МФ да управлява парите на университетите

Педагогиката има добро бъдеще, убеден е Сергей Игнатов
10 ное 2015 11:08, Анисия Иванова
11
МФ да управлява парите на университетите
Архив: Булфото

Рейтинговата система на висшите училища у нас доказа, че може да се превърне в инструмент за управление на качеството на университетите. Крайната цел е да се финансират само най-добрите професионални направления (специалности) и да се спре субсидирането на неефективните. Това каза бившият образователен министър проф. Сергей Игнатов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му тази система показа, че работи - Софийският университет "Св. Климент Охридски" остава лидер, последван от Медицинския университет в София и Техническия университет.

"Системата е добра, защото е насочена към резултатите и как младите хора се реализират след завършване на висшето образование", смята проф. Игнатов. По думите му има търсене на специалности, които не дават бърза реализация, но едновременно с това младите се насочват към професионални направления, които след завършването им биха могли веднага да постъпят на работа.

Рейтинговата система помага на младите хора да си изберат висше учебно заведение, отбеляза проф. Игнатов. Според него обаче са нужни промени в Закона за висшето образование.

Той предлага реформа в управлението на висшето училище и разделение на властите.

За да се промени системата на управление на висшето образование, трябва ръководенето на финансите да бъде в ръцете на служител на Министерство на финансите, смята Игнатов.  По думите му световните университети, които се нареждат в топ 100 се управляват по този начин.

Педагогиката задмина правото, защото в годините на криза една от малкото устойчиви професии, които държавата защитаваше, е тази на учителите, смята проф. Игнатов. Според него педагогиката има добро бъдеще, защото има голяма вероятност управляващите да насочат усилие и финансиране именно за развитието й.

По думите му в чуждите университети най-добрите, които завършват педагогика, задължително работят като учители, поне за известен период от време.

Положително е, че се прие Законът за училищното и предучилищното образование, заяви проф. Игнатов. По думите му вече има и идея в МОН да се пристъпи към обществено обсъждане.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хей ***,тук е България,и тя няма нужда от чужда намеса във ,каквото и да е....,ако някой не може. ,и не иска да ръководи ,даденото му учреждение ,GET OUT ,нВън от пределите на страната....*** ....винаги се кланяте на някой....,
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***. МФ не може собствените си финанси да управлява, после тези на останалите министерства, та и още да им добавим.. Айде нема нужда
7
1
 
4
 
! Отговори
ПишешМинуси,но всеки преди 8 години
знае, че 2/3 от лелите отгледаха и децата, и внуците си,"работейки" в БАН.Колко са институтите, в които се ходи на работа само веднъж седмично и то за по няколко часа? През останалото време били събирали материали за научните си разработки.Да, част от хората наистина правят това.Останалите си гледат кефа, ако са от заможни семейства или преподават в няколко университета.В института ще свърши нещо, само ако е по проект и му се плаща допълнително!А аз какво предлагам?Всеки да си заработи парите!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя го видехме колко му е пипето. Що пак ни го пробутвате?
5
3
 
5
 
! Отговори
Към БАН даостанат преди 8 години
само библиотеките, научните архиви и трите музея - само те да са на бюджетна издръжка. Така БАН няма да престане да съществува, а ще стане един специализиран център за научна информация.Хленчат заради ниски заплати. Всеки знае, че получават пари допълнително за работа по проекти и за преподаване в десетките университети, които се нароиха. Къде дават така? Да ти се плаща от няколко места за работа, която не ти отнема дори и по 8 часа дневно.БАН е вивариум за роднините на академици и професори
4
3
 
5
 
! Отговори
И още нещо преди 8 години
Към ВУЗ-овете да отидат всички хуманитарни институти на БАН.Останалите да се издържат сами от разработки на проекти - така пари ще получават само онези, които вършат нещо, от което обществото има нужда.Които отидат към университетите, ще преподават, та да си заслужат хляба, а паралелно с това, който може, ще прави наука.С в БАН работят нещо, само ако са включени в проект, за което им се плаща допълнително. Заплатата им е нещо като издръжка,давана заради това,че са се уредили да постъпят в БАН
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз рейтингите на световни университети не Ройтерс не вярвам , всички рейтинги са инструмент на ЦРУ и ционистите.. Рейтингите се различават много , Има Шанхайска класация където Иранските университети са на наравно с Германските .. Университет в Саудитска арабия е на 12 място по математематика.. Има холандска класация на Уни- Ланден в която университет Йена е най-добрия по компютърни науки в Германия .. Уни Йена в другите класация го няма
2
0
 
3
 
! Отговори
Боксьорчето-министър преди 8 години
да не се прави на министър председател. То не че ОН е по-стока, ама и тоя бая са го млатили по чутурата
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това как младите хора се реализират заплатите зависят от градът в който работят..Отново сбъркан рейтинг.. На запад добрите университети са малките градчета - примерно Хайдерберг , Дармщат , Йена , Тубинген