Катуница скърби 4 години след размириците

Панихиди, шествия и футболен турнир ще напомнят за трагедията
20 сеп 2015 17:58,
26
Катуница скърби 4 години след размириците
Снимка: Dnes.bg

Четири години след трагедията в пловдивското село Катуница ще почетат годишнината от убийството на 19-годишния Ангел Петров и смъртта на 17-годишния Павел. Панихиди, шествия и футболен турнир са събитията, с които ще се отбележи възпоменанието, предаде репортер на Dnes.bg.

Още по темата
Точно преди четири години след трагедията в селото избухнаха размирици. По-късно шофьорът на буса-убиец получи присъда от 15 години затвор, а Кирил Рашков, известен като Цар Киро е с наказание от 2 години и половина затвор заради закана за убийство към близките на Ангел Петров.

Във вторник, 22 септември от 12 часа до лобните места на двете момчета ще се състои помен, организиран от техните родители, а от 16,30 часа същия ден на стадиона в Катуница ще се проведе футболен турнир.

На 23 и 24 септември от 19 часа ще се състоят възпоменателни шествия.
За събитията от преди четири години напомнят паметниците отрупани с цветя на двете момчета и опожарените къщи на ромската фамилия Рашкови.

ХРОНОЛОГИЯТА

Симеон Йосифов беше осъден, че е прегазил 19-годишния Ангел Петров в Катуница.

Инцидентът стана на 23 септември 2011 година. След смъртта на Ангел в Катуница избухнаха размирици, при които бяха опожарени няколко къщи на Кирил Рашков, по-известен като цар Киро.

Срещу обвиняемия бе повдигнато обвинение за умишлено убийство, за което се предвижда наказание от 10 до 20 години затвор. Първоначално Йосифов бе осъден на Пловдивския съд на 17 години затвор. След това присъдата бе увеличена на 18 години.

Окончателно съдът приема, че Йосифов е имал достатъчна видимост за присъствието на Ангел Петров, но не само е потеглил, а когато тялото на Ангел е започнало да се свлича върху настилката на пътя, е продължил движението и непрекъснато е увеличавал скоростта на моторното превозно средство.

Върховните съдии обаче прецениха, че наказанието от осемнадесет години лишаване от свобода е явно несправедливо и намалиха присъдата на 15 години затвор.

И ОЩЕ ПРИСЪДИ

Наказание получиха и Спас Христов и Георги Йорданов. Те се врязаха с автомобил в тълпа от протестиращи пред къщата на Кирил Рашков в Катуница на 23 септември 2011 година. При инцидента бяха ранени Петър Георгиев и двама полицейски служители. Това се е случи, след като бус прегази и уби на място 19-годишният Ангел Петров. За извършеното престъпление подсъдимия Спас Христов е осъден на 7 години затвор, а Георги Йорданов на 6 години лишаване от свобода.

Двамата са лишени и от право да управляват МПС за срок от 10 години. Те ще заплатят и общо 10 000 лева на раненото момче Петър Георгиев и 5000 лева на полицая със средна телесна повреда.

Драмата се разиграва на 23 септември вечерта. Тогава Христов и Йорданов потеглили към Катуница, където трябвало да участват в мешере в дома на Кирил Рашков. Около 22 часа двамата със своите коли пристигнали в и се насочили съм дома на Кирил Рашков.

Приближавайки към района на кръстовището, забелязали, че там се намира голяма група хора от селото, които изразявали протеста си срещу случилото се преди два часа транспортно произшествие, при което била причинена смъртта на техния съселянин Ангел Петров. Ангел бил умишлено прегазен от Симеон Йосифов, който гостувал на Кирил Рашков и протестите на събралото се множество били насочени срещу ромската фамилия Рашкови. В района имало и засилено полицейско присъствие с цел опазване на обществения ред и предотвратяване на евентуална саморазправа.

Автомобилите, управлявани от двамата подсъдими не успели да преминат през кръстовището, но въпреки нежеланието на протестиращите да ги допусне, не се отказали от намерението си да достигнат да дома на Кирил Рашков.

