Данък "чипс" - от 1 юли догодина

Най-ниската ставка е за газирани напитки и захарни изделия
Обновена: 22 окт 2015 07:37 | 22 окт 2015 07:17, Веселина Йорданова
38
Данък "чипс" - от 1 юли догодина
Снимка: архив, Ройтерс

Храните и напитките със съдържание на определени съставки над нормата да се облагат с данък от 1 юли 2016 г. Това предвижда проектозаконът за данък обществено здраве, пуснат за обществено обсъждане от здравното министерство.

Още по темата
Ставките са различни и са определени върху килограм или литър продукт, пише "24 часа".

Най-ниската е 0,43 лв. и е за газирани напитки и енергийни напитки, шоколадови изделия със захар или подсладител.

Следва ставката 0,81 лв., която е за захар над нормата в продукти като тестени и захарни изделия, бисквити и сладолед.

По 1,55 лв. е ставката за енергийни напитки с кофеин или таурин над посочени в проектозакона количества.

Със същата сума ще се облага и килограм продукт със сол над нормата. Тук се числят снаксове, чипсове, сухи супи и бульони, подправки и сосове, бисквити.

Най-високата ставка 3,10 лв./кг е за частично хидрогенирани мазнини, тъй като при производството им се получават изключително вредните трансмастни киселини. Групата обхваща имитиращи млечни продукти, маргарин, фастфуд - пържени във втвърдени растителни масла съставки на сандвичи, пържени картофи, тестени изделия.

Проектозаконът предлага и забрана на рекламата на обложените с данък обществено здраве храни и напитки за деца чрез промени в Закона за радиото и телевизията.

В магазини, бюфети, заведения, подвижни щандове храните и напитките, които са обект на новия закон, ще се продават на щандове с надпис "Продуктите се облагат с данък за общественото здраве".

Данъкът ще се декларира и внася в НАП. Дължат го производители и дистрибутори - за вносните храни и напитки.

Очакват се по около 150 млн. лв. приходи годишно. Средствата ще се разходват от обществен съвет, като по 20% ще се превеждат по сметките на просветното и спортното министерство за проглами за спорт и здравословно хранене, а 60% са за здравното министерство - за програми за лечение и профилактика на социалнозначими болести.

Няма да се облагат храни от първа необходимост - хляб, месо и месни изделия, мляко и млечни изделия, мед, чай и кафе, нектари, както и конфитюри и желета, произведени по стандарта за екстра качество.   

Глобите за нарушения са от 500 до 10 000 лв., пише в проекта на здравния министър д-р Петър Москов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: храниДанък чипс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рядко ям чипс но това правителство са решили да намалят потреблението на стоки. Нъпросът е защо? Кой има полза от това да се купува по-малко?
23
1
 
11
 
! Отговори
Дръндер преди 8 години
Искам данък министър кретеноид или направо данък Москов! Защото тоя тотално истреще! Аз казвам да се вдигнем и да го изритаме от здравното министерство! А също така и тоя дето го назначи - ***! Данък храни, отпечатък за да си вляза при личния лекар утре ще ми искат отпечатък и за да си обърша ***, защото тоалетната хартия не е екологичен продукт! Приемат ли този данък и тая простотия с отпечатъците трябва да сме *** да ги търпим!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ ИСКАМ ДА НАЛОЖАТ ДАНЪК-ТИКВА И КУХА КРАТУНА..И ДАНЪК-ОХРАНЕН ДУПЕТАТ!
21
1
 
21
 
! Отговори
ss преди 8 години
Тоз като се е загрижил за здравето да вземе да махне ДДС-то на зеленчуците и плодовете !
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много харесвам такива проекти за бъдеще неосъществимо - тогава просто тоя няма да е министър.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22Май говориш за връщане но комунизма?
18
1
 
15
 
! Отговори
олигофрен преди 8 години
дайте на хората пари ,за да могат да си купуват качествени храни,другото е само рекет
17
1
 
