За по-малко бездомни кучета – всеки да го кастрира!

Експерти казват, че кучето е сърце, обвито в козина. Така ли е?
Обновена: 20 ное 2015 18:45 | 20 ное 2015 18:30,
30
За по-малко бездомни кучета – всеки да го кастрира!
Снимка: архив, Булфото

Експерти казват, че кучето е сърце, обвито в козина. Те са навсякъде около нас – по улиците и във входовете. Кой иска да се грижи за тях и как го прави? В много страни по целия свят има бездомни животни.

На някои места това не е проблем, но на други на скитащите кучета и котки се гледа като на напаст, подлежаща на унищожение. От древността до наши дни наричат кучето пръв приятел на човека. Как стана така, че някои от нас възприемат тези четириноги като враг?

Още по темата

Безразборното размножаване е основната причина за появата на бездомни кучета на улицата, заяви д-р Маргарита Чанкова от фондация "4 лапи". Според нея е важно да се кастрират животните, за да може да се контролира популацията.

"Апелирам всеки, който има домашен любимец, до го кастрира, ако няма как да се грижи за поколението му. Това е отговорното отношение към самото животно, както и към обществото", каза д-р Чанкова в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR.

Тя каза още, че българите не са свикнали да осиновяват кучета, защото са предубедени към непородистите животни. По нейни думи обаче бездомните кучета са също толкова добра компания за хората, колкото и другите.

"В обществото има предрасъдици. Хората обичат да се хвалят със своя домашен любимец. Но вместо да се хвалят с неговия характер, те се хвалят с това как изглежда, с цветовете му, с формата на ушите, на муцуната", коментира тя.

Според нея хората трябва да променят негативното си мнение към бездомните животни и да разберат, че те са същите като породистите. Тя посочи, че никое животно не заслужава да е на улицата, защото там го дебнат всякакви опасности.

Д-р Маргарита Чанкова уточни, че трябва да се внимава с какво се хранят кучетата, защото някои храни могат да им навредят. Такива например са пилешките кости, защото те се чупят и водят до перфорация на храносмилателната система и тежки операции.

"Нашите кухненски отпадъци също не са подходящи за животните, защото в тях има много подправки, сол", допълни тя.

Според Димитър Трифонов, който има център за животни, е важно да се развиват приютите у нас.

"По-добре кучето да е в приют, защото там може и да се подобри поведението му. Там е мястото, където доброволци могат да помогнат за поведението на кучето, за неговата социализация. В приюта кучетата се срещат с положително човешко присъствие", коментира той.

Според него да вземеш куче от улицата е като да вземеш вълк от гората и трябва да се работи върху поведението му.

"Улицата - това е дива среда. Бездомните кучета скитат, мигрират, нямат определено скривалище, където да ги намериш", добави той.

Според Диана Костова, която е направила филм за бездомните животни, хората са виновни, че кучетата са по улицата. По думите ѝ никое животно не би избрало този живот, а ще предпочете да бъде у дома, където ще има спокойствие и храна.

"Целта на филма бе да покажем на хората как могат да контактуват с кучетата и как да не се размножават толкова много. Искахме да покажем, че кучетата на улицата са там заради нас", разказа тя.

Според нея не всеки трябва да си вземе куче от приют, но всеки трябва да има отношение към проблема.

В Холивуд обаче се оказва, че е модерно да осиновиш куче. Вижте повече за домашните любимци на звездите във видеото на предаването "Днес":


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA AMA VAV VSEKI OBLASTEN GRAD IMA EDNA FONDACIA DETO PLASHTA NA EDRIA BIZNESMEN V GRADA DA NAMIRA XORA KOITO DA XRANAT KUCHETA I KOTKI I DA POLUCAVAT ZAPLATI ZA TOVA 5KUCHETA -300leva za mesec chisti pari i po 10 leva na den za xrana za kuchetata ili obshto 600leva za mesecaima i proverki dali se xranat kuchetata kato idat s biznesmena i chovek ot fondaciikata pri kuchkara i toi trebva da gi naxrani pred tex ,a te sedat dvamata proveravashti v nekoya obiknovena kola za da nesa sanitelni
21
0
 
4
 
! Отговори
в България преди 8 години
Отново гаври с информационно облъченият български народ Няма такова понятие "бездомно куче или котка" Всички кучета и котки трябва да изчезат от улиците .
20
2
 
