Екоактивисти протестираха в центъра на София

Причината за недоволството е строителството в планините
Обновена: 11 ное 2015 23:11 | 11 ное 2015 20:40, Анисия Иванова
41

Снимка: Dnes.bg

Eкоактивисти се събраха на протест в столицата. Протестът е под наслов “Гражданите срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила”.

Причина за недоволството им е строителството на ски съоръжения в трите национални парка.

Събралите се първо блокираха движението по бул. "Патриарх Евтимий", а след това ул. "Г. Раковски".
 
Шествието тръгна от Попа, протестиращите преминаха покрай Министерството на околната среда и водите до Министерски съвет, където бе крайната точка.

По-рано днес коалицията неправителствени организации обяви, че протести ще има в пет града на България - София, Пловдив, Варна, Русе и Перник.

Във Facebook събитието на протеста Коалицията “За да остане природа в България” публикува исканията, включващи спиране на строежите във Витоша и Пирин, уволнение на директорите на природните паркове Витоша и Пирин, както и връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.

По време на срещата си с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева на 25 септември природозащитниците от Коалицията “За да остане природа в България” заявиха, че съществува опасност трите най-популярни български планини да бъдат застроени.

Неправителствените организации смятат, че новите планове за управлението на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин се изготвят по скандален начин.

В рамките на срещата те поискаха държавата като възложител на трите плана и екоминистерството да върнат проектите на трите парка за пълна преработка. Ако това се случи, плановете трябва да бъдат предоставени за ново обществено обсъждане, преди да бъдат внесени отново за одобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
колио преди 8 години
Тия са купени палячовци от всякаде,хартиените комбинати,дървообработващите предприятия и износителите на дървен материа изсичат няколко милиона кубика годишно а те се втерелеква с хотилиерите дето я бастисат пет шестотин декара за година я не .Де то се казва неси виждат гредата в окото а виждат треската в чуждото.
28
1
 
1
 
! Отговори
Sunrise Т. преди 8 години
не става само с протести, трябва си и мисъл за нещата и диалог между инвеститори и природозащитници
27
4
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
До боянЗаради глобалното затопляне на Витоша вече не става за каране, миналата зима едва не си счупих крака. Калпав е микроклимата, през деня снега се стапя през нощта замръзва и става на г.з. Истината Е Боровец, само на 70 км от тук е, но си заслужава.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАбе направо бехте 200 000 бе. Няма да си играем на дребни цифри.Жалки продажни човечета. Всеки, който ви даде 20 лв и излизате.Нямате никакви принципи.Така върнахте и Банкянската Мутра на власт.Сега пък се правите, че протестирата срещу приятелчето му Цеко Минев.Пълна боза.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на умните и красиви пед*ал*чета на Боко Тиквата.Браво че го върнаха на власт, да продължи геноцида си над БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тези не им се чуваше гласа, като беше ореха на власт.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за друго немали да стачкувамепримерно за по достоен животпоне на ниво немско кучеа здравеопазване чипове ще купуват 20-30? били самоа колко супер обурудвани линеики щяха да се купят по едно за град пак по полезно
22
2
 
2
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Около 2000 души, което е добре. Браво!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за друго немали да стачкувамепримерно за по достоен животпоне на ниво немско кучеа здравеопазване чипове ще купуват 20-30? били самоа колко супер обурудвани линеики щяха да се купят по едно за град пак по полезно
20
6
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До сега честно мислех,че Днес е сериозна медия. около 100!?!? трябва да върнете репортера ви в първи клас, за да се научи да брои и да стои до 3 ти, когато се учат хилядните :-))
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А цеку минеф беше ли там, или той нощем рине с булдозери,че парите трябва да се връщат. Оная банкянската, нали нарина милиарди държавна пара в банката му.
18
5
 
8
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
"Престъпление е цяло едно поколение да не може да спортува на Витоша, заради 100 лум.пена."Пичага, не знам теб кой те спира да ходиш да спортуваш на Витоша. Аз поне веднъж седмично си правя 7-8часови преходи във Витоша и досега все още не ми се е случвало някой да пречи и да ме спира да спортувам на Витоша. Дори и входна такса не ми взимали досега.Така че или ти си в грешка, или аз съм извадил невероятен късмет.
17
4
 
5
 
! Отговори
Мръзел преди 8 години
И аз щях да отида, ама много ме мързеше, ама много. Като всички останали българи. Та предпочетох да гледам биг брадър и да си пия биричка. Много обичам планината, но съм ходил сред природата от 10-тина години. Не за друго, просто много ме мързи.Та успех ви пожелавам, млади хора, борете за природата. Благодарение на вас ние, мързеливите, оцеляваме.
16
2
 
2
 
! Отговори
цигара преди 8 години
При положение ,че кълвачите се хранят с насекоми по дърветата,е странно защо на Витоша бръмбарът корояд е успял да се развихри така и да няма естесвен враг.По-добре да се опита изкуствена инсеминация при кълвачите,едва ли е толкова трудно,пари има ...
15
2
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Бяха не 100, а 10 или 1 човек на протеста. Не, май бяха -2000, или още по-малко. Последно колко му се иска на КОЙ да са били?
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно и вие сте един купен сайт - тъкмо се връщам от протеста - имаше над 2000 човека със сигурност!!!
13
3
 
9
 
! Отговори
ПСИХО преди 8 години
Ако нормален човек разбере какво се случва по тези паркове ще побеснее. Уточнявам-нормален гражданин. Не може "неизвестен извършител" да закара тежка техника да строи писта и да е неизвестен! Има възмездие за всички дребни душици...
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-жалките хора са тези "екоактивисти". Единственото, което искат е да им напълнят гушата с пари и това е. Жалкиии, жалкии
11
7
 
4
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Екорекетьорчетата в действие........Изпитана схема: "Дай пари или ще обжалваме. Докато спечелиш делото ще си фалирал"..........Голям късмет имат, че не са попаднали на нервак като мен...........
10
1
 
4
 
! Отговори
ДНЕСЕРЕБЕГЕ преди 8 години
БЛИЗО 100 ЛИ ВЕ ***??????????????????????