Реликвите, желани от Вартоломей – ценни колкото ?1 млрд.

Опазили сме ги в бомби, крили сме ги зад Мадарския конник
Обновена: 12 ное 2015 20:40 | 12 ное 2015 19:00,
81
Реликвите, желани от Вартоломей – ценни колкото ?1 млрд.
Снимка: 168 часа

България съхранява реликвите, поискани скандално от Вселенския патриарх Вартоломей, в продължение на 72 години. Опазила ги е от бомби, крила ги е зад копие на Мадарския конник, а цената им е около 1 милиард евро.
Това пише вестник "168 часа" в последния си брой.

Вертоломей Първи предяви претенции към ценностите по време на визитата си в България тази седмица. Заради това той бе посрещнат с орден, но изпратен с протест.

Още по темата

Българските власти са принудени заради превратностите на историята дълго време да крият ценните находки. Най-тежко е било съхранението им по време на масираните съюзнически бомбардировки над София през Втората световна война. Тогава по лично разпореждане на министър-председателя Богдан Филов те са скрити в мазето на сградата на Съдебната палата.

За по-сигурно помещението, което на практика е било бетонен бункер, е било зазидано, а за да не се повредят от бомбите, върху тях са поставени чували с пясък. И действително, въпреки че зданието е поразено от пряк бомбен удар, те оцеляват.

След войната реликвите са преместени в Археологическия музей.

Проф. Николай Овчаров свидетелства, че е виждал там ценните експонати още в началото на 80-те години.

"По мое време те се пазеха в т.нар. секретен фонд, който се помещаваше в тайник зад копието на Мадарския конник в Археологическия музей", разказа проф. Овчаров. Той си спомня, че малко преди 10 ноември 1989 г. реликвите са пренесени в Националния исторически музей. "В него се съхраняваха не само ценни ръкописи от манастирите "Козиница" край Драма и "Йоан Продом" ("Йоан Предтеча") край Сяр, които са от Х-ХІІII век, но и църковна утвар, икони и много други ценности. Има и неща, които са донесени от българските бежанци", спомня си професорът.

Според историка проф. Божидар Димитров стойността на реликвите е приблизително 1 милиард евро.

"Може би са за няколкостотин милиона до 1 милиард евро. За подобни ценности няма как да се каже колко струват, защото всичко зависи от търсенето и предлагането", допълва той.

Ценностите са 764 на брой, от които 400 са ръкописи на старобългарски на богослужебни книги, пазени в Народната библиотека, а останалите 364 са свещени предмети - потири, дарохранителници, мощехранителници, богато инкрустирани кръстове. Всички до един са сребърни с позлата. Има и икона на св. Богородица.

Това са същите реликви, които Божидар Димитров показва цяло лято и които шестват из цялата страна. Самата кутия с мощите има надпис на гръцки, че пази останките на свети Дионисий, свети Панталеймон, света Параскева и свети Харалампий. Кутията с костите на светците е изработена от сребро и злато с висока проба. Подписът на йеромонах Серафим, който я е завършил на 25 март 1821 г., е добре запазен.

Завръщането на реликвите в България започва през 1915 г., когато България се включва в Първата световна война, завзема Драмското и Сярското поле. Богдан Филов - тогава директор на Народния музей (предшественик на Националния исторически музей) написал писмо до главнокомандващия българската армия ген. Никола Жеков, че за да се съхранят хилядите паметници на културата от фронтовата зона, трябва да бъдат прибрани.

И през 1917 г. тези културно-исторически ценности са прибрани в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
5
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 8 години
Какъв християнин е този Вероломей? Що за църква е това? Сплетни, претенции, лобизъм и подли задкулисни игри виждам, а не християнско поведение. Християнин е отговорност към Бога и хората, за собственото ти поведение, а не повод за себеизпъкване и хвалба. Какви са тези попове, дето ни продават вяра и прошка на килограм? С кое право ще казва, че едни са по драги на Бога, а ние не? ... а, да щях да забравя... а църковната утрвар, ще я види в шестък, през крив макарон. Има много здраве от България!
46
1
 
3
 
! Отговори
бЪлгар преди 8 години
Колеги, България, (Турция), Гърция и Италия са едни от страните на Европа, които са попадали в границите на няколко империи. Има милиони реликви, артефакти, паметници, които заслужават да бъдат виждани от хората по света. Но и много от тях красят големите музеи на други страни. Ако бъдат върнат (едва ли), това би донесло милиарди на страните, от които са взети. Сега печелят Лондон, Париж, Санкт Петербург и т.н. НО, МНОГО ОТ ТЕЗИ ЦЕННОСТИ са били ПРОДАДЕНИ и изтъргувани от самите държави. ФАКТ!
45
8
 
2
 
! Отговори
Отец преди 8 години
Доц. Светослав Риболов: Липсата на експертност позволи хората от държавния апарат да бъдат евтино изиграни12 ноември 2015, четвъртък / 10:05; Коментари: 0Send to KindleДоц. Светослав Риболов: Липсата на експертност позволи хората от държавния апарат да бъдат евтино изиграниАбсурдно е да се говори за конфликт с Вселенския патриарх и да се смята, че той е българомразец - в неговото паство в цариградската патриаршия българи и гърци са 50 на 50. В някаква степен той е и български владика. Това каза пред БНР преподавателят в Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски доц. Свето
44
5
 
