България празнува независимостта си

Велико Търново ще е сцена на тържествата
Обновена: 22 сеп 2015 09:26 | 22 сеп 2015 07:50,
165
България празнува независимостта си
Снимка: архив Булфото

Днес България празнува 107 години от обявяването на Независимостта й.

На този ден през 1908 г. независимостта е провъзгласена с манифест от цар Фердинанд I в историческата Иван-Асенова църква “Св.Четиридесет мъченици” във Велико Търново.

Старата столица ще е център на тържествата, посветени на празника.

Денят ще започне с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата "Св. Четиридесет мъченици", съобщиха от общинската администрация.

Там ще бъде прочетен Манифестът, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на българската държава на 22 септември 1908 година.

От 9.00 часа в двора на храма ще бъде извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "В. Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал за издигане на националното знаме ще започне в 10.30 часа на крепостта "Царевец". Празничното шествие от Царевец до паметника "Майка България" ще започне в 11.30 ч., то ще бъде водено от участниците в Международния фестивал на военните духови оркестри.

По инициатива на Регионалния исторически музей през деня ще бъдат организирани екскурзоводски обиколки "По стъпките на българската държавност".

Гостите и жителите на града могат да се включат в голямото търновско хоро, което ще започне от 18.00 часа пред сградата на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов", припомнят от общината.

Тържествената заря-проверка, посветена на Независимостта, ще се състои на площад "Цар Асен", пред крепостта "Царевец", от 19.30 часа.

Празничният ден ще завърши със спектакъла "Царевград Търнов - звук и светлина".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
2
 
! Отговори
BG преди 8 години
Обаче, другарите по наглост ги няма никъде - непрекъснато реват срещу "Еврогейския" съюз ама забравихте ли прословутата снимка на Брежнев с чешкия му колега, как се бяха засмукали в устичките а ?!?! Що журналистите не вземат да я публикуват, че да видим кои са гейовете и кои не :))) Такава снимка би правила чест на всеки един гей парад, другари :)))) Всеки който е служил по социализма знае че поддържахме 100 хил армия не за да пазим България, а за да служим на СССР !!!
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямо плюнчене има в тоя форум за независимостта.Такава дума "независимост"не съществува.Всеки е зависим от нещо.И от добрата страна да погледнем ще се убедим,че е така. Един човек е зависим от друг даже и когато обича.Той зависи от неговите чувства.Независим означава да си "Абсолют".Светът е организъм,който е взаимно свързан и всеки зависи от всеки за да може да работи тази система.Стига сте си набивали в главите думи,на които не знаете значението.
74
7
 
1
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
България е отстоявала своята независимост с цената на хиляди жертви във войни. Единствено при ген. Б. Борисов се тръгна към държавна независимост без войни и жертви, но враговете ни не спят и доста милиарди долара бяха похарчени /справка "офшорлийкс"/ в опитите да го неутрализират.
73
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
уж говорим за балгари пак някои господа живеят в 19 век та по тоя повод с терминологията зоопарк мога да им споделя мина времето кога бяхме деца на кусур години сме и се изказам горд балгарин сам заразлика от тях самите но явно поради тая смесица си дерзаят на оня строи оня строи замина колкото до тоя които им казва прави това прави онова нали знае за един малак град прави добро за да яде лаино е поговорката ако му нужен ме тарси пак ко не маинатата ти нес си се присмял утре сисе осрал
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Независима държава, с чужди воиски на територията си ,има ли !Ако пък гледаме ,,независимият,,Прецедент и баш ,,независимият ,,Министър- председател ,чакащ ,,началниците да кажат ,,пази Боже !Просто ,Родината ни е колонизирана и е превърната в износител на богатствата ни . Само износа на злато ,стига като пример.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава на цар Фердинанд, педерастът, комарджията, католикът, немскиятинтригант, съсипал България! Заедно с лакеите сди, чиито недоубити потомци и днес съсипват страната ни!
70
4
 
6
 
! Отговори
sallaadin преди 8 години
На всеки, който се чувства БЪЛГАРИН, Честит-22.09.-Ден на Независимостта на БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО и БОГ ДА Я ПАЗИ!!!
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълен абсурд!Кога България е била независима?
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освободете се от религиите и от историята, разделенията и омразата, която върви с тях, защото в бъдещето те няма да имат значение, те и по принцип нямат, вие им придавате смисъл от сегашният момент, така ще ви е по-лесно, иначе ще ви дърпат назад, това е един остарял начин на мислене, който няма да е подходящ за условията, в които ще се осъзнаете изведнъж.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Светът погледнат от космоса няма никъде граници, интересното е, че сами си ги създавате, а докато го правите една групичка се възползва от това, че сами искате да сте разделени и ви манипулира както си иска за собствените си интереси и цели, всички сме заедно на тази планета, колективна цивилизация сме, макар и да не го осъзнавате в момента, каквото и да правим го правим за цялото, а не само за нас. Обединението ще е единственото спасение за човечеството в следващите години, изтрийте го пак!
66
4
 
