Зад решетките: Деца, превърнати в престъпници. От закона...

60-годишен закон превръща децата ни в затворници на обществото
24 сеп 2015 19:29,
21
Зад решетките: Деца, превърнати в престъпници. От закона...
Снимка: Булфото

Анелия е на 17 години. Има няколко дела за кражби и е осъдена на 6 години лишаване от свобода. Заловена е да тараши из къщи. Полицаите идват през нощта, закарват я в гора, събличат я гола и я бият с пръчки, които чупят от клоните на дърветата наоколо. Карат я да признае за кражби, които не е извършила. Служебният си адвокат вижда за първи и последен път на самото дело.

Мартин също е на 17. Майка му напуска него и брат му, като поверява децата на грижите на приятеля си, който е алкохолик. През август 2008-ма Мартин открадва 25 лв. от чантата на възпитателка от Дом за деца, лишени от родителски грижи. Съдът го настанява във възпитателно училище-интернат. Мартин няма представа дали има адвокат по делото.

Първото настаняване на Кристина в интернат е когато е едва на 9 години. Поради невъзможност за настаняване в семейна среда тя остава там цели 5 години. Тъй като Кристина бяга, я настаняват в кризисен център. След поредния опит, една от учителките я принуждава да се съблече по бельо, като я оставя така в продължение на месец и половина. Не й е позволено да се облича дори нощем.

Незабавнa реформа в детското правосъдие, отмяна на действащия стар 60-годишен "Закон за борба с противообществените прояви", закриване на социално-педагогическите интернати (СПИ) и реформиране на възпитателното училище-интернат (ВУИ). Това поискаха на пресконференция днес от Национална мрежа за децата, Института по социални дейности и практики, заедно с Българския хелзинкски комитет. Те стартираха и кампанията "Детство без решетки" за пълно зачитане на децата в конфликт със закона. 

"Самото наименование на закона сякаш казва, че обществото трябва да се бори срещу децата. Отдавна трябва да имаме разбирането, че ние сме общество, което се грижи за децата си. Ако може да се спре една престъпна кариера, това трябва да стане, когато човекът е млад, когато е дете. Много по-скъпо и трудно би било на обществото един млад човек да не получи подкрепа и да продължи да нанася обществена вреда", коментира проф. Нели Петрова, председател на Института по социални дейности и практики.

"Децата в конфликт със закона трябва да се приемат като деца в риск. В социално педагогическите интернати има и малки деца – между 8 и 11-годишни. Например едно дете, което проституира - никой не търси отговорност от възрастните, които го карат да го прави, които го използват и злоупотребяват с него. Наказва се детето, защото е извършило противообществена проява. Това не е легитимно обосновано", настоя още проф. Петрова.

По думите й в животът на деца, които извършват противообществени прояви, най-често има тежка драма, а зад престъплението винаги има история на насилие. А третирането им като престъпници ги превръща в такива.

"Имаме детски педагогически стаи. Питам какво е педагогическото в тях? На каква педагогическа концепция се опират? На какво разбиране за детското развитие? По-голямата част от тях разбират възпитанието като нравоучение, дисциплиниране и наказание", коментира още Петрова.

По мнението й човешкото познание в тази област вече е развило други разбирания. А нивото, на което стои държавата ни, е срамно.

Според заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева - Русева до края на есента се очаква да има специален Закон за детското правосъдие. По думите й основната цел на законопроекта е не да се наказват непълнолетните, а да им се помага и да се постигне обратно връщане в обществото.

В законопроекта се предвижда да има специализирани съдебни състави за деца, детски прокурори, детски съдии, като в момента вече се обучават съдии, прокурори, полицаи и социални работници как да работят специално с деца. Те ще бъдат разпитвани в щадящи за тяхната психика стаи - "сини стаи".

Тя изрази лично мнение, че според нея СПИ-тата трябва да се закрият. На първи октомври започват работа специализирани детски състави в пет пилотни съдилища във Варна, Пловдив и Козлодуй.

През 2014 г. над 10 000 деца са засегнати от Закона за борба срещу противообществени прояви, а над 2 000 деца в България са преминали през затворени институции - поправителни домове, арести, полицейски и гранични управления, домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни. Има множество данни за насилие и малтретиране на деца именно там. 

Неправителствените организации са внесли петиция за реформа в детското правосъдие в МС и в Народното събрание. Събират се и подписи за подкрепа на петицията. Защото всеки ден без реформа в детското правосъдие е един ден по-малко детство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По отношение а криминалните престъпления законите на САЩ са много по-ефективни от нашите, в смисъл, че много по-добре бранят интересите и сигурността на обществото.Поинтересувайте се как третират там малолетните и непълнолетните престъпници, особено онези, които са извършили повече от едно престъпление.В повечето случаи, в сравнение с американските закони, нашите са като галене с перце.Нашите закони като че ли са направени така, че колкото е възможно повече да закрилят и толерират престъпника
9
0
 
9
 
! Отговори
Наистина е нелогично преди 8 години
да не се търси отговорност от зрели хора, които са допринесли за противообществени прояви на деца и юноши.Но не бива да се залита и в другата крайност. 17-годишният крадец, убиец или изнасилвач не може да бъде третиран единствено като "дете в риск". Има Закон за закрила на детето, но не може въз основа на този закон да се лишават от закрила всички евентуални жертви на непълнолетни закононарушители, а точно това ще се постигне, ако тези нарушители само ги дундуркат с цел превъзпитаване.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се борим с тежки условия и насилие в тези наказателни институции, а не с самите институции. И това е работа за полицаи и т. н.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименToва са пълни глупости. Затовърт щял да ги научи... затворите в българия правят само по големи и закоравели престъпници! Аз съм за строги наказания, но за пълнолетните граждани. За децата трябва да се намери механизъм чрез които те да бъдат променени докато се деца и все още се формират характерите им. Като ги хвърлиш в подобна институция, какво ще направиш? Ще излезе на 18 години и ще иска да коли и беси, да си излее злобата и етк
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
познайте от кой етнос са
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може така! Дайте да ги наградим, че извършват престъпления! Щом у дома не са ги научили, че ако направиш нещо лошо следва наказание, значи затворът ще ги научи. Като са деца има изправителни домове. То и убийците са хора, но какво от това? Престъпникът си е престъпник!
4
2
 
5
 
! Отговори
Потребител преди 8 години
Няма какво да обвиняваме държавните институции и НПОта.Първите нямат интерес от промяна,а вторите (най-често) нямат интерес от правилната промяна.Интернати може да има но само за временно настаняване за определен срок докато се търси дом за детето и си ходи нормално на училище.Не познавам закона и затова не мога да кажа какво трябва да се промени точно но съм сигурен че за 1 година може да се промени в правилна посока.За съжаление с това отново ще се заемат неподходящи хора и проблема ще остане.
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички членове на неправителствени организации да си вземат по едно такова дете в къщи и да го превъзпитат, щом държавата не можела.
2
9
 
1
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
.....tova e...ujas,koito ograbva budeshteto na tezi deca i otgovornost za tyah nosi durjavata!Kak..kak...kak moje nikoi da ne go e grija za starcite,decata,dori i za zatvornicite ot politicite ni???!!!!!???Da...tehnite deca sa v UK,DE,USA,RUSIYA...TEHNITE STARCI SA V BENTLYTA I V ZATVORA NIKOGA,NIKOGA NYAMA DA VLYAZAT....Blagodarya za statiyata,makar i tejka...vse pak taka razbirame kakvo se sluchva...
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не напишете, че Лили Иванова вчера е поискала 100 000 лева от Благо Джизъса за да му пее на сватбата?