Проектозакон "затваря" пазара на аптеки в градовете?

Обектите ще се отварят според бройката, а не на пазарен принцип
Обновена: 16 сеп 2015 15:45 | 16 сеп 2015 15:44,
27
Проектозакон "затваря" пазара на аптеки в градовете?
Снимка: архив, Булфото

Асоциацията на собствениците на аптеки алармира за подготвен, но още непубликуван законопроект на Министерството на здравеопазването, който предвижда броят на аптеките в страната да се изчислява, а не да се отварят на пазарен принцип. Това каза пред журналисти председателят на асоциацията Николай Костов, който определи документа като скандален и посочи, че подобни регулации относно търговията с лекарства на дребно никога не е имало.

Той обясни, че заложените регулации, под предлог че ще насърчат отварянето на аптеки в малки населени места, всъщност целят затварянето на пазара в София и по-големите градове. Решенията къде и колко аптеки да има ще се вземат от администрацията, което е остарял модел на регулация, каза Костов.

Беше разкритикувана и друга регулация, която се въвежда – минимални изисквания за отстояние между аптеките. В документа не се посочва все още какво да е това отстояние, защото то е обект на бъдеща методика, но казва, че трябва да го има.

Костов предположи, че комисия, отговаряща за броя и разпределението на аптеките, ще предложи решения в интерес на съсловието, а не на пациентите. По думите му разпределението на аптеките по места ще бъде така направено, че да няма конкуренция наблизо за дадени аптеки.

Според него заложените предложения няма да решат проблема с аптеките в малките населени места, а просто ще спре отварянето на аптеки в България, ще се ликвидира конкуренцията, ще започнат нерегламентирани плащания и търговия с лицензи. По думите на Костов това е „легализирано от държавата картелно споразумение за наличието на аптеки в страната“.

От асоциацията виждат проблем в това, че администрацията, а не пазарът, ще определя къде и колко аптеки да бъдат отваряни. Според Костов това ще изкуши към корупционни практики.

От асоциацията коментираха още, че подобна регулация е отпаднала в страни като Франция и Германия като непазарна.

Николай Костов разчита, че законопроектът ще бъде отхвърлен от здравната комисия в парламента. От асоциацията на собствениците на аптеки са категорични, че този проектозакон е в противоречие с Конституцията и с Договора за европейската общност. Асоциацията ще сезира с писмо ЕК, както и ще изпрати становище до здравния министър.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е също като колко нотариуса да има в даден град, който иска да работи като такъф да си намери някое село.
15
0
 
0
 
! Отговори
бабаяро преди 8 години
Ще ме извините ,но болшинството от коментиращите си нямате и бегла представа от този бизнес......добре казано от анонимните от пост 17 и 19 !Крайно време е да се въведат такива мерки......във всички "бели"държави съществуват подобни решения !
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един *** и жена му тръгнаха от една аптечка.После като почна едно пране на едни пари на едни хора и ето сега десетина огромни лачени аптеки на доста атрактивни места в София.Ами няма да му изнася на другаря Костов,Николай това регулиране.И ако не си цака на когото трябва,ще тръгнат едни проверки та стой та гледай.И приказката ще свърши.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Lafka
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в бустана всичко минава
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОСТОВ ОТВАРЯ АПТЕКИ РЕМЕДИУМ ПРЕЗ 5 МЕТРА/УЛ.ПАТИАРХ ЕВТИМИЙ/.ЗАТОВА НЕ МУ ХАРЕСВА ИДЕЯТА.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли една аптека продава всичките си лекарства и др. с една и съща надценка. В този смисъл това, което е написал номер 11 Коки, е неприложимо. По принцип фиксирането на такава надценка противоречи на основни икономически правила. Да не се заблуждаваме! Целта е повече от ясна - всичко да зависи от политиците управляващи в дадено населено място, т.е. това най-често са политици на ГЕРБ и ДПС. Те ще взимат подкупите, те ще разрешават само на хора от техните кръгове да имат аптеки.Целта са парите
9
2
 
5
 
! Отговори
cc преди 8 години
Май и това няма да мине. В администрацията има хора, които са наети с връзки и правят абсурдни закони само и само да си оправдаят заплатата.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КокиДОБРА ИДЕЯ! И АКО МОЖЕ ТЪРГОВЕТЕ ДА СА НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА. ТОГАВА ХРАНТУТНИЦИТЕ НА БЕДНИТЕ ГЪРБОВЕ ЩЕ СТАНАТ С ЕДИН ПО-МАЛКО!
7
3
 
3
 
! Отговори
за 4... преди 8 години
ТАКА --ДА!Отваряш аптека в града ----ОТВАРЯШ И АПТЕКА НА СЕЛО!
6
8
 
4
 
! Отговори
Коки преди 8 години
в момента разрешената надценка за аптеки е 40%. идеята е супер - да организират търгове за аптеки, и който обяви по-ниска надценка - да вирее. останалите - да излизат от бизнеса с "легалните наркотици" и да взимат мотиките. след което да следват жестоки проверки и глоби за надуване в надценките.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ "измислиха" начин да се справят с конкуренцията. Сега ГЕРБ ще затвори аптеките на конкурентите си, базирайки се на новия закон. Нищо ново под слънцето. По подобен начин ГЕРБ действа към всичките си конкуренти, т.е. и в другите области на икономиката.
4
2
 
13
 
! Отговори
Пак няма мисъл преди 8 години
Знаи ГЕРБ искат насила да ме вкарат да пазарувам в една аптека, защото следващата е доста далеч. Пазарна икономика според ГЕРБ.....Най-малкото възрастовата структура и покупателните възможности са различни в различните населени места и безумие предлаганото от ГЕРБ. Съвсем очевидно е, че подобни промени няма да доведат до откриването на аптеки в по-малките населени места, даже е възможен обратният ефект - закриване на сега съществуващи аптеки в по-малките населени места.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марешки хареса това. И "лобира" за него
2
18
 
3
 
! Отговори
ПРАВИЛНО ГЕРБ! преди 8 години
АМИ ПРАВИЛНО!Не може в София по 10-аптеки на улица ....а по селата --НИТО ЕДНА...!НИКЪДЕ "ПАЗАРА" ---НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ВОДЕЩ....ТРЕБВА И МАЛКО "плановост"!ПРАВИЛНОТО Е:--на всеки 2-аптеки ....3-тата да е селска....!Така дори да е губеща --другите две ще и покриват загубите!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия недоспали гърбаджии пак са сънували нещо. Всяка сутрин разгласяват какво им се е присънило и още на обяд съобщават, че е било само сън.