Грамотен за листовките, неграмотен зад волана

Експерт: Нужен е контрол по пътищата!
Обновена: 12 окт 2015 15:57 | 12 окт 2015 15:46, Анисия Иванова
27
Грамотен за листовките, неграмотен зад волана

Мерките, които в момента се обсъждат за намаляване на пътните инциденти, трябва да се разширят. Трябва да касаят и пътната инфраструктура, ангажимента на общините, ангажимента на семейството. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, плануваните промени връзка с необходимостта от приемането на изцяло нов Закон за движение по пътищата (ЗДП).

Сред плануваните мерки са до 3 години затвор за превишена скорост, отнемане на книжката при доказване на алкохол в кръвта, сваляне на табелите на колата още на пътя. Според прокуратурата обаче тези идеи няма как да заработят.

По думите на Кесяков в Европа част от тези санкции отдавна вече са в сила. "Във Франция се конфискува колата при 50 км, Холандия на 70 км", каза той и допълни, че когато се обсъждат мерките срещу високата скорост на първо място стои въпросът за живота на хората.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи е за строгите наказания, но важно е и изпълненията на тези наказания. "Законодателните промени не трябва да са само за увеличаване на наказанията, но трябва да се обърне внимание и на контрола. И сега събираемостта на глобите е под 50%. Това кара много шофьори да се чувстват на пътя безнаказани", смята Тодоров.

Кесяков допълни, че контролът е крайната фаза при безопасността на движението. "Човек може да е грамотен, да може да си прочете и реши листовките, но ориентирането в пътната обстановка е по-различно. Нещата не трябва да се абсолютизират. Важно е човек да е грамотен зад волана", убеден е Кесяков.

Тодоров потвърди, че според статистиката процентът на катастрофите, предизвикани от млади шофьори, е много голям. Трябва да се вземат мерки в посока младите шофьори да стават по-кадърни, по-внимателни и по-възпитани.

Цялото видео по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
смешници разни преди 8 години
До Анонимен 14: Човек, ти ме разсмя! Като те чета, то ти и сега се за "ПРОВАРОВАЧЕН" !
16
1
 
0
 
! Отговори
Човек от системата преди 8 години
Докато не се махнат славка андреева и московски, ще има никаква подготовка на водачите. славка още си се вихри в ИА "АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ" и ганев също има пръст в това, както и кара джип за 60 000 лв. Също така наказанията трябва да се събират, а не катаджията да прибира 20 лв и да те пуска. И те така, най-лошото е че няма светлина в тунела. Всичко е само пари и човешкия живот в България не струва нищо.
15
1
 
2
 
! Отговори
мангапа преди 8 години
абе бравчет окьде кули книшката( чак от блгой град братовчет тука три дни там само за ден.
14
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 8 години
Хубаво де, купили си книжки онези неграмотните, но КАТ защо спи? Достатъчно е да ги видш как шофират и ти става ясно, че нещата не са читави. КАТ защо не ги спира, защо не им отнема книжките, ако ги имат, и не прати книжките за проверка или поне да проверят как тези са взели книжки, когато са неграмотни? Вместо това КАТ се обръща на другата страна, все едно че тези ги няма, а те станаха прекалено много и много опасни на пътя.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ефективността на наказанието се измерва не със строгостта му, а с неизбежността от прилагането му", е казал един умен човек.--КАТ твърди обратното от 25 години и всички виждаме до какво водят по-строгите наказания.
12
1
 
4
 
! Отговори
Проблемът е КАТ преди 8 години
КАТ пак ни промива мозъците. Проблемът в България е единствено във фактът, че наказанията записани в закона, не се прилагат винаги. Вместо да прилагат закона, КАТ искат още и още по-строги санкции, които пак няма да прилагат винаги. По мои груби сметки сега КАТ налагат санкции по закона в един от десетки хиляди случаи на нарушения, примерно за едно от 100000 или 50000 нарушения. При това обикновено тези наказания са след като е станала катастрофа.
11
1
 
