Духът на Съединението ли ни води или на разпада?

Патриарх Неофит: Да не позволяваме силите на разединението да надделяват
Обновена: 6 сеп 2015 12:58 | 6 сеп 2015 12:51, Веселина Йорданова
43
Духът на Съединението ли ни води или на разпада?
Снимка: архив, БулФото

Ако искаме да сме честни пред себе си и пред другите, не можем да не признаем и това, че като народ и като общество, ние нерядко допускаме да ни ръководи не заветът на Съединението, а богопротивният дух на разединението, казва в словото си по повод празника днес Българският патриарх Неофит.

Още по темата
Ето защо, на този толкова тържествен и празничен ден ние сме призвани не само да отдадем синовна почит към онези, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си днес, в това, което води нашето съвременно общество - дали то е духът на единството и Съединението или духът на разпада и на разпиляването, посочи той.

Паметна и свещена за всяко българско сърце е днешната дата и празникът, който ни събира в този септемврийски ден - денят на Съединението на разпокъсаната някога Българска държава и на тържеството на свободния и независим български дух. Възторг и заслужена гордост изпълват душите и сърцата ни при спомена за това родолюбиво, величаво и свято дело, и за всички онези наши предшественици, които намериха в себе си воля да се противопоставят на силните на деня, за да съберат в едни граници и едно Отечество разпиления български народ и да обединят изстрадала Майка България. Да покажат и да докажат, - на себе си и на света, че българският дух е жив и свободен и че не може да бъде угасено "туй, що не гасне", както пророчески бе написал и народният поет повече от две години преди паметното събитие, както и да завещаят на бъдещите поколения свещената истина, че "Съединението прави силата", казва патриархът, цитиран от БТА.

От онези събития ни делят вече цели 130 години - период, през който страната и народът ни преминаха през всевъзможни изпитания, ала въпреки всичко - с Божия помощ и с много упорит труд - в началото на третото хилядолетие името на България като на една от най-старите европейски държави окончателно се утвърди в съвременното голямо европейско семейство като гарант за сигурност и за стабилност, като страна на достоен, трудолюбив и свободен народ, посочва той.

Нека духът на единството никога не оставя българския народ - неговата държава, неговото общество, неговата майка и кърмилница - нашата родна Православна църква! Нека никога не позволяваме силите на разединението да надделяват в общественото ни съзнание, но като имаме пред очи примера на нашите предшественици, извоювали в далечната 1885 г. Съединението на Източна Румелия с Княжество България, да пазим нашето народно и църковно единство, та с Божията помощ и с усилията на всеки един от нас да пребъде нашата свидна и от Бога благословена България, посочва още патриарх Неофит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Илай преди 8 години
А вие които искате да спасите душите си изучавайте внимателно Светите Писания и милостивият Бог ще ви даде мъдрост да разбирате и недейте казва подведени от лъжите на комунистите че няма Бог. Жив е Господ Бог Вседържател Който е бил, Който е и Който иде а нечестивците изтляват като дреха поядена от молци. И тъй обърнете се към извора на живота, Този който ви е образувал в утробите на майките ви и ви е устроил и чийто Дух ви оживотворява. Този живот е за да направите избора си за вечността.
23
0
 
1
 
! Отговори
Илай преди 8 години
Сами виждате че светът целенасочено се тласка към все по-голяма морална деградация и грях. От греха човека отслабва а демоните се хранят затова и светът се тласка към грях чрез окаяните слуги на дявола които ги чака жестока разплата заради това че влезли в съюз с дявола и покорни нему чрез делата им са погубени мнозина души. Кръвта на загиналите заради които Господа Иисуса Христа се е жертвал е върху тях и Бог ще я изиска от ръцете им.
22
0
 
1
 
! Отговори
Илай преди 8 години
Разберете че това което възпира злото в света е Всевишния и Той го прави заради тези които се уповават Нему и пазят вярата в Иисуса Христа. Затова и слугите на дявола се стремят с всички сили и средства да де-християнизират света защото църквата - която са вярващите християни а не сградите от тухли и камък стои на пътя на злото и му пречи защото молитвите на светиите обезсилват злите духове и осуетяват кроежите им. Това е духовна война която светът не вижда, но е реална.
21
0
 
1
 
! Отговори
Илай преди 8 години
Това са духовете на злото които се представят за починали роднини, за призраци, които се явяват на гнусните врачки и гадателки, които стоят зад сатанинското дело на магията изцяло произхождаща от царството на мрака, които използват масонството и тайните окултни общества за своите гнусни цели и от които произхожда всяко зло. И тъй отречете се от дявола и делата му и се обърнете към Бога и Иисуса Христа и ще спасите душите си иначе ще загинете в греховете си защото този свят тъне в злото.
20
0
 
