Всеки пети работи под стрес, в изнервяща среда

Само 3,5% обаче признават, че са психически тормозени
8
Всеки пети работи под стрес, в изнервяща среда
Снимка: Reuters, архив

Всеки пети, участвал в проучване на КНСБ, твърди, че на работното му място има сериозно напрежение и работи в изнервяща среда. Това показват данните от проучване на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията за индекса на трудовия климат.

Всеки трети от изследваните е на обратно мнение - при около 30 процента подобни проблеми не съществуват, а при останалите се появяват понякога, обясни директорът на института Любен Томев по време на форум в КНСБ, цитиран от БТА.

За екстремни ситуации, като насилие на работното място, сигнализират единици от изследваните.

Обект на психически тормоз и натиск по време на работа са били само 3,5% от изследваните, а на физическо насилие и на сексуален тормоз са били подложени по-малко от един процент.

Изтощението след работния ден е най-масовото явление сред заетите, констатират от КНСБ. Психически и физически изтощени след работа се чувстват 17,9 на сто от хората на наемния труд.

Работещите, които нямат възможност да почиват през работния ден, в събота и неделя, или да ползват отпуск, са по-масово под стрес от колегите си, които могат да се възстановяват както всекидневно, така и през седмицата и през годината, коментира Любен Томев.

По думите му работещите монотонна работа са подложени на повече стрес от тези с по-разнообразна. Четири пъти повече са работещите в стрес, които са в постоянно надбягване с времето и преследване на срокове, в сравнение с тези, които работят на по-бавни обороти.

Близо 60 на сто от тези, които оценяват взаимоотношения между работниците като лоши, посочват, че са под стрес.

Социално-психическият климат в българските фирми може да се определи като относително добър. Над половината от изследваните твърдят, че при тях взаимоотношенията  са добри или много добри и те се чувстват сравнително уютно в средата, където работят.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че всички европейски и национални изследвания ни насочват, че стресът на работното място е недооценен риск, който има големи последици върху здравето и работоспособността.

Той цитира европейски проучвания, според които 50-60 на сто всички изгубени работни дни се дължат на стреса на работното място и психосоциалните рискове. В Европа той е вторият най-често съобщаван здравословен проблем, свързан с работното място, след мускулно-скелетните смущения, каза Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е защото тук те цедят като лимон ,а на запад искаш не искаш излизаш в отпуска за да се възстановиш после работиш както трябва спокойно любезно а тук ти се зъбят за добър ден
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До като меринджейте са завършили рабфак ще е така.