Ако референдумът имаше още два въпроса...

Българите щяха да гласуват с "да" за мажоритарен и задължителен вот
26 окт 2015 17:24, Красимир Ангелов
20
Ако референдумът имаше още два въпроса...
Снимка: БТА

Хората в България масово подкрепят мажоритарния вот и задължителното гласуване, стана ясно от онлайн кампанията "Забраненият референдум", която бе организирана от Форум Гражданско участие.

Общо 2100 души са гласували в "Забраненият референдум“, който обхвана двата въпроса, които в крайна сметка отпаднаха от първоначално предложените от президента Росен Плевнелиев.

Още по темата

На въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", 94 на сто от гласувалите на платформата са отговорили с "Да", а само 6 на сто - с "Не".

На втория въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?", с "Да" са гласували 75 на сто, а с "Не" - 25%.

Статистиката сочи, че 1% от "гласоподавателите" в електронния референдум са непълнолетни младежи, 86 на сто са на възраст между 18 и 60 г., а 13 на сто са хора над 60-годишна възраст. Делът на гласувалите мъже е малко по-голям от този на жените - 53 срещу 47 на сто.

Данните сочат още, че най-голям е процентът на гласувалите в столицата - 35 на сто, следван от гласувалите в областните градове - 31% от по-малките градове - 24%.

По "забранените въпроси" по 5 на сто от гласувалите са хора, живеещи на село и българи, живеещи извън страната, отчита БТА.

Организаторите от Форум Гражданско участие изразиха своите очаквания тази кампания и резултатите от нея да провокира широк обществен дебат за мястото и ролята на гражданите при вземане на политически решения по обществено значими въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: референдумдопитване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
az преди 8 години
Хората в България изобщо не подкрепят който и да е вот. Гласуват само тези, които са на бюджетна издръжка!
15
1
 
2
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Разумното питане в този кандидат-референдум бе относно мажоритарния вот.Защо да има задължително гласуване?С каква цел? Да се понапълни бюджета с глоби? ДА! Друг въпрос с отговор "да" няма!! Задължителното гласуване и електронния вот СА НАЙ-ЛЕСНИ ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯ ! Сега ни приканват :"Гласувайте! Много е важно за.... и дрън, дрън" И когато 50% не отидат на избори е ясно, че политиците са НЕКЪДЪРНИЦИ. Проф.Константинов вчера каза:"15000 хакерски атаки в секунда на сайта на ЦИК !"Това в неделя !!!
14
1
 
6
 
! Отговори
койчо преди 8 години
И аз, като " буден избирател", съм твърдо против електронното гласуване и твърдо за мажоритарното и задължителното гласуване! Наглите депутати направо скопиха референдума!!!
13
1
 
1
 
! Отговори
Ala-Bala преди 8 години
Отчитането на Секционите комисии пред Общинските комисии и превръщането на книжните формуляри в електрони е значително усложнено и обременено. Има заложени излишни и нелогични контроли. Когато се впишат данните от протокола в компютърната програма ще 2 пъти се прави визуален контрол на разпечатките и това отнема около 1 час. Такива неразбории имаше през юни 1990 г, тогава беше за първи път и от незнание сега е от простотия. Ние от по-малките градове се отървахме леко.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имаше още два въпроса, адът с предаването на протоколите в зала Армеец щеше да се удължи с няколко дни. То и този въпрос беше в повече.
11
3
 
11
 
! Отговори
буден избирател преди 8 години
Твърдо против електронното гласуване За - задължително и мажоритарно
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Нарушение правата на избирателя е и когато без да те попитат за кои избори ще гласуваш ,а ти пишат и в двата списъка и ти дават да се подписваш. Аз може да искам да гласувам за референдум , но да не искам да гласувам за месните избори. След като има два списъка това са си два самостоятелни избора. Моя работа е в кой от изборите ще участвам.Така че най напред си научи какво е демокрация.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре е направо да се гласува в парламента че се пестят пари и време за гласуване при референдум. ГЕРБ и РФ ако имат мнозинство ще стане, но те са малцинство.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия прилича на приказката--"Ако беше беше баба мъжка и имаше дръжка щеше да се казва дедо."
7
1
 
2
 
! Отговори
амиии преди 8 години
До МЕНпри 2 млн. работещи в ес и издържащи поне още 3 млн в България имаме около 4-5 млн . имащи изгода от това да сме в ес . защо да трошим пари за референдум когато за излизане ще са максимално 2-3 млн .... а забравих римляните които сега шетат из европата ....как мислиш биха гласували и те ?
6
3
 
17
 
! Отговори
МЕН преди 8 години
Един въпрос само не е достатъчен на българите : Искате ли да излезнем от ЕС? Това е въпроса другот е ала- бала. на този въпрос гледайте само колко ще е процента на отговорилите с " да". Ама полиците са хиени и никога няма да ни питат.
5
8
 
6
 
! Отговори
до НЕГЛАСУВАЩ преди 8 години
Не искаш ли да има референдум на който сам да си напишеш заплатата,а мишок ??? Теб те мързи да отидеш до урната, а изявяваш претенций....ае по тихо нямаш право на глас !!!
4
6
 
27
 
! Отговори
НЕГЛАСУВАЩ преди 8 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИЗБОРИ..!И НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЩО СМИСЛЕНО...ВЪН ОТ ЕС..ИЛИ КОЛКО ТЪРТЕЯ ДА СА В ПАРЛАМАТА И КАКВА ДА ИМ Е ЗАПЛАТАТА А НЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ!
3
1
 
14
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Именно. Граждански решения, а не напъни на една поставена мижитурка. Напъни идващи от индивид полуобразован, глупав НО натикан хитро в президентския стол.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако баба имаше мустаци, щеше да й викам дядо.Ами като махнаха двата съществени въпроса от референдума, защо нямаше протест?!Аз затова не гласувах!
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Касиране на изборите и мутрата банкянска да си подава оставката. Разпускане на ЦИК заради опорочаване на референдума с това че са наредили, бюлетина за него, да се дават само след поискване, с което се нарушават основни правила на избирателя, а именно да гласува и избира. Комунизомилиционерска ***. Оставка бе пожарникар.