Втори българин покори осемхилядника Манаслу

Атанас Скатов е първият веган в света, който е изкачвал върха
1 окт 2015 11:15,
11
Втори българин покори осемхилядника Манаслу
Снимка: Facebook

Само за два дни, двама българи покориха връх Манаслу в Хималаите.

Преди два дни на най-високата точка на осемхилядника стъпи първият наш сънародник Боян Петров. От вчера и Атанас Скатов може да се похвали със същото постижение. Той стана и първият веган в света, който стъпи на 8163-метровия връх. Постижението му е регистрирано в 3,51 ч. българско време.

"Добре съм. Всичко е наред! Прекрасен ден ви желая и благодаря за подкрепата", бяха първите думи на алпиниста, който съобщи за постижението си по сателитен телефон.

Още по темата

Катерачът е тръгнал към Манаслу в 23,41 ч. българско време при температура от минус 25 градуса. В момента се намира в Лагер 4 по обратния път към базовия лагер. Днес се очаква времето в планината да започне рязко да се влошава, съобщи bTV.

Мисията на Скатов целеше да докаже, че консумацията на месо и животински продукти може да се намали, без това да има неблагоприятно въздействие върху физическите и психическите качества на хората.

Атанас Скатов се занимава активно с алпинизъм от началото на 2013 г. За по-малко от три години той покори най-високите върхове на Африка, Южна Америка, Австралия и Океания, Антарктида. На 24 май 2014 г. алпинистът от Сливен стана тринайстия българин, изкачил най-високия връх в света - Еверест (8848 м).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
един познат преди 8 години
Тоя може да живее и да направи нещо,единствено ако е сам!Непоносим и нетърпим е като характер,ако е с други хора-себелюбив,егоист,надменен и непризнаващ никого и нищо,освен своето его!Съжалявам и ми е неприятно от такава характеристика,но-за жалост-такава е истината за този човек!
6
0
 
6
 
! Отговори
Lolla преди 8 години
Tulski, голяма част от парите идват от спонсорство, което често и с рекламна цел. Понякога държавата спонсорира, ако е национална експедиция с главна цел размахване на байряк някъде.Западняците дерзаят по същата схема, 50 000$ не са малко пари никъде по света :)PS: Тия хора са ***! Искрени адмирации!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Да е жив и здрав да покорява нови и нови върхове!
4
0
 
10
 
! Отговори
hmm преди 8 години
Браво на човека! Пожелавам му да покорява още и нови върхове а на голяма част от коментиращите ще кажа, че както си седим ние с вас на компютрите и пишем под новините така други влизат в тях... Като не можете да покорите "върховете" били те планински или други поне се опитайте да разберете защо злобеенето ви вреди най-вече на вас самите...
3
0
 
11
 
! Отговори
ДА преди 8 години
СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ,МОМЧЕТА!БРАВО НА ВАС!
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е И КАКВО ОТ ТОВА ??????????????????????
1
2
 
15
 
! Отговори
dvijenie преди 8 години
Bravo! Chestito!;)