Тухлите на Ларгото не са проблем, римски стандарт са!!!

Добре е да дадат своята оценка специалистите, смята експерт
14 окт 2015 18:35,
44
Тухлите на Ларгото не са проблем, римски стандарт са!!!
Снимка: bgonair.bg

Спирането на работата по проекта за Ларгото и назначаването на експертна комисия е добро решение. Това обясни проф. Тотко Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR. Експертът обясни, че случаят с Ларгото е част от дебата, който протича през последните години за реставрацията на археологически обекти не само в София, но и в страната. Така че е много добре да има дискусия и дебат по тези въпроси, за да не останат съмнения, че нещо не е точно, подчерта още проф. Стоянов.

Още по темата

Въпросът според експерта е доколко изпълнението на проекта за Ларгото е протекло в правилната посока. Проф. Стоянов е разбрал от интервю на ръководителя на проекта Марио Иванов, че той също има забележки и неща по изпълнението на проекта за реставрация, които не съвпадат с неговите виждания.

"Всъщност тревогата на гражданите е, че реставрацията натежава в сравнение с оригиналните части на съответните сгради и комплекси, както и води до нарушаването на идеята за експонирането на оригинален паметник", посочи проф. Стоянов.

По думите му обаче случаят може да се коментира, само ако се познава проектът за реставрация. В противен случай се стига до крайности.

"Има елементи в надзиждането, които надвишават едни по-нормални пропорции. Има участъци, които са твърде височки. Там вероятно е единият от проблемите и експертите ще преценят доколко е надстроено. Ако спорът е за баланса, специалистите трябва да погледнат, преди проектът да е приключил", даде оценка професорът.

Според него обаче няма проблем с тухлите. Той обясни, че се използват нови тухли при реставрирането на обекти.

"Може би хората си представят, че всичко трябва да бъде изградено с оригинални материали, но при тухлите в такива случаи, се подхожда с материали, които са изработени със същите стандарти. Тухлите са със стандартни размери - римските тухли са с различни стандарти и този, който е използван при строежа, е от това време. Използват се подобни материали, които да отговарят на античните стандарти", поясни професорът.

По думите му основният въпрос при реставрирането е колко да надграждаме съответния паметник.

"Ако е запазена минимална част - приемрно 60-70 см, идеята да вдигнем сградата на повече от един етаж, веднага среща проблема с автентичността", даде пример Проф. Стоянов.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
От текущ 38-2 преди 8 години
... докато изкачвах стълбите на излизане от метрото наблюдавах любимата комбинация на нашенския строител: "канго + м*нго", да разбива на дребно блок от антична зидария с размери между 1/4 и 1/3 м3 под благия поглед на юнак с яке. Имам снимка от събитието. Предполагам, че по подобен начин са били отстранявани и други пречещи на планираната реконструкцията останки. Също така съм наясно и с факта, че дори и при най-внимателно реализирани разкопки, винаги има % на загуби, поради естеството на работа
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горе-долу съм съгласен с почти всички коментари на професора. Разминаваме се по въпросите за: 1) показаните на вчерашните снимки камари с решетъчни тухли 4-ки, които определено не са римски! Ако се вложат в реставрирана конструкция без да имат видими части, остава проблемът с тяхната устойчивост на атмосферни явления и последиците след време;2) ширината на пътя за посетители от метрото до ЦУМ, които е около 3 пъти по-широк от разкрития, като за целта бяха премахнати основи и стени. Тази сутрин
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А има хора, които си разбират от работата.Така бе при реставрацията на една 180 годишна църква. Проекта бил да се снеме ронещата се мазилка /по данни на стари хора от 1940 г./ и да се измаже наново.След снемането обаче виждат красив строеж от камък, хоросан с натрошена червена керемида и го запазиха, фугираха, лакираха. Така, всеки може да види какво са направили ръцете на ония майстори преди 180 години, да види оформения от камък кръст и издълбан надпис ,,1834'', които са били замазани до сега.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Б. Димитров отдавна не говори като историк, а като бизнес партньор на мутрите! Един истински представител на духовността и науката би треперил от възмущение пред това безобразие, което се осъществява и престъпление към историята, предците и вековете. И не е толкова трудно да се доближи до автентичното.Гледал съм старини и тухлите не се различават от тия, които са правени на ръка преди 70 години.Да наемат хора да копаят, забъркат и изпекат такива от червена пръст или да изкупят и ползват от къщи.
15
1
 