2
 
! Отговори
Отец преди 8 години
Колко лекичко ни вкара иманярската мафия в руските капани.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60.Вярно !Ти си гений . Да не си роден в Северна Гърция !Що и те са бити и пре 'и и бомбандирани от Германия , разграбени от Венеция и Френските рицари , разпертушинени от турците , изселени в Америка от европейските си " добро мислещи "
42
0
 
11
 
! Отговори
до преди 8 години
до екипа на днес.бг..... научете как се пишат римски цифри. 14 се изписва като ХIV
41
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
"Народния музей (предшественик на Националния исторически музей)"Авторката е в грешка - Народния музей = Национален археологически институт с музей (НАИМ)Измишльотината НИМ е създадена от комунистите като за попълването на фондоветему, са обрани предмети от всички музей.
40
0
 
2
 
! Отговори
ставаш арабин преди 8 години
До излагацияставаш арабин подрязват те където решат и викаш алаакба
39
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Футуролог"Божидар Димитров е доносник и г"нусна мазна турско-герберска *** целяща да отклони вниманието от ПЕТИЦИЯТА ЗА ЗАБРАНА НА БХК!"А защо искате да го забраните? Това е мисия невъзможна поне засега. Обаче вместо това можете да направите една петиция до "Господари на ефира" и Боби Ваклинов с предложение за номинация на БХК и Красимир Кънев със ЗЛАТНИЯ СКУНКС на Нова телевизия. Заради тяхната номинация за човек на годината.
38
28
 
6
 
! Отговори
излагация преди 8 години
Гърците имат пълното право да поискат да им върнем заграбените от нас реликви. Ние трябва да го направим час по-скоро. Дължим дори извинение на Гърция за грабежа. Нашите български войски само откъдето не са минали, оттам не са крали и влачили. Голям резил! Направо ме е срам, че съм българин.
37
6
 
6
 
! Отговори
Футуролог преди 8 години
До докога 48Най-после да прочета един смислен коментар!Почти за всичко съм съгласен с тебе!Според мен В.П. Вартоломей беше направо бесен на управляващата ни олигархия а не на българския народ!Честно казано несмятам че на В.П.Вартоломей му пука за Гърция където си имат дори няколко патраршии още по-малко за некви си иконки!В.П. е духовната опора на всички Пр.Християни в Турция,Сирия,Ирак,Египет,Палестина и Ливан!Не е чудно че си е изпуснал нервите след като трепят неговите хора!Ама ний кво?
36
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Един път и ние да...изпреварим гърчолята.Иначе всичко да бяха...опоскали.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този вселенския патриарх трябва да е или изключително умствено ограничен или нагъл до безобразие за да не може да се усети кога трябва да прояви елементарна дипломатичност.
34
2
 
17
 
! Отговори
докога преди 8 години
Не успях да разбера това искане ли беше, приятелски съвет, молба, заповед, изнудване, визита на "добра воля". Но каквото и да е било на първо четене едно е ясно: страната ни е трън в очите както на свои така и на чужди. Колкото хищници я поскат отвътре, толкова чакат и отвън за да я довършат. В тази сложна и почти невъзможна за оцеляване обстановка в една от всички тези реликви, които все още са в страната се намира формулата на общото ни оцеляване. Скоро всички ще я разберем, дано не е късно.
33
1
 
4
 
! Отговори
... преди 8 години
Иначе X-Xllll е добре...
32
8
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 8 години
До АнонименЯвно не си ме разбрал!Аз казвам че е настъпил краят на историята като наука!Вбъдеще очаквам че за далеч по-скромни пари можеш да си купиш египетските пирамиди и изобщо не се майтапя!Влез в реалноста човеко!11 септември 2001 наистина се случи и от тогава света не е същия и никога няма да бъде като преди!Живеем във времена в които историците и археолозите успяха да надживеят собствените си професии
31
1
 
8
 
! Отговори
хтхрт преди 8 години
Тези долни журналисти как са написало само "същзническите бомбардировки". Защо направо не са написали бомбардировките извърщени от САЩ и Анлгизя, включително да спомоменан паметника на загиналаите американски летци бомбардирали София>
30
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЛКОТО ГЪРЦИТЕ ЩЕ НИ ВЪРНАТ НЕЩО БЪЛГАРСКО ТОЛКАВА И НИЕ ЩЕ ИМ ВЪРНЕМ НЕЩО ГРЪЦКО!!!!!!
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИЯ Е ПОЛУЧИЛА ПРЕ МНОГО КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА!!!!!ПЪРВО ДА ВЪРНЕ ЧАСТ ОТ ТОВА КОЕТО Е ПОЛУЧИЛА КАТО КОМПЕНСАЦИЯ ПЪК ЩЕ ГОВОРИМ ЗА ВРЪЩАНЕТО НА КУПИЯТА С ГРЪЦКИЯ НАДПИС!!! :D1 МИЛИАРД ЗА КУТИЯТА И НИТО ЦЕНТ ПО-МАЛКО БУДА Е СЪГЛАСЕН!!!!
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НИКОС ГЕОРГИАСМенората (свещника) за който си писал се казва ханокия и не е със седем а е с девет свещи. Гръцката династия са вкарали прасета в еврейския храм и макабеите евреи са чистили на свещи осем дни и нанощи и на деветия храма им бил изчистен от свинските косми и ако на прасетата.