2
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
Кучетата са сладури и това се вижда в невинните им детски очи. И винаги са доволни от живота. За разлика от някои хора, които вечно се оплакват и правят на жертви.
19
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ето тази статия отново стана повод за изливане на безкрайната човешка злоба и жестокост спрямо животните. Чудя се на тези хейтъри кога най-после ще се изпразнят, та да им свърши злобата. Преди месец между тротоарните плочки пред блока бяха пораснали саморасли цветя. Може би хората им се радваха защото никой не ги откъсна. Оня ден обаче ги гледам скъсани и хвърлени наоколо. Попречили са на някого! А кучетата са ангели в сравнение с хората.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГневенИ на мен ми писна от размножаването на хомо еректус като теб. Нямаш най-важното, което отличава човека от животното - разсъдъкът. Въпреки, че доста животни имат, малък, но благороден разсъдък. За разлика от тебеподобните. И да се чуди човек, откъде и защо е тази омраза. Мисля, че е от див, лаком до патология, егоизъм и от ... простотия. Ти, за Природата, не си с нищо, ама с нищо по-ценен от животинката. Напротив - вреден си - с безпросветната си лакомия я унищожаваш непрекъснато!
17
0
 
3
 
! Отговори
Да опитаме преди 8 години
Това може да се приложи и за едни ..... дето се въдят , като *** и много обичат да получават помощи.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кастрирайте двукраките непълноценни полухора и оставете кучетата на мира. Те не потребяват ток и вода, и не чакат десет вида социялни помощи. Освен това не крадат.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А голи селфита на Чанкова с кучета ще покажете ли
14
0
 
0
 
! Отговори
Борнео преди 8 години
До Гневен Остави да го мислят хората.Това е сложна дейност, дори и за тях, а ти може да се запишеш за ъпгрейд.:)
13
2
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Извънземните ли ти казаха, че идват или твоя любовник Шаро?
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като дойдат извънземните ще сте като кучетатакойто е късметлия ще го водят на каишка
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гневен А на мен ми писна от злобни ***! Престанете да си изхвърляте животните, кастрирайте си кучетата и котките и всичко ще бъде наред. Нужно е възпитание, контрол и здрави санкции за нарушителите. Този проблем е функция на нашето аборигенско общество.А животните са безпомощни, те не носят вина за това, че са на улицата.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А снимката е от центъра на Варна.
9
4
 
13
 
! Отговори
Мехмед преди 8 години
Аз викам да кастрираме д-р Чанкова да не се размножава безразборно.
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бездомните кучета не са проблем, проблем са болните кучкари с големите усти и кухи тикви.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен6, решението е пиратки, иначе има и друго решение, ама ако го напиша тук сума ти кучкари ще се самоубият, не че ще е голяма загуба
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво трябваше да кажа аз на тези кучкари. когато вчера, през цялата нощ едно бездомно псе лая пред съседните блокове и не можахме да спим от шума?! Просто си е завладяло района и си го маркира с лай. Други две със злоба се хвърлят към преминаващи коли и хора...Жилищните квартали за хора ли са или за кучета, в края на краищата?
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да го разбирам мнението на д-р Маргарита Чанкова, цитирам : "Тя посочи, че никое животно не заслужава да е на улицата"? Може би според д-р Чанкова, трябва да приберем в домовете си плъхове, гълъби, *** и т.н.? И много ми е интересно в кои страни бездомните кучета и котки не са проблем?
4
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес.бг за пореден път се излагате с инфалтини статии! Това не е журналистика - давате трибуна ментално болни кучкари, които ни ги представяте за експерти /по-какво не е ясно/, но никъде няма не сте потърсили мнението на нормалните хора и истинските експерти по-проблема! По този начин за пореден път се опитвате да натрапвате извратеното си мнението си! Бездомните кучета и котки, са напаст като плъховете и ***, и трябва да се унищожат механично, по най-бързия начин!
3
12
 
15
 
! Отговори
Анти куче преди 8 години
Колкото и жестоко да е, мисля, че бездомните кучета и котки, при липса на осиновител за седмица, трябва моментално да се гилотинират и да се извозват към екарисажа. Това ще повиши бдителността на хората, чистотата на града и безопасността на гражданите. Всеки собственик на домашен любимец ще го води на повод, а самотните лелки няма да хранят бездомните животни, които пък не искат да приемат в къщите си