Лишаваме се от месо и доктор! От смартфон и плазма – не!

Броят на бедните българи расте, на работещите бедни – също
16 окт 2015 19:29,
71
Лишаваме се от месо и доктор! От смартфон и плазма – не!
Снимка: архив Булфото

Българите продължават да обедняват, расте и броят на работещите бедни. Всеки трети у нас живее в тежки материални лишения. Това сочат данните на Националния статистически институт за линията на бедност за 2014 година.

Според показателите най-голям хора (49,9% ) изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома. 49,6 на сто нямат възможност да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи – за внезапно заболяване, неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник.

Още по темата

В същото време само 3,8% от българите не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1,8% - цветен телевизор, а 918% - автоматична пералня, става ясно от данните на НСИ. 44,6% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 40,4% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2014 г. 33% от населението живее в тежки материални лишения.

Линията на бедност за миналата година е 323,75 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1,5 млн. българи или близо 22 на сто от населението на страната.

В сравнение с предходната година линията на бедност скача с 13,2%, а бедните нарастват с 0,8%.

Основната причина за попадане в графата на бедните е изпадането от пазара на труда. Расте обаче и броят на бедните сред работещите. През 2014 г. Те нарастват с 2,1%  до 9,3% на сто, а при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е около три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално образование и без образование - 63,5%. Делът на работещите бедни с висше образование е едва 1,5%.

Децата, които живеят в материални лишения и на които липсва поне един от 13 показателя, са 58,4%. За 13,8% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Половината от децата (52,8%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината. 50 на сто не могат да имат редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. 49,8 на сто пък нямат възможност за колело, ролери, кънки и др.

За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено подходящо място за учене или писане на домашни, едно хранене, включващо месо, пиле или риба и купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата.

През 2014 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Кърджали и Пазарджик - съответно 175 и 194 лв., а най-високата - в област София (столица) (493 лв.), следвана от област Перник (398 лв.). 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: бедностлишениядецаНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
София, жена, 35 год преди 8 години
Еми така щее , нито аз, нито мъжът ми имаме телефони за по 1000лв, моя даже камера няма :))) Айде, неговия има камера, луксозен е :D Детето е с обикновен тъч скрийн за 100 лв, 6-ти клас е. Заеми нямаме, кредити също. Не живеем луксозно, но пък имаме нужните неща и почиваме 1-2 пъти макс в годината в Турция. Това ако всеки ден ядем месо....ми то ще се задръстим от отрови. Макс 2 пъти в седмицата свинско, пилешко - в никакъв случай. Много сирене, много зеленчуци и така. Дохода ни е 1900 лв чисто.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доктора да не би да се отказва от това което си мисли че му се полага
42
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Изводъте, че 97-*** направихме голям пропуск, като не избесихме политиците и мутро-олигархията до крака !НО ПО_ДОБРЕ КЪСНО ОТКОЛКОТО НИКОГА ДА СВЪРШИМ ТОВА БОГУ И НАРОДУ УГОДНО ДЕЛО!!!
41
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Третият цикъл на пропадането се дължи на банките, които отново са в ръцете на мутро-олигарсите на БКП и ДС и стремежът им за бързо забогатяване. Отпускането на лоши кредити на свързани фирми краде от вложителите и повишава лихвите на длъжниците( частни лица и дребни предприемачи) това повишава цените и се завърта първия кръг на пазара.
40
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Вторият цикъл на пропадане се дължи на корупцията и политическите назначения. Корупцията краде от държавата, доходите на служителите на бюджетна издръжка не нарастват, политически назначените некадърници на ръководни постове влошават работата на институциите, институциите спират да служат на народа и държавността и задълбочават корупцията.
39
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Икономическите реалности са, че бързото забогатяване на малцина олигарси води до масово всеобщо обедняване и после и на олигарсите им се налага да карат 10-т годишни Майбаси( като г-жа Бонева). Ниските доходи свиват потреблението, свитото потребление води до свит пазар и ниски обороти, а от там високи надценки, ниски печалби, лоша конкурентоспособност, и още по-свито потребление и от там цикълът на пропадането се затваря.
38
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Питане към автора на статията - Какво е плазма? Наясно ли е? Че май ми се чини че не е!!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И от БМВ не се отказвам, ново на кредит, и всяка вечер бутилка черен етикет Джони в Планет
36
3
 
8
 
! Отговори
маларт преди 8 години
Не виждам нищо лошо да се намали яденето на месо и на захар и захарни изделия, вафли, канцерогенни безалкохолни и други помии. Така ще си спестите пари за телефон и компютър, а и няма да пълните джоба на аптекари и лекари, защото ще боледувате по-рядко
35
1
 
5
 
! Отговори
joro преди 8 години
mnogo godini shte minat dokato si promenim mantaliteta !
34
2
 
4
 
! Отговори
joro преди 8 години
tipichna bulgarska parviniushtina !!!
33
1
 
16
 
! Отговори
Реплика преди 8 години
А, колко не могат да не си позволят бира, цигари, кафе...и чалга ?
32
14
 
13
 
! Отговори
Ха,ха,ха,ааааааа... преди 8 години
МНОГО СА БЕДНИ ,БЕ....ПО ЦЕЛ ДЕН ОБИКАЛЯТ ПАЗАРИТЕ И МОЛОВЕТЕ...!!!!
31
13
 
11
 
! Отговори
АМИ ,БЕДНИ СА ,БЕ.. преди 8 години
.....ЩОМ ПЕНСИОНЕРИ ДАВАТ НА "СЛУЧАЙНИ ИЗНУДВАЧИ".. САМО ПО 7-8-БОНА....ХА,ХА,ХААААААААААСТРАШНА БЕДНОСТ ,БЕ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докторите напускат България, а месото е ГМО. Смартфони и плазми има най-много в Северна Корея.
29
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква плазма , такава вече не се произвежда , Sony се отказа от тази технология , простите казват на всеки тънък дисплей плазма
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пенсионер военен на 45 с пенсия 700 и заплата охранител 700 класика , който крепи олигарсите не е беден
27
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как расте бедноста, нали бойко отчита големи успехи? Да не казвате че вожда лъже?
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви плазми бе. Плазми няма много отдавна. Всичко е LCD матрици
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-евтиния бензин ще увеличи задръстванията и замърсяването. По-скъпата храна увеличава болестите и болниците ще вдигнат таксите за лечение.