2
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Както написах в пост 82 това е празник на БЪЛГАРИТЕ а не на плюещите Родината си ***.Те са по-страшни и от безродниците.Защото са крепостни вътре в себе си.Честит празник още веднъж БЪЛГАРИ!!!!
65
7
 
5
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 100 (не)случаен минувачВреме е да се спре с митовете и легендите на комунизма!Време е да се каже ясно, че руският цар не е дошъл по нашите земи да ни освобождава.И дори да е вярно, никой няма право да ни го натяква.Мислиш ли че на някой евреин би му било приятно ако го караш да ти се чувства задължен затова че си го спасявал от нацистките концлагери?
64
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 103 (не)случаен минувачНе знам, не съм прочел на кого точно отговаряш, но ме предизвика аз да ти отговоря:Мен лично безрезервно са ми помагали един единствен път и те бяха евреи.А през 1977 г. не знам някой да ни е помагал безрезервно.Както и през 1393 г. никой не ни е помагал!!!
63
0
 
0
 
! Отговори
MrBean преди 8 години
И въпреки всички хайки, то е наясно с либералното си съзнание и никакви телени огради няма да спрат желанието му за свобода и да заеме достойно място до другите европейски вълци в зоологическата градина на Берлин.Благодаря Ви за вниманието.
62
5
 
5
 
! Отговори
BG преди 8 години
Веднага ти отговарям "татенце" - щото всяка държава си гледа интереса и никой на никому не помага "безрезервно". Руския ти цар "освободител" и руските ти "братушки" не са отишли да *** за някакви дето се обзалагам че не са знаели къде са на картата :) Воювали са за интересите на Русия и нищо друго, както е нормално ! Ама за вашите промити мозъци все някой трябва да ви помага и "освобождава" ! Пак повтарям - никой не води война за едното "спасибо", война се води за земя и пари, понимаеш :)
61
2
 
11
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 8 години
До BGА бе момченце/момиченце, кой досега ти е помагал безрезервно... Защо през 1877 год. "добрата" Европа не изпрати войски да защити угнетените християни в българските земи, ами донесе от девет кладенци вода за да накара "лошата" Русия да води една ненужна й война (тя вече воюва на Кавказ) вместо нея... Ти или си с промит мозък, или си просто ***...
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление, днес България е много по-зависима от преди 107 години. Тези които са най-зависими от миналото си и от външни сили, днес се бият най-силно в гърдите колко били свободни и демократични. Вие неуважаеми и презирани политици, сте национални предатели и скоро ще бъдете изправени пред народен съд, не онзи, а нов, по-страшен.
59
6
 
6
 
! Отговори
BG преди 8 години
До 100 - факт е че Русия води война за проливите и се опитва да създаде марионетна държава България, колкото и да ти е неприятно ! За това самите руснаци никъде не пишат че "освобождават" някого ! Също така е факт че руснаците масово наричат България "Заддунайска Губерния" и до ден днешен ги е яд че са ни "изпуснали" ! И е факт че също така когато новосъздадената марионетна държава е проявила характер и е отказала да играе по свирката на "братушките", Русия се е превърнала в наш най - голям враг
58
2
 
9
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 8 години
До BG от 99Факт е, че сме освободени от Русия, колкото и да ти е неприятно. Също така е факт, че след освобождението сме зависими от Турция, рабира се благодарение на сегашните си "приятели" - най-вече Англия...
57
5
 
4
 
! Отговори
BG преди 8 години
До 91 - *** факт другарю, до 1989 г този празник не се празнуваше ! Като толкоз си навътре в историята, и след като твоята любима Русия е "допринесла" за това, я обясни защо ?!Обясни също защо след като сме били "освободени" се оказва че сме били зависими от Османската империя !! Е.. "освобождаването" и защо Русия е била ПРОТИВ !! Съединението Както и факта че руснаците не водят войната от 1878 г за "освободителна" а за проливитеХайде, нали си такъв "експерт" по история - давай обясненията