Мамят ни с промоциите за 15 септември

Нарушенията идват от онлайн магазини
13 сеп 2015 11:07, Красимир Ангелов
11
Мамят ни с промоциите за 15 септември
Снимка: Булфото, архив

Електронни магазини за ученически стоки и пособия неправомерно са съкращавали срока за връщане на онлайн покупка от 14 на 7 дни, съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването "Събуди се…" по Нова телевизия.

Нарушението е установено в рамките на националната кампания на институцията за проверки на обекти, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки, бележници и други ученически пособия.  

Някои от доставчиците са посочили период от 30 дни за възстановяване на заплатена сума в случай на отказ от сделката, докато според Закона за защита на потребителите (ЗЗП) той е до 14 дни. Други констатирани нарушения са отсъствието на информация, че потребителят не може да се откаже от поръчката или при какви обстоятелствата губи това право, както и липсата на напомняне за наличието на законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба. Проверките на тези и други сайтове продължават, отчитат от КЗП.

Димитър Маргаритов посочи, че потребителите следва да имат предвид, че при упражняването на правото си за отказ от покупката в 14-дневния срок е възможно търговецът да поиска пощенските разходи за връщането на пратката да са за тяхна сметка.

В хода на проверките в търговската мрежа в страната до момента не са констатирани сериозни нарушения при продажбата на ученически стоки. Регистрирани са отделни случаи, в които е липсвала информация за производителя на даден артикул.

В началото на учебната година КЗП започва проверки за спазване забраната за продажба на тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 годишна възраст. Същевременно институцията ще се разгърне контролната си дейност и по направление защитата на друга уязвима група потребители – хората от „третата възраст”, от нелоялни практики, на които биха могли да станат лесна жертва, оповести ръководителят на ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Чорбаджия преди 8 години
До м даАми не купувай нищо от търговците бе, щом са измамници никой не те кара насила да пазаруваш. Хем смяташ търговците за измамници, хем сам се буташ при тях. Нормалните хора не ходат там, където нещо не им изнася.
6
1
 
1
 
! Отговори
borovinkov marmalad преди 8 години
jurnalistite lajat.
5
2
 
2
 
! Отговори
м да преди 8 години
Като сме прости, за дядо ми търговец беше нарицателно на измамник ... това им е работата , както казва една героиня на Каравелов - ако може да се спечелят 10, защо да се задоволяваме с 5
4
0
 
4
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ТО С КАКВО ЛИ НЕ СМЕ МАМЕНИ? КАТО ПОЧНЕМ ОТ ПРАВИТЕЛСТВТА СЛЕД 1987Г И МИНЕМ ПРЕЗ Е.Р.П.,ТОПЛОФИКАЦИЯ,ТЕЛЕКОМИ,ГОРИВА,ВСИЧКИ ХРАНИ,ВСИЧКИ СТОКИ ЗА БИТА,ВСИЧКИ БОЛНИЦИ,ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ,БАНКИ. НА ВСЯКУДЕ СМЕ МАМЕНИ И КРАДЕНИ.ТОВА Е САМО МОЕТО МНЕНИЕКОЕТО НЕ СЕ СПОДЕЛЯ С БОЛШИНСТВОТО БЪЛГАРИ ЩОМ КАТО ИЗБИРАТ ЗА УПРАВЛЯВАЩИ ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ.
3
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Не са ли малко в повече институциите обгрижващи благополучието на българина,по някаква случайност всичките на бюджетна издръжка.Ако има работеща пазарна икономика и информиран избор много хора ще трябва да измислят по смислен начин за изхранване .
2
4
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
v4era xodix v Texnomarket i edna stoka be6e na promocia,kato poglednax cenata be6e sas 100lv po skapa ot predi 6 meseca ot kogato q kupix a togava ne be6e na promociq
1
0
 
11
 
! Отговори
Danko преди 8 години
А с какво не ни мамят ?