Нестандартни... Но спечелиха ли любовта на народа?

Ето как се представиха най-култовите кандидати за кметове и общински съветници
27 окт 2015 14:46, Красимир Ангелов
12

Снимка:Facebook

Предизборната кампания за местния вот на 25 октомври мина доста вяло в по-голямата част от страната. Някои населени места вече си избраха кметове, други ще ходят на балотаж, но има няколко кандидата, които успяха да спечелят усмивките и симпатиите на социалните мрежи.

В следващите редове ще ви покажем как се представиха на местните избори кандидатите с най-култовите агитационни плакати. И да си дадем отговор на въпроса: Има ли всъщност файда от тях?

Антоанета Лазарова, кандидатката на БСП за кмет на село Гаганица, станала по-известна във Facebook като Тони Прическата, загуби катастрофално изборите за кмет на селото. Тя събра едва 14.68% от гласовете на своите съселяни, а единственият й опонент Емил Миладинов от ГЕРБ триумфира с 85.32% и ще бъде кмет на селото в община Берковица.

Друга кандидат-кметица с доста барнат външен вид също претърпя пълен провал на изборите. Елена Трифонова събра едва 1,20% от гласовете на жителите на село Патриарх Евтимово, община Асеновград, и се нареди твърдо на пето място от пет кандидата в селото.

Колоритният кандидат за кмет на плевенското село Коиловци от "Атака" Петко Викторов, който тържествено от своите плакати обяви, че ще връща социализма, също не получи особено одобрение от своите съселяни. Той има на своя сметка едва 2,18% от гласовете в селото и заема твърдо последното трето място в кметската надпревара. Ако съдим по резултатите от изборите, Петко Викторов явно не е чак толкова харесван от своите съселяни, което си е малко притеснително, предвид факта, че последните спукаха от бой преди години френски командоси, мистериозно кацналите в нивите край селото.

Бай Кольо Стружката също не успя да впечатли жителите на Своге с обещанията си за немска прецизност, немски ред и дисциплина и немски прагматизъм. Николай Христов събра едва 0,73% от вота на жителите на града на шоколада и остана далеч зад местата за балотаж. Все пак слабо утешение за Бай Кольо е, че поне изпревари един кандидат в битката за кметския стол в Своге и се нареди осми в "крайното класиране".

В Бяла Слатина пък редът се размина, след като кандидатът на "Атака" Борис Евтимов, който обеща да има ред, събра само 1,68% от гласовете, въпреки бойния си предизборен плакат. Все пак той успя да "повали" и да изпревари цели двама свои опоненти в кметската борба, но остана далеч зад двамата, отиващи на балотаж.

И ако си мислите вече, че интересните кандидати са обречени на неуспех, следващият мераклия за кмет показва точно обратното. Приличащият на абитуриент Митко Димитров достигна до балотаж във вота на сунгурларското село Чубра, събирайки 32,90%. Негова компания там ще му прави кандидата на ДПС Диню Иванов, който има близо 3% повече подкрепа на първия тур.

И от сунгурларския край, който е известен с хубавата си ракия, се прехвърляме в още един регион, където ракийката е на сериозна почит – Тетевен. Там обаче кандидатката на БСП Цецка Димитрова, която се обяви открито за даване на втори шанс на тетевенската сливова, събра 9,04% от гласовете на своите съграждани и се нареди едва на пето място във вота. А на нас ни остава да се надяваме, че който и да стане кмет на Тетевен, ще се заеме сериозно с благородната кауза българския народ да пие хубава сливова ракия от града.

Футболният любимец от САЩ '94 Дано Лечков също заложи на интересен плакат в родния Сливен, представящ го като "Данчо Обединител Революционер". Футболният магьосник обаче събра само 8,25% от гласовете на сливналии и така му остана варианта да бъде "Данчо Обединител Революционер" само във футболния съюз. Всъщност, за Сливен не сме сигурни, но в БФС определено има нужда от революция.

И за кметски финал какво е един кандидат-кмет, без подкрепата на успешен свой колега? Показа го Касъм Касъмов от ДПС, който отива на балотаж в Бяла Слатина срещу кандидата на ГЕРБ Борис Евтимов. И макар Касъмов да събира на първи тур едва 15,37% от гласовете на своите съграждани срещу 47,40% за Евтимов, той има подкрепата на вечния кмет на Галиче Ценко Чоков.

