Децата са личности, имат права, имат мнение...

Какво правят децата ни без надзор, когато са сами вкъщи?
3 ное 2015 17:04,
3
Децата са личности, имат права, имат мнение...
Снимка: Архив Reuters

Знаят ли родителите какво правят децата им, когато не са вкъщи? Къде ходят и как прекарват свободното си време с приятели? Има ли изградена комуникцаия родител-дете?

В репортаж за предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR децата признават, че правят бели, когато останат сами вкъщи.

"Правя бели понякога. Когато съм в училище дърпам чинове, разхождам се по тях и такива неща. Палав съм, защото всеки ден се опитвам да съм послушен", разказва малък ученик.

Друго детенце казва, че не му дават да играе с топка вкъщи, но го прави. Не му позволяват и да скача по леглата.

"Скачам с една много голяма топка вечерта и се чува при съседите", разказва момиченце.

На децата понякога им харесва да бъдат сами вкъщи, за да могат да лудуват.

"Когато съм сам мога да правя каквото си искам - играя на компютъра, дразня се с котката и много рядко пиша домашни", признава седмокласник.

Според Милена Николова от Националната мрежа на децата, малките деца са уязвима група, но трябва да разберем, че те са пълноправни личности, които имат своите права.

"Трябва да се държим с тях с уважение, да им зачитаме мнението, да ги насърчаваме да го изказват, те са абсолютно пълноправни личности. Те могат да правят много повече неща, отколкото си мислим", обясни Николова.

Според нея ако им се дава да вземат решения и да дават мнението си, те ще пораснат като отговорни личности.

По думите ѝ децата започват да проявяват характера си още от "бебешкия пубертет", който започва на 2 години. Тогава детето научава думичката "не", става личност, която може да има собствено мнение.

Милена Николова смята, че родителите трябва да бъдат ролеви модели за децата си и да прекарват възможно най-много време с тях.

"Ние все по-често сме заети и поверяваме децата на някой друг. Ние имаме все по-малко време и това носи своите дългосрочни проблеми. Заместваме ролята на родителите с телефони, таблети, които децата харесват, но живият контакт е изключително важен", коментира тя.

Според Христо Нейков, който е доброволец и работи с деца в риск, родителите трябва да взаимстват от опита на другите.

"Грешно е хората да си мислят, че те знаят най-добре за тяхното дете. Трябва да черпят опит от другите. Обсъждането дори в приятелския кръг е  обмяна на опит, която е много полезна", съветва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз правех бели- ровех в шкафове и гардероби точно там където ми беше забранено
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инкасаторът обикаля блоковете, за да отчете електромерите. *** на вратата на една къща. Отваря му мъничко момченце в следния вид:облякло кадифен червен халат, твърде голям за него, в едната ръка държи кристална чаша с уиски, а в другата - запалена хаванска пура.Шокираният инкасатор се съвзема от гледката и пита:- Момченце, родителите ти вкъщи ли са?Малкият всмуква с наслада от пурата, бавно издиша обилен облак дим в лицето на инкасатора и с усмивка отвръща:- А ти как мислиш?