16
 
! Отговори
аз преди 8 години
Хората пак ще сди консумират тези изделия,не разбраха ли милите ни управляващи,че хубост на сила не става. Ще се развива сенчестия бизнес-под масата. Следващия данък който очаквам е данък "тоалетна",тоест колкото повече друсаш клрушата повече ще плащаш,защото повече си ял. Български глупости!!!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо да се забранят вредните храни, да се спрът найлоновите торбички, да има затвор за финансови измами, сутрин задължителен първи час физкултура в училищата, да се спрът помощите на безработните, глоби за неподържани зелени площи, на семейство по 1 кола без данък, а всяка следваща с огромен данък.. Ей така ще задминем целия свят
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По скъпото сирене също не е от качествени продукти някой път е дори по лошо от евтиното кат не се получи химията а за колбасите работя в една от най големите фирми в сектора ако може не ги консомираите дори и скъпите имат боя прахобразна кръв да кожа нокти кости нищо не се хвър
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай иване то си пише :) - за килограм. И понеже няма да изядеш 1кг шоколад за това там е най-висок данъка. Но 1 литър лимонада може да изпиеш, за това данъка е най-нисък. Но 1 литър лимонада пълна с овкусители, оцветители и др. е в пъти по-вредна от 100грама шоколад или чипс а поскъпването е еднакво. Мен ме е яд че вземат парите на хората, фалират бизнеси , само и само да има пари за тия които живеят на помощи. А в същото време те ни крадът и бият.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска да яде гом*а, да си ги купува, защо трябва да се вдигат още цените на фона на смешните ни доходи на хората в България. Хората, които искат да се хранят полезно си се хранят така. )Това е въпрос на личен избор. Не виждам никакъв смисъл, освен цел българския народ да бъде още по-ограбван. Това няма да накара нехайните родители да пращат децата си на спорт и да ги хранят по-добре, нито ще откажат някой от колата, шоколада и сладоледа. управляват ни ***.
12
2
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
ама тоя данък за какво количество е ? За бройка, за килограм, тон ???
11
5
 
8
 
! Отговори
георги преди 8 години
Аз съм съгласен да има данък на вредните храни, но парите от този данък на 100% да се дават като субсидия за полезните храни. Маргарина става по-скъп, маслото по-евтино. Газираното скъпо, нектарите - евтини. Аз това разбирам под грижа за здравето. Иначе не е лошо като идея. Но здравето идва от спорта и спокойния живот, не толкова дали ще изядеш 1 пакет чипс.. Общо взето вече изнемогваме с издръжката на *** и се чудят от къде да вземат пари. Ама да вземеш от храната на човека е грозно..
10
1
 
34
 
! Отговори
val преди 8 години
Ох ох ох, празноглави министри! С това нищо няма да се постигне, ама все пак нали трябват пари за помощи на м***нgа/\ите? Промяна в хараненето на хората не става с вдигане на цените, става с промяна в съзнанието и увеличаване на заплатите и пенсиите. Естесвено че баба Сийка ще си купи имитиращо сирене за 2,50 вместо истинско за 8 лв, като получава 200 лв пенсия и дава 70 за лекарства няма избор жената
9
1
 
14
 
! Отговори
а преди 8 години
"Най-ниската е 0,43 лв. и е за газирани напитки и енергийни напитки, шоколадови изделия със захар или подсладител." лицемерието , най-отровните с най- ниска ставка!?
8
2
 
17
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
В почти цяла северна българия от чешмите тече негодна за къпане вода а хората я пият за 3 лв кубик
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма страшно ще има и чипс и пър. Картофки тоя москов че е *** спор няма обаче ще пържем картофките в репично олио а къде са ранобудните между другото няма кой да плаща явно
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Картофите също щели да поскъпнат, защото от тях се прави чипс!А най-много водата, понеже тя била в основата на безалкохолните напитки! Е.... на времетое ималосърцати българи, които са си защитавали интересите и близките, днес останаха само .......
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво искате?Все пак тези откраднати 7 000 000 000 от КТБ, а пък и 16 000 000 000 "усвоени" от алчните гербери някой трябва да ги плати!