Разбира се в тези избори не всичко бе кметове, а има и общински съветници. Затова сме ви подготвили и кратка справка за някои от най-колоритните старейшини в родните общини.

Започваме с впечатляващата листа на Обединените земеделци в Белоградчик, която неясно защо не вдъхна доверие на жителите на града с прекрасните скали. Едва 1,62% от избирателите в общината подкрепиха "оранжевите" кандидати, които се наредиха на десето място от общо 11 листи и не вкарват нито един общинар в местния ОС.

В Поморие Стоян Тончев от Партията на Зелените, който прободе смъртоносно октопода в борбата за местната община в интересен плакат, събра стабилните 5,.32% подкрепа за своята листа в местния общински съвет. За отбелязване е, че Тончев вече бе общински съветник и е доста популярен сред своите съграждани, като далеч не е случайна риба, попаднала в поморийското море.

Листата на ГЕРБ в Карнобат, чието най-популярно лице в социалните мрежи стана човека с веждите и очилата Чавдар Вълев, остана едва на трето място в борбата за общински съветници в града на гроздовата ракия. Герберите събраха 15,79% от гласовете на местните и останаха зад Местната коалиция "Карнобатлии за Карнобат" (ВМРО-БДЦ) и друга местна коалиция "Левицата".

Народният български плакат на Цвятко Цветков донесе едва 0,52% подкрепа за "Политически клуб Екогласност" в борбата за общински съветници в Луковит. И въпреки че той няма да бъде старейшина (а има вид!), ние пожелаваме на бъдещия Общински съвет в Луковит за следва неговите приоритети - "природа, род, родина".

"Ръцете – горе, движи! Българи юнаци"... Любимецът на волейболните национали и на цяла "Арена Армеец" DJ Теди Джорджо пък ще разпява общинарите в китното Дряново. Там с 19,72% печели ГЕРБ, а логично Тодор Василев е един от кандидатите с най-много преференции – нещо което почти сигурно гарантира място на известния DJ в местния парламент.

Хубавата мома и бистрата вода може би няма да стигнат на следващия ни избраник – Георги Георгиев – Жоро, да стане независим общински съветник в Луковит. С култовия си плакат той събра никак не лошите за независим кандидат 1,45% от гласовете на хората в Луковит, но дали това ще бъде достатъчно за място при старейшините трябва да определи местната избирателна комисия.

Вниманието ни заслужи и листата за общински съветници на БСП в Павликени (хубави хора!), които са позирали за предизборния си плакат сред типичните за града... палми и няколко пластмасови стола тип "кафе за 50 стотинки".

Въпреки интересната обстановка в която бе поставена, листата на БСП отвя конкуренцията в града, събирайки общо 40,12% и ще бъде доминант в общинския съвет. За сравнение ГЕРБ събра едва 25,55% от гласовете. Затова ако утре Бойко Борисов се похвали, че е бил за 10-ти,11-ти път "левицата", Миков може спокойно да му отговори: Да, ама в Павликени?

И за финал ще ви покажем и безспорно най-добрият предизборен клип на Местни избори 2015. Клип, от който явно има резултат, защото Светльо Витков вече е общински съветник в СОС. И е наКОНтен...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
А на бас,че белоградчушките земеделци са виждали само прибиране на реколта.Обединени по родов признак....
6
0
 
6
 
! Отговори
пешо преди 8 години
ужас, толкова много чучела... и плакатите им са все едно от 85-та година (ако тогава можеше да има избори). партиите слагат такива хора в листите и после тръбят как искали да повишават избирателната активност... е с тези кандидати ли ще ме мотивирате да гласувам?
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори в Коиловци не искат кукувците от Атака! Че кой ли ги иска!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-зле може би е 11, тъй като са много на едно място /многократен провал/, от там нататък започва филма на ужасите: 2, 12 и донякъде 1, а можеше с малко усилия да изглеждат прилично, елегантно.Останалите просто изглеждат несериозни, като 11 и/или смешни като 4, но горейзброените могат с лекота да уплашат дете.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
xaxaxaxa
2
0
 
45
 
! Отговори
God преди 8 години
Плакатът на "Обединени земеделци" прилича като сводка на МВР за издирвани лица.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахахха 12-та снимка кърти мивки.