Следят за "мъртви души" в училище

Над 500 деца не са посещавали трайно школото миналата година
7
Следят за "мъртви души" в училище
Ваня Кастрева. Снимка: БТА, архив

Ще бъде създадена работна група, за да проследи въпроса с "мъртвите души" в училище след 15 септември. Това съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

В работната група ще участват представители на Министерството на вътрешните работи.

По думите на Кастрева над 500 ученици не са посещавали трайно училище през миналата учебна година, а на сайта на министерството са получени пет сигнала за фиктивно записани в клас деца.

Тя обясни, че те са пренасочени за проверки към съответните регионални инспекторати по образование. Навсякъде екипите на регионалните инспекторати по образование са направили съответните проверки.

"Трябва да се направят всички стъпки, за да не се допуска изтичането на публични средства чрез тази порочна практика в различни училища. В Наказателния кодекс има два члена, които донякъде имат връзка с тези дейности. Това е възможността за създаването на документ с невярно съдържание. Другият член касае злоупотребата с публични финанси", обясни Кастрева.

Тя каза още, че има предложение до министър Тодор Танев за административни наказания на директорите, в чиито училища са констатирани подобни нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: МОНВаня Кастрева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мъртви души е имало още през миналия век. От баба ми знам за история през 50-те години, как нейна приятелка - учителка - дъщеря на попа записва огромно число умрели деца, само и само да се достиген бройката, за да може да вземе над 11 хиляди лева . ИЗмамата се разкрива и тя е глобена с две заплати.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо трябва задължително да посещават училище? Който иска - да учи, който не иска - да върви да пасе патките. Е, Бойко с една прочетена книга, перчене и каратизъм е с най голям рейтинг, а разни висшисти и мислители стоят без работа и са център на презрение и предмет на подигравка от обществото!Стига комунизъм в образованието!То с кого ли ще ходят на училище? С разни пощръклели зверчета.
3
1
 
5
 
! Отговори
Българското мъртвило преди 8 години
Мъртви души в училище. Двайсет милиона, според министъра, са откраднати. Не са откраднати, дори не е злоупотребено, защото с тях са ОЦЕЛЯВАЛИ деца и учители... Български граждани.Мъртви души има и в изборните списъци. Колко милиона са парите, с които една шепа хора живее в неприличен лукс, злоупотребявайки и с други обществени средства?Едните на съд - добре, а другите кога?
2
0
 
7
 
! Отговори
nmk преди 8 години
Когато бях 8 клас, в нашия клас дойде момче което в края на учебната година имаше 500 неизвинени отсъствия.....
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто не вярвам ,че са само 500 деца .