Любовта между хората губи битката срещу скоростта!

Всеки трети българин сядал зад волана пил. Ама било малко!
13 окт 2015 18:40, Красимир Ангелов
18
Любовта между хората губи битката срещу скоростта!
Снимка: Булфото

Всеки трети българин (39%) е сядал зад волана след употреба на алкохол, като половината от тях са категорични, че го правят, защото според тях изпитото количество е малко и не им пречи на способностите за шофиране. На въпрос какво количество алкохол може да се изпие за нормално за шофиране, 40% от българите преценят, че това са 50 мл концентрат или 2-3 по-слабо алкохолни питиета.

Това стана ясно от представените данни по време на откриването на традиционната кампания: "Алкохолът е лош шофьор", организирана от "Каменица".

Още по темата

51,2% от седналите пили зад волана са посочили, че го правят, защото са пили малко, а 14,5% признават, че е нямало друг начин да се приберат до домовете си след тежката вечер. Други 8,6 на сто от пийналите шофьори са седнали зад волана, защото е нямало кой друг да кара колата, а всеки десети си признава, че не е имало обективна причина за да подкара колата си след употребата на алкохол.

"На пътя се води битка за живота на хората. Знаем какви са глобите, знаем че пътищата не са добри, знаем, че има корупция, но нищо не знаем за себе си! Никой не може да кажа колко му е времето за реакция зад волана и така можем да стане жертви", посочи Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

По думите му в момента у нас ставаме свидетели на страшни неща, които хората не осъзнават – как човек от семейството убива близките си – баща убива дъщеря си, син убива майка си - неволно, чрез пътен инцидент. "Любовта между хората губи борбата на пътя срещу бензина и скоростта", посочи Кесяков.

Според статистиката, младите водачи с опит до 3 години са най-рисковата група на пътя. Така от близо 5460 катастрофи от началото на годината, 516 са по вина на неопитни шофьори. От тях 336 пътни инцидента са в населените места, като са загинали 16 души, посочи инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция". Извън населените места инцидентите като цяло са по-малък брой, но загиналите са 37 души.

Черната статистика по родните пътища е повече от крещяща – за 10 години са загинали близо 10 000 души. Основните 3 причини за ПТП остават едни и същи – нарушаване на правилата на пътя, шофиране след употреба на алкохол и манталитета ни на пътя, отбелязват професионалистите.

По отношение на употребата на алкохол обаче, почти половината от българите не знаят колко точно е позволеното количество алкохол в кръвта на водача – 0.5 промила. 21,5 от анкетираните мислят, че дрегерът трябва да закове 0.00 промила, за да не си в нарушение, а 1% от анкетираните смятат, че законът позволява да се кара с до 1 промил алкохол в кръвта на водача.

Според друго проучване в рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор", 70% от хората в България са ставали свидетели, как техен познат или близък се качва зад волана, макар да е употребил алкохол в тяхно присъствие. Всеки петнайсти от тях обаче намира това за нещо съвсем нормално.

"Нека се стремим да променим поведението на хората, които имат пряко отношение към пътната безопасност. Отговорното поведение на пътя е задача на всички, независимо дали сме шофьори, или не", призова генералният директор на "Каменица" Марко Ниавро, който дари 25 чифта "алкохолни" очила на БЧК, с които да бъдат обучавани бъдещите шофьори.

"Катастрофите са съвременната епидемия, която отнема човешки животи! Няма нищо по-ценно от превенцията и ако дори 1 живот сме спасили, това наистина има смисъл", обяви от своя страна Надежда Тодорова - заместник-генерален директор на БЧК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България се случва нещо ужасно. Народът не само е тотално опростачен и зомбиран. Българинът е обхванат от някакъв ирационален самоубийствен синдром и нищо не може да го спре. Качи ли се зад волана, газ до дупка и лудо себедоказване, че си по-могъщ от смъртта и не ти пука за живота.
7
1
 
6
 
! Отговори
... преди 8 години
До миленС таксито казваш че е скъпо. Напротив. Колко плащаш повече? 5 лв? Значи не е скъпо, добре милиш. По скъпо плащаш затакси, ама ако си с колата, хванат те или направиш беля - акта е много повече от 5 лв. а не дай боже да катастрофираш... колата ти 5 лв. ли струва? Повярвай ми, не е скъпо 5-10 лв.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да пиеш когато знаеш, че ще караш кола, е признак на дебилизъм. И драги, количеството няма никакво значение. Самият факт, че подобни мисли ти минават през кухата кратуна, говори достатъчно за това какво представляваш.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова ли е трудно да планирате как да се натряскате бе хора! Оставете си колата или вземете трезвеник, който да ви вози. Какъв метаболизъм какъв манталитет - просто не шофирайте след употреба на алкохол. Не си купувайте книжки! Не давайте подкупи, когато сте направили нарушения, а си вземете поука и си платете грлобите.Не карайте като бесни и пазете пешеходците! Толкова ли е трудно да бъдете хора и да пазите живота?!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер 1 - подкрепям, точно от простотията си страдаме.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E 50 ml алкохол или 1 бира са допустими, стига да не се изпият на гладно. Да не се вманиачаваме чак толкова!!
2
1
 
17
 
! Отговори
... преди 8 години
Точно това е проблема. Прав е 1-вия коментирал. Колкото и да ни се иска , не може всичко да се сложи в рамки. Винаги ще има леко пиййнали или повече пийнали зад волана. Това НИКЪДЕ и НИКОГА няма да бъде изкоренено. Всичко обаче идва от манталитета! Някой от 1 бира започва да избива комплекси ,друг на бутилка твърдо може да кара лекичко просто да се прибере. Не казвам ,че е правилно второто ,но това е манталитет. Въпроса е дали искаш да се правиш на някакъв и дали мислиш с главата си!
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато се пие реакциите се забяват. Но проблема е в манталитета ни. Примата като пие и излита. Простотия си казва думата. Познавам хора които и да пият карат по-добре от трезвени смотоняци. Или такива които са неграмотни и са си купили книжките. Интелекта господа-другари и чувството за отговорност. Самоконтрола.