1
 
! Отговори
Илай преди 8 години
Истинския враг на човека не е плът и кръв а е лукавият който действа в света чрез своите агенти които сами заблудени-заблуждават и осъществяват плановете му стъпка по стъпка. Истинският враг е духовната нечестивост на високи места, духовете на злобата, невидимото за вас царство на мрака на земята което мрази човека защото е сътворен по образ и подобие Божие и желае унищожението му. Това са измамни духове на злото представящи се за махатми, учители на човечеството, владици, извънземни и т.н.
19
0
 
1
 
! Отговори
Илай преди 8 години
На човек е определено веднъж да живее и след това го чака Божият съд за да отговаря за делата си. А и какво можете да промените в политиката - нали сами виждате че нещата които стават по света не са редни и се провеждат целенасочени политики от слугите на дявола които се опитват да превърнат света в арена за идването на антихриста. И това е допуснато заради отпадането на хората от истината, от Бога и Христа. Единственият начин да се спре прогреса на злото е хората да се обърнат към Бога и Христа
18
0
 
1
 
! Отговори
Илай преди 8 години
Нека ви дам един добър съвет, оставете политиката защото занимаването с нея е безплодно за вас и се обърнете към Бога и Христа. Не към православната църква а към Словото Божие което е в Библията. Обърнете се към истината и истината ще ви направи свободни. Не губете времето което ви е дадено на тази земя за безплодни дела. Помислете за вечността и съдбата на душите ви защото всяка плът е трева която сутрин се зеленее а на обед изсъхва и мястото и не я помни.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слуга на ДС, Дявола и Мутрата. Какво може да ме обедини с теб ???
16
1
 
2
 
! Отговори
vazdishka преди 8 години
ako e patriarh na saedinenieto - kolko bejanci e priel v bg manastiri i cherkvi bg sinod? ili sa naseleni samo s kartinki na bejanci ot minali vremena po stenite i tavanite tesi bg stroeji?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 1989 г. бедността и мизерията скочиха и омразата между бедни и богати ще се увеличава. Обединението е само на хартия, но страната се разпада.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се обединим за какво? Около кой? Едно нещо,което е полезно и го иска народа не става. Дори се превземаме от нашественици.
13
7
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш ! преди 8 години
Ние сме имали патриарх! Я колко интересно! Тц, тц, тц. Проверихте ли да не е някоя холограма?
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на разпада!
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставихме сътрудниците на ДС 26 години да ни управляват и поучават, за това сме на това дередже.
10
0
 
8
 
! Отговори
3 + 3 = 6 преди 8 години
Тенденцията за плавен спад в този процент позволява да се предположи, че някъде около 2007 г. българчетата вече са били под 50% от новородените деца в страната ни. Този факт косвено се потвърждава от изявлението на министъра на образованието Сергей Игнатов, че през 2013 г. половината от първолаците нямали за майчин език български, а друг. Т. е. по времето, когато родените през 2007 деца трябва да тръгнат на училище. По малките населени места българчетата в училище отдавна са екзотика.
9
0
 
5
 
! Отговори
2 + 2 = 4 преди 8 години
Tози процес обаче не върви само отвън навътре. Най-страшното е, че никъде в тези страшни данни не се говори за етнически произход. НСИ не казва колко точно са българите като дял от емигрантите, колко са те от фертилните жени и колко са те от умрелите и новородените. Затова нека отговорим, ползвайки материали от предпоследното преброяване, което все още даваше такива данни. През 2001 г. броят на децата българчета в групата от 0 до 7 години беше 56%.
8
6
 
9
 
! Отговори
глупости преди 8 години
Кво съединение, бе?Ако не е бил Захари Стоянов да навие голямоконарци,и до сега тука щеше да е турция!Дреме му на българина и за съединение,и за америка,и европа,и русия!Впулил се е в далаверата,и влачи като плъшок квото докопа,лижейки карантиите на поредния "освободител"!!
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Patriarh na bG da se Obarne s tesi slova kam gerb i pravosadieto i vs mi Istwestija koito sluguvat na USA. BG e edna i e na balgarite na na partiite na prebojadisanite slugi na kumunistite jivkovisti a Sega se bijat v gardide i kasvat nie sme Demokrati ne vie Ste egoisti nekadarnizi milizioneri agenti i gledate sa sebe si sa Tova Ste Lakritze na USA predi na Rusia Sega na USA vas inteligenti moje6ti balgari ne vi trabvat te vi pre4at
6
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Заглавието не е правилно съставено като изречение /дори и да е цитат е нужна редакция, нали затова са журналистите/"Духът на съединението или на разпада ни води"......или нещо подобнотака се чете като - Духът на съединението ни води или разпада /на пръв поглед/
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво съединение днес да говори.Днес българския народ е разединен, както никога не е бил в хилядолетната си история.Едни теглят на изток, други на запад...а вътре в държавата стотици партии, сдружения, обединения и подобни на тях.