КЗП: Няма как да спрем детските секс обувки!

В случая има празнота в правото, каза председателят на комисията
13 окт 2015 17:20,
19
КЗП: Няма как да спрем детските секс обувки!
Снимка: БНТ

Няма конкретен законов текст, на който да се издадат някакви административни актове или да се изземат от пазара продукти като например обувките с еротични сцени. Това коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му Комисията има крайно негативно отношение към подобни стоки.

Още по темата

"Отношението, което бих взел като председател на Комисията и като родител и човек е, че трябва да бъдем много по-отговорни към това, което се случва, особено когато засяга морала и възпитанието на децата ни", коментира Маргаритов.

Той обръща внимание на търговците и производителите, които предлагат такива стоки, да се замислят върху това, че те засягат устоите на морала и на добрите нрави.

По думите на експерта преди време в закона е имало постановка, която е давала възможност да се прави преценка на това какви морални норми могат да бъдат нарушени, но тя е премахната.

"Съответно тази постановка е гласяла - непочтена реклама или нещо подобно, което се пуска на пазара да бъде иззето. Но считам, че когато говорим за границите на морала, те са малко по-широки, отколкото законодателят може да постави на една ясна основа", посочи Маргаритов.

Яна Алексиева, психолог от асоциация "Родители", заяви, че те подкрепят разширяването и задълбочаването на такъв закон.

"В крайна сметка институциите имат много силна и играеща роля в това да вземат позиция относно въвеждането на такъв продукт, който за нас наистина вреди на детското здраве. Той може да не е опасен, защото не причинява нищо на физическото здраве, но би увредил психическото здраве", поясни Алексиева.

По думите ѝ най-притеснителните играчки са тези, които сексуализират поведението на децата. "Те нямат какво да дадат на едно дете, не му помагат да съзрява", уточни тя.

Според НК, чл. 159, всичко, което е с порнографска визия и което не е благоприятно за развитието на детето, е наказуемо, цитира Алексива. Според нея отговорни институции са Държавната агенция за закрила на детето, която е излязла със становище, че КЗП би трябвало да има отношение към точно този продукт.

"Целта не е да си прехвърляме топката за това кой носи отговорността, а може би в съответния случай има празнота в правото", допълни и Маргаритов.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Абориген преди 8 години
Празнота в правото ли? Ами че има, има, ама май празнотата в главите на някои хора е по-голяма от тази в правото. Такъв продукт, още повече, че е предназначен за деца, в нормална държава въобще няма да бъде пуснат на пазара. Едва ли ще щукне някому и мисъл дори да пусне подобно нещо, щото си знае, че веднага влиза в конфликт със закона, по-точно в частта му за разпостранение на порнография сред деца и малолетни. Е, у нас свободата се възприема като "слободия" и всичко е възможно...
7
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Щях да се учудя ако държавата направи нещо против деградацията си...Да идват *** Riot да ви опикаят манастирите!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
ЧЛЕН преди 8 години
Готов съм да напълна празнотата в закона ! И не само там ами и всички чиновнически празноти!!!
5
1
 
15
 
! Отговори
Не може или не искат преди 8 години
Напротив, порнографията е забранена и подсъдна по Наказателния кодекс. В закона има и определение за порнография, това е изображение на действителен или симулиран полов акт и пр., та горното изображение се явява порнография. Има и Закон за закрила на детето.Просто четат законите като дяволът евангелието, но ще си счупят рогите.
4
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А утре ако се появят на пазара детски книжки, тетрадки, чанти, несесери и други училищни помагала с такива картинки и съдържание, да разбираме ли, че няма как да ги спрете от продажба?Или е важно само физическото увреждане, а моралното и възпитателното - не?Разбрахме - имаме много институции и "специалисти", но смислена работа - не.
3
3
 
14
 
! Отговори
Реалиста преди 8 години
Не мога да разбера защо пак пишат за тези обувки. Сигурно са решили че само с една статия рекламата им не е била достатъчна.А проблемите като корупцията, дефицитите в здравната каса и НОЙ, застаряването на населението, безнаказаността за битовите престъпления и размножаването само на малцинствените групи са маловажни и несъществени.
2
1
 
20
 
! Отговори
:) преди 8 години
Когато има празноти в правото се прилага тази правна норма!ГПК Чл. 5. Съдът разглежда и решава делата според точния смисъл на законите, а когато те са непълни, неясни или противоречиви - според общия им разум. При липса на закон съдът основава решението си на основните начала на правото, обичая и морала.
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе кой нормален човек ще купи на детето си такива маратонки!?