Ваксините - полярни мнения, много въпросителни

Ако не се ваксинират децата, ще има епидемия до 2 години, прогнозира експерт
Обновена: 22 окт 2015 18:13 | 22 окт 2015 17:52,
106
Ваксините - полярни мнения, много въпросителни
Снимка: архив, Булфото

Болните са неразумни, здравите лекомислени, излекуваните мъдри. Вечнитят спор "за" и "против" ваксините се разгоря наново, а родителите се чудят какво е най-доброто за здравето на децата им. Противниците на задължителните ваксини се борят за информиран избор и свобода да решат дали да бъде имунизирано детето им. Други родители се чувстват по-сигурни, като ваксинират децата си.

Още по темата

Диляна Петрова, която има 11-месечен син, разказва, че му е направила всички ваксини. Направила е това по препоръка на личния лекар.

"Задължително е според мен, неслучайно държавата дава пари за ваксинирането на децата ни.", коментира тя в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR. Тя препоръча на противниците на ваксините да бъдат по-информирани и да търсят мнението на лекари. Въпреки че е "за" имунизациите, тя признава, че всяка ваксина крие известен риск.

Ема Черногорска, която е майка на две деца, е против задължителното ваксиниране. Тя настоява за свободен информиран избор, както е в повечето европейски страни.

"Родителите трябва да получат информация за това какво предстои, каква интервенция ще се прави на децата им, какви са ползите и какви са рисковете.", коментира тя.

По думите на Пенка Георгиева, която е председател на пациентска организация "Заедно с теб", държавата трябва да поеме отговорност към всички, които са пострадали от ваксини, и да се създаде национална програма за увреждането от ваксини.

Експерти обаче не смятат, че законодателството трябва да се променя и да се премахват задължителните ваксини.

"Не искам да се случват някакви апокалиптични неща и да се връщаме отново в средните векове. Не искам да виждам болести, които отдавна сме забравили, да се връщат тук.", каза д-р Рада Стаменкова, изпълнителен директор на Асоциация по семейно планиране.

По думите ѝ точно в този момент е важно да се спазва имунизационният календар, тъй като през Европа преминават различни миграционни потоци. Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче обясни, че няма никаква съпротива от страна на бежанците у нас да бъдат имунизирани и вече са ваксинирани 2000 деца.

Според него имунизацията не е задължение, а право на детето за здраве. По думите му е опасно ваксините да не са задължителни, тъй като това крие рискове от епидемии.

"Не трябва да се допуска да провалим имунизационния календар, защото до две години ще тръгне епидемия - морбили, дифтерия или нещо друго. Такъв е законът на биологията.", обясни той и се аргументира със случаите на дифтерия в Украйна от преди години и починалото дете в Испания от тази болест.

Д-р Кунчев коментира и скандала с ваксината за хепатит Б.

"Живакът има токсични характеристики. В нашето обкръжение съществува метил и етил живак. Метил живакът е опасен, има го във водата и рибата. Етил живакът не се натрупва в организма и бързо се излъчва от него и затова в тези минимални концентрации не е опасен.", обясни той. Въпреки това веществото е изключено от ваксините за най-малките.

"Ако въпросната ваксина не се поставя на деца под 6 месеца, няма опасност за детето.", заключи д-р Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Abe ksk schte si beim vaksina ot turzia Nikoga koi snae kakvi sa tia vaksina schtom sa sa bG ot turzia
59
0
 
