70% от българчетата не знаят за рисковете в нета

Връзката родител-дете в този случай е слаба, смята експерт
9 ное 2015 21:15, Анисия Иванова
4
70% от българчетата не знаят за рисковете в нета
Снимка: Reuters, архив

Над 70% от българчетата не знаят какви рискове и заплахи крие интернет. Това коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му също толкова деца отговарят, че те или техни приятели са били изложени на риск в online пространството.

"За съжаление това, което установяваме е, че 2/3 от младите хора не знаят кои са държавните органи, които са отговорни за политиките и към кого трябва да се обърнат. Междувременно и родителите не са достатъчно наясно какви сайтове посещават децата им - връзката родител-дете в този случай е слаба. Младите хора живеят все повече и повече в интернет и по-възрастните трябва да помислим как да ги защитим", поясни Божилов.

Върху няколко елемента трябва да се обърне внимание, за да не ставаме свидетели на престъпления, свързани с млади хора заради интернет, смята Божилов.

Киберпространството се развива много бързо и дава положителни ползи за хората, но същевременно създава и определени рискове, поясни експертът. Според него трябва да се създадат такива учебни материали и пособия, които да са достъпни както за преподавателите, така и за децата. По този начин може да се създаде култура на поведение в дигиталния свят, смята Божилов.

Българските тийнейджъри прекарват много повече време в интернет, отколкото се считаше - между 4 и 6 часа на ден, поясни експертът. По думите му продължителността зависи много от възрастовата група и поясни, че младежите на 15 - 16 години са online и над 6 часа на ден, но това време значително се съкращава, когато станат студенти или започнат работа.

Родителите трябва да работят повече с децата си по отношение на това какви запознанства правят online, съветва Божилов. Според него задачата на по-възрастните е да споделят какви рискове крие дигиталното пространство и как малките трябва да се предпазват.

"Интересно е, че младите момичета отговарят на въпроса "Ще излезете ли с непознат?" положително, стига да им вдъхва доверие", даде за пример Божилов и подчерта, че "има правила на поведение, които трябва да се спазват".

Според него въпросът е "Какво трябва да се контролира в интернет и доколко той трябва да остане свободна зона за общуване?". Този проблем трябва да се обсъди с властта и с фирмите, но и с младите хора.

България не е изключена от заплахите и може да бъде атакувана от кибертерористи и престъпници, подчерта Божилов. По думите му държавата трябва да се инициира приемането на Стратегия за киберсигурност и да се знае кои са органите, как се контролират и какви препоръки се дават към държавните служители и към фирмите.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgarian ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Мдаам преди 8 години
В интернет могат да те напсуват. В центъра на всеки български град след 18:00 могат да те набият, изнасилят и убият в тази последователност без значение от пол или възраст. Най-големият ни проблем е итернет !
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати мненията. Това, че повечето от тези престъпления стават в близкото обкръжение на детето, не значи, че интернет не е пълен с педофили и детето не трябва да знае за това. Като бях на 13-14, пуснах обява за приятелство в детски вестник и поне 10 такива се опитаха да се свъжат с мен или ни пъшкаха на телефона, а си представям какво е сега в нета. Става въпрос за това, че децата не само кибичат, а си уреждат срещи с непознати и им дават адресите и телефоните си.
2
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не Интернет е проблем, ами хората и обществото. Рисковете са на улицата, където реално може да се случи нещо лошо, а това, че оставят децата си да кибичат с часове пред компютрите по никакъв начин не е свързано с истинските заплахи.. То по тая логика и книгите и телевизията, телефоните също са 'риск'. .
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RAZNI NEKADARNIZI SE INTERESUVAT OT NASHITE DEZA,NO NAPRAVETE SI DEZA BE NESHTASTNIZI I SI GI PROSVESHTAVAITE,KAKTO ISKATE.DOLU MRASNITE RAZE OT GIVOTA NA NASHITE DEZA.