Сигнал на граждани спря Ларгото: Не е автентично!

Вежди Рашидов събира експерти, които да направят анализ
13 окт 2015 12:16,
12
Сигнал на граждани спря Ларгото: Не е автентично!
Снимка: Булфото, ахрив

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго, съобщиха от културното ведомство.

Рашидов събира работна група от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи по проекта "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика", се посочва в съобщението.

Още по темата

Отбелязва се, че министърът е предприел това действие след сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките. 

Планираше се античният комплекс "Сердика" да е завършен в средата на ноември, а официалното му откриване се очакваше идната година.

Ларгото ще бъде част от подробния устройствен план на централната градска част, който беше приет от СОС. Той е възможно най-консервативен - залага на опазването на паметта на града както като пространства и като сгради, така и като зеленина. Планът предвижда и отчуждаване на имотите, под които лежи амфитеатърът на Древна Сердика.

 

Античният комплекс "Сердика" ще е завършен в средата на ноември, а официалното откриване ще е идната година,съобщи пред репортери министърът на културата Вежди Рашидов при проверката на работата на Ларгото.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/sofia/2015/08/18/largoto-gotovo-noemvri-otkrivane-dogodina.273673
 

Античният комплекс "Сердика" ще е завършен в средата на ноември, а официалното откриване ще е идната година,съобщи пред репортери министърът на културата Вежди Рашидов при проверката на работата на Ларгото.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/sofia/2015/08/18/largoto-gotovo-noemvri-otkrivane-dogodina.2736Античният комплекс "Сердика" трябваше да е завършен в средата на ноември, а официалното му откриване бе планирано за идната година.Ларгото ще бъде част от подробния устройствен план на централната градска част, който беше приет от СОС. Той е възможно най-консервативен - залага на опазването на паметта на града както като пространства и като сгради, така и като зеленина. Планът предвижда и отчуждаване на имотите, под които лежи амфитеатърът на Древна Сердика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Партенона в Гърция е толко реставроран, че почти не е останал оригинал. Ясно си личи новото от старото. Имаше цял филм по НДжЧ. Да не говорим за останалите храмове от елинския период. Коя старина в Европа е автентична? Нереставрирана? По някое време, и епоха? Стига сте се правили на умници. В Созопол това, което е реставрирано е хубаво и основно там имаше туристи тази година, които снимаха а не плюскаха. ФАКТ!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пореден път се убеждавам, че липсата на усет за естетика е тясно свързано с липсата на интелект.Принадлежността към партия не е от особено значение за тази длъжност и коментарите по тази линия са отличително хейтърски, но на каквото и да се е подписал тоя смотльо - осрал се е.
7
3
 
1
 
! Отговори
istorik преди 8 години
До АнонименПравилно стига с тая Гърция- лейте бетон навсякъде, слагайте картонени тухлички, а после се чудете що тия *** от белия свят гледат камъняк, а не прясно изградени стени от 1в. Сл, Хр.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юнеско задължава да се слагам олово между новото и старото, за да можеш да разбереш от къде е реставрирано.
5
3
 
3
 
! Отговори
adn преди 8 години
Тия, където са подали сигнала, сигурно са работили на тези стени по време на Римската империя.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4 - стига с тая Гърция, бе! цялата история на тая страна е фалшификация, барабар с паметниците! а за Египет, още повече!
3
10
 
5
 
! Отговори
иван преди 8 години
Пак някой барман или шофьор или безработна леля, дето си мисли, че разбира от археология са подали сигнал.
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онзи гражданин, дето е сигнализирал, дали има представа от реставрациите, които се правят по светаКогато си с екскурзовод, той ти посочва докъде са автентични дадени стени и откъде е започнало съвременното надграждане с цел не само да се представи обекта приблизително такъв, какъвто е бил някога, но и да се спре рушенето му. В много случаи реставрационната работа е извършена така, че ако няма кой да ти покаже, може и да не разбереш кое е древно и автентично и кое е правено в наше време.
1
4
 
7
 
! Отговори
бай Киро преди 8 години
Тиквата не ли поръчал вече Ачвалта за новият булевард "Сердика" на "своите хора" та да асфалтираме малко ония стари камъни там да са по-лачени