1
 
! Отговори
Ева преди 8 години
Хм, не знам..В нашия край населението е съставено от поне 25-30% малцинства и имаше бум по селата от морбили.А какво се задава след "бежанците" един Господ знае.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така трета година не слагам ваксина против грип преди слагах и баси кошмара дет неше уж ваксиниран пък цяла зима ме мога се оправя трета година бъз сироп и ни геип ни дявол тази година го маправих с мед настинах за три дена му е#а мамата бъза на вируса.баси и чудото дето е това та ЗАврете си ваксините нали знаете къде....
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ако всички родители са интелигентни или няма да има ваксини или самите ваксини ще се по безопасни.Масовия случай сега:здраво жизнено бебе му се слага яка ваксина.След седмица детето се променя става сънливо раздразнително изостава в развитието си.Майката отива при лекаря той и казва внушаваш си случайност не може да е от ваксината.Но всички проблеми започват след ваксината.Просто родителя трябва да е "по отворен" и да усети кога го лъжат.
56
0
 
0
 
! Отговори
Ева преди 8 години
Това е като параграф 22!Ами ако всички правят така?
55
4
 
2
 
! Отговори
до Ева преди 8 години
Напротив допускат се.Казваш че религията ти го забранява.Или пък имаш противопоказания и си алергична към ваксини.Винаги казват че без ваксинации не записват ама после се разбира че не е така. Аз имам 3 деца и го знам отлично.Факт е че неваксинираните са ПО ЗДРАВИ и по малко боледуват от ваксинираните.Отделно риска от аутизъм и прочие
54
0
 
1
 
! Отговори
Ева преди 8 години
В градините и училищата не се допускат деца без имунизации.Какъв избор има?
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки интересуващ се родител би могъл да избере да ваксинира или не детето си.А родителите на децата от някои малцинствени групи, дали ще са компетентни за подобен избор?
52
0
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 8 години
Всички ваксинирани умират. Значи ваксините са опасни.
51
0
 
3
 
! Отговори
Микроб преди 8 години
До 83 эСамо където бъркаш, понеже си "компетентен", ваксинирането срещу грип започва за първи път през 1936 г., а пандемията от испански грип е била през 1918г. Няма как 15-40 годишните да са били имунизирани в този момент.
50
0
 
2
 
! Отговори
Ева преди 8 години
До 82Предполагам тук се бърка аутизма с дцп, но пък госпожата,веща по въпроса взе че млъкна.
49
5
 
5
 
! Отговори
э преди 8 години
Разни капацитети хубаво се изказват за испанския грип, само дето са пропуснали едни интересни факти, че най-висока смъртност е имало във възрастовата група 15-40 СРЕД ваксинираните. Не съм върл противник на ваксините, но и не съм теле редящо се опашка да му бият поредната ваксинка "за здраве".
48
8
 
8
 
! Отговори
до Ева преди 8 години
Информацията за причиняване на аутизъм от ваксини е от фалшива публикация от Андрю Уейкфийлд в Тhe Lancet. В последствие сензацията е подхваната от капацитети като плеймейтки и холивудски знаменитости.
47
1
 
1
 
! Отговори
Ева преди 8 години
Откъде е информацията за аутизма наистина много ме заинтригува
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 75Откъде да се образоваме, че AOTIZMA SE PRICHINIAVA OT VAKSINI I PROBIOTICI I CHERVEI?
45
0
 
1
 
! Отговори
Ева преди 8 години
Това исках да разбера ,благодаря.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 71E TI PAK NIAKAKVA SI SHARKA.. AMI AKO SE RAZBOLEE OT AOTIZAM DETETO ?!?!
43
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ваксините не могат да предизвикват аутизъм - вече има десетки изследвания, които обориха този *** мит.Още повече, че аутизмът не нещо вордено - невъзможно е да се родиш нормален, а после да станеш аутист. Просто няма такъв филм!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя сайт е на Корполентния, и за това има толкова открити атаки срещу Д-р Москов, затова се прикриват ромските дерибейства, като това разгласено тази сутрин от нормалните медии, за това се цели опростачване на народа с определени статии и целенасочено поддържано ниско общо ниво.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мога да оборя побърканите анти-ваксъри само с 2 (две) думи:ЕДРА ШАРКАТочно така - смъртносна болест, която вече НЕ съществува благодарение на ваксините. И не е единствената.