която от години продава цветя из нощна София. Тя разказва, че майката на момиченцето проси с още едно дете на две годинки и половина. Самата Джулия споделя, че има и братче на 12 години, което също продава цветя.

Репортерът на bTV забелязва, че пред заведението има човек, който непрекъснато наблюдава детето, но Джулия отрича. В 21:15 вечерта репортерите подават сигнал на 112. В 21:40 идва полицейски патрул. Джулия Рос вече продава в съседното заведение.

След като полицаите я разпитват, Джулия през сълзи лъже, че майка й си е у дома. Оказва се обаче, че тя не е вкъщи, а на метри от нея и я чака. Детето склонява да заведе полицаите при майка си. Тя започва да се оправдава, че детето не проси, а просто продава цветя.

Докато полицаите записват личните данни на майката, се появява и бащата. „Искаш ли да те водя с мен да крадеш, да крадеш за мен и да ми храниш още две деца имам, малки! Не крада, не мамя. Защо ще се излагаме така?”, казва бащата, който държи в ръцете си поредната саксия с цветя.

Според него в Германия никой не спира деца да продават цветя по заведенията. По думите му братчето на Джулия продава само когато се наложи.

Полицаите предадоха детето на родителите му и с това търговията на 9-годишната Джулия Рос приключва - за тази вечер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А из улицата шумна, под гирлянди електрични,ето малката цветарка бърза от локал в локал,де оркестрите разливат плавни звукове ритмичнии от тях се рони сякаш скрита мъка и печал.С погледа смутен и влажен на прокудена русалкамежду масите пристъпя и предлага плахо тя:златожълти хризантеми в кошничка кокетно малкаи усмивката смирена по рубинени уста.Върху стройното й тяло, върху младостта й цветна,като черни пипала се плъзгат погледи отвреди в усмивки иронични блика мисъл неприветна,че цветята се купуват, а и тя е чуден цвет.
23
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И грамаден и задъхан, скрил в гранитната си пазвахиляди души разбити глъхне празничния гради под лунно наметало с шепот странен той разказваповестите безутешни на вседневен маскарад."
22
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До зззТи пък от къде разбра къде отиват парите? Или трябва детето да притича до близката банка и да си ги внесе в лична сметка? Възрастните около децата са за това, да им помагат когато имат нужда - а да се разхожда дете с пари в себе си е риск. По-добре да ги даде на родителя, а когато има нужда да си ги вземе. Проблем би било ако родителят ги прибере и ги похарчи, но няма как да си сигурен и не е правилно да подозираш в такива действия родителя без да имаш сериозни основания за това!
21
9
 
34
 
! Отговори
ъ преди 8 години
не всички вземат журналистичесни заплати че да си стоим в къщи на сигурно ! а между впрочем какво диреше там-в късна доба- тая джурналистка ?? била е на РАБОТА за ОЩЕ ??
20
9
 
41
 
! Отговори
Dinosaurus преди 8 години
Ало, червените "хуманисти": знаете ли, че например в Добрич (Толбухин при комунизма), още като четвъртокласници сме тръгвали на бригади по селата да берем царевица (на ръка!) или по консервните комбинати. Знаете ли как се кършат кочани по 1 кг парчето от метър височина? И "нормата" е обирането на един ред, дълъг поне 1 км. А вечер се спи по селските къщи по двама в легло...бригадата е поне месец, закарват ни в каросерията на камион, а до полето с каруца или пеш. Доброволен! детски труд за БКП!!
19
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото не е зле да се запознаете с книгите на Джон Гатоу. Там той описва, позовавайки се на факти и документи, как понятието "детство" е изкуствено удължено, за да се подтисне инициативата и естествения стремеж на човек да променя средата си, с цел работническата класа да се преобразува в послушни консуматори, от каквито имат нужда корпорациите. Затова мога да кажа за този случай само: Браво на родителите, че насърчават детето си да работи, браво на детето! То има бъдеще!
18
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпата късокрака репортерка на БТВ, по-добре ли ще е ако момичето гладува,но си стои у дома? Защо не ходите при ромите да ги притеснявате защо просят, крадат, проституират, правят секс и раждат в детските си години?! И да искате реални наказания за тях?! Всички разследващи теми по БТв и Нова са на такива безопасни теми,но да нагазят някъде където трябва надълбоко не смеят. Поръчкови журналисти ментета.
17
8
 