В един момент Йорданов се опитал да потегли напред, но спрял след около половин метър. Христов предприел маневра „движение на заден ход ”, след което рязко потеглил напред, преминал покрай автомобила на Йорданов и ускорявайки скоростта си на движение, се врязал в групата от хора, между които се намирали и пострадалите Петър Георгиев, Валентин Костов и Атанас Васев. При тази маневра автомобилът ударил и изкривил една от вратите на „ Мерцедеса ”, като при изкривяването била затисната ръката на полицейския служител Валентин Костов, челно бил ударен и съборен на пътното платно Атанас Васев, а Петър Георгиев бил блъснат и отхвърлен напред.

След това Христов продължил движението си напред към къщата на Рашков, последван от Йорданов, който блъснал 17-годишния Петър Георгиев. В този момент момчето се намирало пред колата и бил отблъснат на пътното платно.

ПРИСЪДАТА ЗА КИРИЛ РАШКОВ

В края на януари 2012 година ромският бизнесмен Кирил Рашков бе осъден от Асеновградския районен съд на 3,5 години затвор, но впоследствие наказанието му бе намалено от Върховния касационен съд с една година.
Пет месеца след размириците, в началото на 2012 г., Кирил Рашков бе осъден заради закана за убийство срещу вуйчото на прегазения Ангел Веселин Христев и приятелката му. Внукът му Ангел Рашков, също бе арестуван за заплахи с убийство. Той получи ефективна присъда от 8 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
до 14,ти, Хей, марсолко, избери си друг "ник"
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помним .. когато Миролюба Бенатова нарече въстаналите българи ***. Всичко помним ...
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българи..възползвайте се от анархията в страна и нека да избием всички долни елементи. Присъдите ще са условни и минимални. ДЪРЖАВАТА НИ ДАВА ШАНС ДА СЕ ИЗЧИСТИМ, НЕКА НЕ ГО ПРОПУСКАМЕ!
10
1
 
10
 
! Отговори
do 12 преди 8 години
освен това ако се опиташ да прегазиш полицаЙ (наблягам тук) ще те гръмнат на място. Може да всякакви американците, но за такива неща са безкомпромисни, теглат ти куршума и после ходи се оплаквай....
9
6
 
13
 
! Отговори
хитрец преди 8 години
Това да е урок за бежанците,българинът търпи,търпи ама като избухне стени събаря
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Америка за такава дивотия директно си получават инжекцията!
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя яко е назапд ще получи 1 5 0 г. затвор без обжалване, замени, препразгелждания и т.н.
6
13
 
8
 
! Отговори
много добре преди 8 години
Браво,Катуница,сега трябва да направите и едни мазни борби с награда коч,да направите конкурс по надплюване,и да поканите др.президент да ви говори за интеграция и толерантност,и еврогейския път на България!А ако между другото поканите и Бойко да среже лентата на конкурса,цена няма да имате!И помнете-на изборите само Герб и садовската група!
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Селото да се преименува на Ангел какво е това катуница? още повече след това убийство
4
5
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Спете спокойно вечния си сън,юначни момчета.Ващата саможертва няма да бъде забравена.Имената ви ще светят ярко в Пантеона на независима и горда Майка България.
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧАК СЕГА ГО РАЗБРАХ!!!!!!!!! ЗА ОТСИЧАНЕ НА МЛАД ЧОВЕШКИ ЖИВОТ- 15 ГОДИНИ ЗАТВОР!!!!! БАСИ ДЪРЖАВАТА!!!!!!!!!!!! БАСИ СКАПАНАТА ПРЕСТЪПНА ДЕМОКРАЦИЯ!!!!! ЕДНО ВРЕМЕ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ- СМЪРТ!!!!!
2
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СМЕШНИ ПРИСЪДИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА КОИТО СА ИЗВЪРШЕНИ А ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА НИКАКВИ!
1
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че бяха футболните фенове. Без тяхната намеса нищо нямаше да се случи. Всичко щеше да се покрие.