301 захвърлиха БГ паспорта за година

Едни се отказват заради забрана за второ гражданство, други - за трето
49
301 захвърлиха БГ паспорта за година
Снимка: Булфото, архив

301 българи са се отказали от гражданството си в рамките на само тази година, пише в. "Монитор" като с позовава на справка от президентството и от Министерството на правосъдието.

Цифрата е към 11 ноември 2015 г., а причината за отказа не е, защото не обичат родината си, а защото искат да получат тескере от друга държава, налагаща ограничения за броя на гражданствата, които жителите й могат да имат.

Цифрата обаче е точно двойно по-голяма от тази миналата година. През 2014 г българите, отказали се от нашия паспорт си са били 155 души.

През 2013 г. - 238, а през 2012 г. - 136.

Страните, в които се установяват най-голяма чат от хората, захвърлили родното тескере, са Кралство Нидерландия, Република Австрия и Кралство Норвегия. И трите държави са сред страните, които забраняват двойно гражданство.

В същото време има и нашенци, които захвърлят родния паспорт заради трето гражданство.
Няма държава в света, която да позволява легално да имаме по три паспорта и съответно следва отказ от първото гражданство – българското, заради други две.

Процесът по освобождаване от гражданство в България се контролира от вицепрезидента и министъра на
правосъдието.

Процедурата трае 6 месеца, като лицето трябва да представи и документ за започнат механизъм за придобиване на чуждото гражданство. Кралство Нидерландия, или Холандия, води класацията на страните, заради които нашенци са се отказали от родния паспорт. През 2013 г. общо 105 българи са предали доброволно нашенските си лични карти, а през 2014 г. броят им е спаднал до 67. В кралството изключение от забраната за второ гражданство се прави само за децата, родени в страната с родител от друга националност.

"Държавата тук е винаги на страната на жителите си. Тя никога няма да остави холандец без работа. Ако си безработен, ти дават около 500 евро на месец, азказва за причините, заради които е избрала да живее там, Виктория А.

Момичето е завършило образованието си в Холандия и в момента работи там. Тя е очарована и от системата за висше образование, защото е безплатно, а в "болницата си крал“. Засега обаче Виктория не се е отказала от БГ гражданството си, защото семейството й е у нас. Съседът й Нурхан А. живее в кралството от около 10 г. и също все още е със статут на имигрант. Не се е отказал от родния си паспорт, защото обича да се прибира в родината ни. Неговите деца обаче са родени в Холандия. Имат двойно гражданство и съответно много повече привилегии от него.

Законите по отношение на хората с две националности в Кралство Норвегия също са строги. Две са позволени само на хора, чиято родна страна забранява отказ от гражданство. Децата, родени на норвежка земя с родител чужденец, имат двойно гражданство до 16 годишна възраст. После трябва да изберат едното.

23-ма българи са станали норвежки граждани през 2013г. През 2014 г. обаче броят им е тройно по-малък - 7. Дарина С. живее в Осло от 15 години. Преди 2 г. се отказва от българския си корен по документи. Днес съжалява, защото когато се връща у дома "не е същото“.

Горе долу също толкова строг е режимът и в другата страна от топ 3 желани дестинации за нашенци - Австрия. Там обаче имат изключения за двойно гражданство за богати инвеститори, който влагат поне няколко милиона долара. Компромис се прави и за децата родени в Австрия с родител чужденец, за хората, чиито държави забраняват освобождаване от гражданство и за професори с австрийска жилка. За 2013г. отказалите се българско гражданство нашенци, за да получат австрийско са 70, а за 2014 г. са 66.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
1
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Правилното заглавие-България се отърва от 301 ***.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре са направили , ако можех и аз бих ги последвал. Тук работиш цял живот за някакви смешни 300-400лв а там ги вземаш за ден и живееш като бял човек. А тук си куче тънещо в безпаричие и мизерия.
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тия глупости за род и родина каква родина е това място където те правят на май.муна и всеки гледа да те прекара работиш залудо за 500 лв. 250 евро а там 500 евро без да работиш !
27
2
 
7
 
! Отговори
Федор преди 8 години
И още нещо, замислете се!Смисълът на т.нар. "патриотизъм", помпан умело сред народните маси от владетелите преди и политиците сега, е да се осигури евтино пушечно месо при военни конфликти. А защо се правят военни конфликти (да, именно "правят" е думата, защото войната не възниква сама)? За да се защитават интересите, т.е. властта и богатството, на същите тези политици, които ще изпратя вас и децата ви на смърт, щом това им утърва. Така си вървят нещата откакто свят светува...
26
3
 