33
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
Коментарът на 30 се отнася за 27
16
9
 
34
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
Какво общо има това с темата?. Да не сте се предозирал днес с "демократична" дрога?.
15
10
 
40
 
! Отговори
ddd преди 8 години
Към 11 и половина вечерта седим на масата в кръчмата и си пием и си пеем песента гръмогласно в която част от текста е "*** съм ти ****ката" и такива подобни. В заведението има деца, които са на видима възраст под 9 години. Техните родители са много грижовни.
14
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Според него в Германия никой не спира деца да продават цветя по заведенията."Ами да си заведе детето, после някой да пусне един сигнал в полицията, за експлоатиране на непълнолетно лице. Хем ще лежи в затвора, хем ще му отнемат детето. Пределно съм сигурен. В Германия и да се е пробвал, просто никой не се е сетил да сигнализира.
13
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не му хересва да заминава за Русия при Пудин или в Северна Корея. Ама всички драпат да ходят на запад, а?
12
8
 
37
 
! Отговори
G преди 8 години
Да се даде възможност на хората в бг да получават достойно заплащане на труда. Докато има мизерни заплати не се чудете на нищо.
11
13
 
41
 
! Отговори
дон преди 8 години
Децата, които се размотават по улиците до 11-12 или са по заведения с родителите си са ок. Но това дете, което се труди е експлоатирано. Сбъркана демокрация. Значи децата могат да седят на заведения и да гледат родителите си и другите пияници и да слушат простотии, без проблем и те не са експлоатирани.
10
14
 
38
 
! Отговори
pred преди 8 години
Живеем уж в демокрация, а се пречи на бизнеса на хората. Как ще има кадри за бизнеса на 18 години със стаж и висше, като се пречи на хората да се развиват. Детето е предприемчиво събира пари за колеж, за да може до 18 години да го е завършило и да има стаж. После бизнеса ще реве, че няма кадри.
9
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Журналистите пак се изявяват като някакви защитници на конкуренцията, особено като наблягат на това "конкуренция - възрастна жена, която от години продава цветя из нощна София" . Значи момиченцето го гонят защото не продавало а просило, а възрастната жена не. Тя също продавала цветя ама не просила ама има една тънка подробност че тя е конкуренцията и момиченцето е навлязло в нейната територия, и както изглежда е научила всичко за родата й за да разправя пред журналята или по точно да се жалва.
8
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако детето продава цветя помагайки на родителите си,но на пазара е едно,но продавайки късно вечер по заведенията и лъжейки за болни роднини е съвсем друго
7
12
 
44
 
! Отговори
Кофти преди 8 години
Злобри репресирани атникомунитстчета, комунизма е соцялна система, в която няма богати но няма и хора, които да ровят в кофите... Сега е по-добре една шепа крадци и другите да мрът в кофите. Стига глупости!
6
23
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Харесвам сайта, но като започна да чета коментарите се отвращавам и се потрисам. Само червени ***. *** до ***. Пишат и реват за времето на соца, за милата Русия и миля им другар Путин. Абе холан, като ви е толкова мило идете в Русия или в Сев. Корея. Всички драпате да емигрирате в Зап. Европа или в Америка, а плачете за Путин. Ай марш в Русия.
5
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами журналистката живее в хубав апартамент, излязла е да се увеселява и в един момент решила че не е правилно детето да продава цветя. Има толкова хора които живеят в мизерия и са невидими за добре живеещите. Щом си изкарва парите с труд и ако не е на сила значи няма проблем. Американците имат празник на които децата правят сладки и ходят да ги продават :). Малко е грозно как един трупа слава на страданието на друг.