Смъртоносният камилски вирус идва към страната ни

МЗ: Да се изследват болни, които са били в Саудитска Арабия
7 окт 2015 08:14, Анисия Иванова
28
Смъртоносният камилски вирус идва към страната ни
Снимка: архив, Булфото

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС, настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози.

По данни на Световната здравна организация два смъртоносни случая на заразата вече има и в Европа. Здравните власти в България са притеснени от коронавируса, макар и все още да няма пряка опасност за нашата страна. Така коментира проблема вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от "Монитор".

Той обясни, че както всички вируси от тази група и този се променя много бързо, което често пъти заблуждава докторите. По думите му не е изключено той да започне да се предава и като респираторно заболяване, а не чрез заразяване от кръв и пряк контакт със секрет на болна камила, както до сега.

Въпреки вероятността вирусът да достигне България да е малка, МЗ е разпоредило на всички джипита да взимат проби от пациенти с грипоподобни симптоми, които са били в Саудитска Арабия, откъдето тръгна заразата, каза още д-р Ангел Кунчев.

Районните ни здравни инспекции, както и референтната лаборатория са снабдени с достатъчно количество тестове и реактиви за изследвания, допълни той. Това е уверило и МЗ в отговор на запитване на СЗО и посолството на САЩ в София, които също са питали дали имаме всичко необходимо, ако се наложи да посрещнем заразата.

От коронавируса са починали общо 94 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
явно пак трябва да се закупят ненужни ваксини.а и броя на животинските видове е голям има имена за кръщаване.
16
5
 
1
 
! Отговори
Ше видите вие... преди 8 години
....като падне още цената на "саудитския петрол"---ШЕ НАТРЪШКА ЦЕЛИЯ РУСКИ "ЛУКОЙЛ"!!С ГАРАНЦИЯ!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и ебола имаше, веднага след пристигането на двама руски доктори в Африка еболата спря!
14
0
 
12
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Поне кажете к'ви са симптомите, к'во ми драскате глупости само. Камилски вирус идвал. Аз като не му знам симптомите, откъде да знам от какво съм болен. Може да е само настинка, знам ли к'ви са му симптомите на камилския вирус. Гърбици ли ти излизат, к'во?
13
0
 
16
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Смъртоносен камилски вирус се лекува с крепка кремълска водка. И с български чеснов непукизъм.
12
1
 
11
 
! Отговори
скоро и ЖИРАФСКИ преди 8 години
за ЖИРАФСКИЯ да не забравите да алармирате - всяка седмица нова ОБЛЪЧВАЩА тема ....- какво стана с Гърция къде най-много новините бяха сеени из България от сутрин до вечер (вече се "оправиха")?- темата за Сирия - САЩ - РУСИЯ от сутрин до вечер- преди това нон-стоп за трибуквената банка от сутрин до вечер (проблема явно е решен)- и Т.Н. и Т.Н. всичко от сутрин до вечер до пълно промиване и замятане под килима....
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдаааа, сега новия вирус ще е тема 1. Не мислете какви ги вършат в парламента.Страх и подчинение за народа, докато мафията там кви краде и безчинства най-нагло и безочливо! Алооооо овцете, събудете се, управлява ви мафия, която си е купила медиите!
10
0
 
25
 
! Отговори
о преди 8 години
Секса с животни трябва да се забрани!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То "бежанци" от Саудитска арабия у нас колкото щеш. Да му мисли правителството на Бокича!
8
3
 
23
 
! Отговори
ВЕРНО ЛИ??? преди 8 години
ХАЙДЕЕЕЕ, ОТКРИХМЕ СЕЗОНА В ПОМОЩ НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА И ЛЕКАРСКАТА МАФИЯ!ИНЧЕ ТЕЗИ ДНИ ЯКО ПРЪСКАТ КЕМТРЕЙЛС С ВСЯКАКВИ ГНУСОТИИ. НЕБЕТО НАПРАВО БЕШЕ, КАТО РЕШЕТКА.МЕЖДУ ДРУГОТО, КАКВО СТАНА С ЕБОЛАТА????????????????????????????????????????????????
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
имало вече два смъртни случая,абе *** , то от нашите грипове умират стотици а вие ни плашите за два случая в цяла европа , това си е жива конспирация
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ваксина срещу MERS. Вирусът е с 60% смъртност.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека позная: сега ще трябва да си закупя ваксина и това трябва да го направят още милиони хора...То не бе луда крава, птичи грип, свински грип, ебола, ами сега и камилски грип...
4
3
 
22
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
АКО СЕ РАЗТЪРСИТЕ В АРХИВА, ЗА ТОЗИ ВИРУС БЯХ ПИСАЛ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ, КУКЛОВОДИТЕ ВЕЧЕ СЕ ПОДИГРАВАТ С ВАС, ЯВНО И БЕЗСКРУПОЛНО. А ВИЕ СТЕ ЖАЛКИ ЗАЩОТО ГИ ДЪРЖИТЕ НА ВЛАСТ И В МЕКИТЕ УДОБНИ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ КРЕСЛА. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ИМ ПОИСКАТЕ ДЪЛГА ПОЧИВКА В ЗАТВОРА
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво стана с причия грип?... какво стана със свинския грип?..какво стана с лудата крава?...а какво стана с ебола?....какво стана с кризата в Гърция?...
2
0
 
42
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Хаха, да се сетим ли сами как е минал от камили на хора ;)
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой ще ни донесе смъртоносния вирус?Ония скакалци, нелегалните нарушитерли на границата ни, наричани нежно - бежанци.Кога ще е готова стената по турската граница? Нищо не се чува?Ще изхарчим повече пари да ги лекуваме, мюсюлманските завоеватели на Европа, отколкото ако се построи стената.