11
 
! Отговори
Федор преди 8 години
до 36:Хайде по-кротичко с определенията, ако обичаш! Не си ти човекът, който ще каже кой е предател, кой е *** и кой е мързелив. Миграционните процеси сред човечеството не са от вчера.Истината е една: Всеки човек има право да търси за себе си и семейството си по-добро място под слънцето и носи отговорност преди всичко пред своите деца. Всичко останало са глупости и празни приказки.
25
5
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
Именно, струва си. Докато *** и *** в България са толерирани, умните и работливите ще бягат и няма да се връщат. След 10 години ще те гледаме как се опитваш да накараш онези, тъмно ***, да бачкат. Айде успех.
24
0
 
6
 
! Отговори
FILK преди 8 години
Стига неграмотност! Научете се какво е това цифра! Не може да пишете "цифрата е двойно по-голяма"!!! За да схванете по-лесно ви казвам, че цифра=буква, а число=дума, за да направите аналогия.
23
1
 
9
 
! Отговори
Федор преди 8 години
Странно ми е как могат да се пишат глупости, относно факти, които с няколко клика на мишката могат да се проверят.Според официалната БНБ статистика, която НЕ ОТЧИТА парите "на ръка" и банковите преводи под 2500 евро, изпратените до България пари от емигранти са около 2 млрд. лв. годишно. ДЕЙСТВИТЕЛНАТА СУМА се оценява между 2 и 3 млрд. евро годишно.Нима не знаете, че из цялата страна е пълно със села, в които има само възрастни хора и деца. Мъжете масово са на гурбет. Къде живеете вие?!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30 Приятел, радвам се за теб. Честно поне си запазил българският правопис или както го наричам можеш да рисуваш животни по хубавата си западна къща и да се кряскаш като орангутан. Това, че си научил татарски и си го запазил ме накара да съм приятно изненадан. Всъщност на кой му пука. Аз съм тук за да изкарвам комплекси и да карам чичковци да получават инфаркт на миокарда. Поне съм честен :) Лек ден. Левси шампион примерно.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са ги захвърлили, само са им сложили печат невалидни ! Или са им ги прибрали, което е все едно !
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
28. ФенТолкова отдавна не живея в България , че не зная кои са тези за които говориш , хайде живей си там, това всеки ти го казва !
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20.Защо избягал от България .Нали свободно се пътува ! И ано си упорит да работиш в друга държава и да не ходиш напред назад , ще имаш хубава пенсия . В България се подиграват и с пенсиите ..
18
4
 
3
 
! Отговори
Фен преди 8 години
До АнонименПриятно изненадан съм. :D Мога да кажа, че доста хора са разбрали, каква е причината да напуснат страната и намирам това за уникално явление. Разбира се, когато се говори за напусналите само добро или нищо. Също така смятам, че си *** на Доган и че си виновен за 9/11, Путин е единствен бог и делото на Химлер ще бъде продължено. ЦСКА напред и Ататурк ще направят шествие на станция Ватерлоо. Поздраааааффф ФЕН
17
2
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
O,gorkite te))) Chuvstvat se,che jiveyat,a ne ocelyavat.No mediite prddstavyat jivota v chujbina kolko e losho tam,a paritekoito vlizat v BG sa milioni.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20.Има точни данни колко милиона влизат годишно в България от българи !На тази сума правителството много е доволно . Сумата е по-голяма от Американската сума отпусната като заем за развитие на малък бизнес в България . Което е жалко !
15
7
 
12
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Една от причините в България да сме много зле, са бягащите от България български граждани. Това е известен факт. Разбира се разбираемо е защо бягат - все пак тук се успява трудно, докато там, където бягат нещата вече са добре уредени, стандарта на живот е висок и е много по-лесно.
14
11
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Не се изсилвай. не са толкова много хората, които пращат пари в България, работейки в чужбина. И около мен е пълно с избягали от България, но никой не праща пари на близките си в България. По-скоро става обратното - детето в чужбина иска да си купи апартамент и хайде родителите му пак да му помогнат и му пращат пари от България. Само това съм виждал, а познавам много семейства с роднини избягали от България. И аз самият имам някой си извън България, но като отида да се видим, аз плащам.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е това тескере ?- вие турски сайт ли сте ? Няколко пъти го повтаряте !То вярно да се откажеш ..
12
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До без двойно гражданст Ти правиш ли сметка колко пари годишно влизат в България от работещите и живеещи българи в чужбина ? Ти правиш ли сметка колко пари изнасят от България политиците които ви крадят. Ако не са българите от чужбина в българите в България ще живеят още по трудно. Всяко трето семейство има някой зад граница който изпраща пари, Мисли преди да пишеш защото заради такива като теб страната е пред гибел.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12.Е как ще ползвам безплатно лечение в България , като не плащам медицинска застраховка , та чак и децата ни.В България си плащаме 100 %.И никой с друго европейско гражданство няма да дойде да се лекува в България ( след като там му е безплатно )