4
 
! Отговори
майна преди 8 години
Да ви го наларгам на ларгото.
14
1
 
4
 
! Отговори
Я преди 8 години
До alНИЕ ЗА ТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ-ОТ ТАКИВА "АРХИТЕКТИ "КАТО ТЕБ.ПРИМЕР:ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА СОФИЯ.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОД ДЖАМИЯТА ИМА ОЩЕ!!!!!!
12
3
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"Римски стандарт"?Колкото римляните са градили тук,толкова и османците са градили по-късно!Останките от древни селища като Несебър,Хисар,Пловдив...,датирани от 8 хил.пр.Хр.,когато не е имало Римска империя,когато на тази земя са живели предците ни...Кои чужденци са градили тук?Че от тук само е вземано! И разрушавано!Кога ще започнем да мислим като БЪЛГАРИ!
11
1
 
7
 
! Отговори
Софиянци сте зле преди 8 години
На "Хисарлъка" в Кюстендил вече всичко е завършено до покрив.
10
10
 
6
 
! Отговори
Айде стига ,тъпизми преди 8 години
ДОБРЕ СИ Е РЕСТАВРАЦИЯТА...!ВИЕ , КВО.....ДА НЕ ИСКАТЕ "АВТЕНТИЧИНИ СТРОЕЖИ" ....С КАЛ И КАМЪНИ ОТ 2-ВЕК..??!!!ВСЕ "СПЕЦИАЛИСТИ", тука .......АМА В СОФИЯ , ВСЕ ВОДА НЕМА.....!НИ СЕ МИЯТ ,..НИ СЕ КЪПЯТ...СУТРИН У РЕЙСА МИРИШЕ НА КУЧЕЩИНА И ПОР....
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да направят мол.
8
2
 
14
 
! Отговори
Ах морето преди 8 години
Сегашната реставрация е като новото строителство - възможно най-бързи и евтини!Да, но и руснаците разбраха за скапаните апартаменти и се отказват да купуват.Дръжте си ги мавзолеите...и ги умножавайте.
7
1
 
7
 
! Отговори
тиквата преди 8 години
Орешарски беше е и ще е виновен!!!!!!!!!!!!
6
1
 
5
 
! Отговори
става дума преди 8 години
За едни пари и те ще бъдат усвоени та каквото ще да става ,но така като се позамисля там на това място общината нямаше ли едни планове да има един три лентов път та да се разтовари движението в центъра на София и възможно ли е сега да се направи така ,че над тези останки пътя да бъде изграден ,а който иска да се запознае с тях да заповяда долу както е направено в подлеза на самото кръстовище.
5
1
 
7
 
! Отговори
pu преди 8 години
TO I AZ SPQ S DJENIFAR LOPEZ AMA NA PLAKT DO VAZGLAWNICATA MI!
4
1
 
8
 
! Отговори
Византовъд преди 8 години
Супер става... само остава да завършат зидовете с по 2 древноримски керемиди тип "Мизия" под 45 градуса и да разпънем чевермето (древноримско разбира се). Откриването с оркестър "Карандила" (древноримска музика разбира се)
3
2
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Старите майстори реставратори измряха.Ако в градчето изгори стара къща, ще я построят отново но с бетон и дървена маскировка.
2
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кви оригинали, бе? Каманяци, едно до друго, и кво? Зяпаме си каманяците и викаме ууу това почти като замък. Те така са викали сигурно и на колизеума, я какви велики каменяци пък в 19 век са го достроили. Нали разбрахте, сега и те ще свикват експерти съвети и ще рушат което не е оригинал, има няма като нашите каменяци почти до земята само те ще останат. Ей, голем маймуняк е това българина, щом аз не мога да взема парите, никой не трябва да ги взима.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
волейбол Словения - Полша 2:0