Кой уши (изпя) байряка... на Райна-Райме?

Певецът Фарук Йълмаз отрече политическа провокация
Обновена: 29 сеп 2015 10:00 | 29 сеп 2015 10:00,
171
Кой уши (изпя) байряка... на Райна-Райме?
Фарук Йълмаз. Кадър: bTV

Човекът, който изпълни революционната песен "Кой уши байряка?" на турски език, се казва Фарук Йълмаз. А турският се оказва единственият език, който той владее.

Йълмаз е известен турски изпълнител и изследовател на балканския фолклор. Също така е и чест гост на българска сцена.

Пред bTV той обяви, че е открил песента за Райме преди 7-8 години в Борино и когато намерил сходни мотиви с песента за Райна Княгиня, харесала му и решил да ги пее заедно.

Още по темата

Йълмаз заяви, че не знае какво означава текстът на български, а просто го е наизустил. В турския вариант обаче се пеело за любов – младеж, който обяснява чувствата си към въпросната Райме.

Отрече изпълнението му да е политическа провокация и призова да се гледа на песните само като песни и музика и тя да остане свободна.

По думите му той не е бил поканен да открие предизборна кампания, а да пее на народно веселие, организирано от ДПС.

"Уважавам историята и съм против използването на песни за политически спекулации. Не искам песните да се използват за политика", сподели той.

Йълмаз заяви категорично, че обича песента и с нея е искал да покаже общото между българи и турци. Обеща обаче отсега нататък да не смесва Райна и Райме. Изпълнителят отбеляза, че много обича България и изразява уважението си към българите.

"Обичам и българите, и турците, които живеят в България...Аз имам една прословута фраза: "Отварям вратите на сърцето си като гаражна врата. Те са отворени и за вас". Много обичам и българската музика", настоя той.

На въпрос дали би се извинил на хората, които се почувствали обидени, Йълмаз отговори, че не чувства изпълнението на песента си като обида към някого.

"Не съм искал да обидя някого. Не е и провокация, не приемам и това обвинение. Пях тази песен, защото я обичам. Думите, които разбирам в българския текст, са турски: паша, байряк. Това са общи думи в двата езика. Ние изпълнителите сме затова – да пеем, и да намираме общото", посочи той.

Певецът допълни, че у нас има много роднини, в Кърджалийско. Дъщеря му е омъжена за младеж от този край, а жена му пък е Добричко.

На свой ред потомката на Захари Стоянов - Тоня Борисова заяви, че песента за Райна Княгиня се възприема като знакова българска песен и това е провокирало острите реакции и коментари след разпространяването на изпълнението ѝ на турски в социалните мрежи.

"Смятам, че не е допустимо в началото на една кампания да се използва тази песен", посочи тя.

Според социалния антрополог Харалан Александров целта на изпълнението не е било провокация, а "тежко недоразумение".

"Това са фолклорни мотиви, които преминават от една култура в друга", посочи той, но допълни, че е нормално българите да реагират разтревожено и защитно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
9
 
! Отговори
balgarite sa kradci преди 8 години
Hey praznoglavci ! Koe e po-vajnoto za edna pesen melodiqta ili teksta ? Balgarite vinagi ste bili nekadarnici da sa4inite edna melodiq ,no vinagi ste krali ot sarbite,makedoncite,gacire ,Turcite i americancite - posle se slaga edin tap tekst i imame nova balgarska pesen ! Za6to revete sega turska melodiq i balgaski dumi zna4i taq pesen e balgarsk -kradlivo nekadarno pleme ?
55
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Имам предложение господин Йълмаз да отиде в Израел и да изпълни пред туристите немският марш "Ерика".Дори бих му платил разходите за пътуване еднократно разбира се.Басирам се,че израелците много ще го харесат и дори няма да го пуснат да напусне Израел.Абсолютно съм убеден,е ще му осигурят доживотен ангажимент.
54
1
 
2
 
! Отговори
Негарот с Олд Спайс преди 8 години
Райна или Райме??!!Боли ме ###₹..Аз съм на кон!Диййй..
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко злоба...как живеете изобщо. Българи..пожелавам ви да се обединете чрез любов към ближния.. А не омраза към всичко и всички...
52
10
 
8
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Турците в Турция. Тук е България
51
3
 
12
 
! Отговори
интересен факт преди 8 години
Турция е на второ място след Пакистан по мустаци на глава от населението.
50
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гавра ще е когато пуснат арабските орди да безчинстват в България,айде бъдете малко благодарни и смирени защто нямаме един работещ танк.Малко така езика зад зъбките.Турция е най добрият и богат наш съсед а и най влиятелния.Ние нямаме друга опция освен да мишкуваме
49
3
 
15
 
! Отговори
beyaz гълъб преди 8 години
Пишман патриоти! Продадоха ви и ви заробиха по всеки възможен начин, вашите нови господари от 26 години им прави кеф да ви мачкат, а вие пасувате и показвате мускули само по форумите. За нищо не ставате!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дасикане Рома да не се месят в чужди работи , неслучайно Османците са ги изгонили на Запад от Българските Земи
47
1
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
ангела меркел е наследница на фашиситите фашистите с оръжие искаха да владеят света а меркел икономично завляда европа
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се потърси отговорност от този.Днес се примиряваме да ни се гаврят с патриотичните песни, а утре с ...?
45
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе кво се турчеете толкова един байрям дет празнувате и тва е останалото както ви е угодно вашта майка
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да държим за песните си.
43
1
 
9
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
До Анонимен 55Ето ти една турска поговорка, също ИЗСТРАДАНА: "Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола"
42
2
 
5
 
! Отговори
Танцуващият с вълци преди 8 години
Всеки гьол да си знае жабите, тъй знам аз, иначе почват да шарят едни чичовци с едни мустачки от Англия до Азърбайджан и от Норвегия до Либия...
41
10
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Нека да пее човека. Който пее зло не мисли.
40
8
 
16
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До дедо Фашо.във украйна се случи това единствен говорим език украински а руски се забранява които са повече от 20 мил.население.вие искате да се намеси сащ.и да ни руши страната както направиха с украйна сирия либия .....я *** на всички турчина в турция българина в българия.които е български гражданин да си остане които не се чуства че е част от българско маината ти марш където ти видят очите стига стези предатели и продажници .към българите като сте българи защо продадохте българия на
39
8
 
21
 
! Отговори
Вярно преди 8 години
Не е провокация, а гавра! В пъкъла да горите, поганци подли!
38
10
 
8
 
! Отговори
555 преди 8 години
До OrdoDraconisSeptimто как е тръгнало скоро в българия българи няма да има. пък и за турците не бери грижа скоро наистина може да не сме в България и без да се изселваме мухахахахах
37
20
 
10
 
! Отговори
5555 преди 8 години
До Ивани какво е станало 1876 свършва турско и започва руското робство. не мога да повярвам че се хвалиш с това.