2
 
! Отговори
КИРО преди 8 години
Аз в учебна кола не съм виждал а как карат тир,,леки коли и бус за разнос по градове и паланки не знам........Явно ББ и компания да кажат те са на власт а и предходните управляващи аааа.......... извинявам се говоря за едни и същи управници мислещи за разни схеми и далавери чрез трети и пети лица:))))КТБ- МИЛИАРДИ .....ЦСКА МИЛИОНИ къде са виновнитеееееее Алоооооооо Държавата или само магистрали строим и *** лентички .......
10
1
 
5
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 8 години
На такива като Кесяков и Стратиев, трябва с закон да им се забрани да дават акъл за безопасността на движението. Заради такива катаджии сега всеки ден има десетки милиони нарушения на Закона за движение по пътищата. Първото нещо, е да има контрол за спазването на закона, а не последното, както казва тоя. Ако има контрол, нарушенията веднага ще спаднат с порядъци, примерно ще спаднат 10000 или 100000 пъти. За да има обаче контрол, трябва КАТ да проработи, а това няма да стане, затова да се закрие
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12 ЕДНО ВРЕМЕ ПРЕЗ ТОШОВО КАТАДЖИЯТА МЕ СПИРА И МЕ КАРА ПЕШ ДА СЕ ВЪРНА 500 МЕТРА И ДА СЕ ИЗВИНЯ НА ЗНАКА ЧЕ ГО ПРЕНЕБРЕГВАМ И РАЗБИРАСЕ ГЛОБА А АКО РЕШИ ЧЕ НЕЗНАМ ПРАВЕЛНИКА ПРОВАРОВАЧЕН
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А е толкова лесно.Спирате ченгето и те кара да прочетеш 1 ред от закона за движение.Да си го припомниш де..Ауу не можеш,че и трудно говориш езика.Леле хабер си нямаш от таблицата за умножение и деление ,а имаш 8 клас,че и шоф.книжка.На теб койти подписа изпитният протокол на листовките?Кой ти даде диплома за 8 клас?Няма дискриминация.Няма българи няма от махалата няма мигранти разни всички по ножа.Да не реват НПО д.в.е.м.
7
0
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
"Полковникът запрелиства делото и посочи на поручик Лукаш следния пасаж: Обвиняемият Швейк отказа да напише продиктуваните му изречения, като твърдеше, че през нощта е забравил да пише.
6
1
 
8
 
! Отговори
сс преди 8 години
то една шахта няма дето да е наравно с асфалт или стърчат или за като кратери и + дупките отстрани за кво говорим избягваш една влизаш в 10 после защо са ни строшени колите а вземате винетки и данъци нали??????? Пишлеметата че карат неразумно карат но проблема не е само в тях, това е едно на ръка за катастрофите ами за нормалното пътуване???? в градски и звънградски условия кой отговаря да го глобим за всеки трап на пътя????
5
0
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Нужно е образованието в България да се промени!Не може неграмотници да имат дипломи за средно и висше образование, а да не могат името си да напишат!И такъв взема книжка?Как?Той не може да чете, нито разбира написаното.
4
1
 
15
 
! Отговори
Бай Миле преди 8 години
А стига вече с тоз контрол 26 години, видяхме го - да се търсят нарушения за рушвети, а не за да се реши проблема! ! Ай сектир...и да не забравя - наложете контрол на катаджиите, тя тази структура трябваше отдавна да е закрита, *** за обществото!
3
1
 
6
 
! Отговори
gost преди 8 години
Да се набляга на часовете как искате да е грамотен с малко часове но да се включи понятието магистрала и дистанция оттам иде всичко като не се знае какво искат и как се кара на мокър път явно тия терминологии не са обеснени и изпреварванията от двете страни елементрно е
2
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 8 години
абе и ние като граждани на бг искаме пътищата да са гладки равни знаците адекватни светофарите нови и работещи нормално, ама не са така че първо държавата да си свърши работата после да контролира и да се чуди какви глоби да налага, щото тези дето нямат найстина образование и карат не са си взели зами книжки те а някой им ги е дал. га ядахти кифтетата (вземахте подкупи за фалшиви книжки) не ривахте.
1
3
 
9
 
! Отговори
Бау-бау кервана преди 8 години
Нужен е съд , ефективна присъда - затвор и конфискация на цялото имущество за длъжностни лица продаващи книжки, дипломи и подобни все наказуеми деяния. Но сото знам , колко не корумпирана съдебна система имаме шанса това да се случи е , колкото на глух да стане диригент.