"Данък чипс" харесван от 53%, мислим какво ядем

9 от 10 души са против ръста на цените на винетките, сочи проучване
Обновена: 23 ное 2015 16:03 | 23 ное 2015 14:58, Веселина Йорданова
31
"Данък чипс" харесван от 53%, мислим какво ядем
Снимка: архив, Ройтерс

Въвеждането на данък "обществено здраве" среща подкрепата на 53% от българите, сочи национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 10-18 ноември сред 1100 българи.

Най-силният ефект от дебата "за" и "против" данъка е събуждането на интереса към състава на храните, които ядем. Като резултат, здравните аргументи, сред които най-вече притесненията за храненето на децата, са надделели над икономическите мотиви срещу налога.

Още по темата

Всеки втори смята, че консумира храни с повишено съдържание на сол и захар, но 43% не са запознати дали в използваните от тях продукти има и по-високи количества кофеин, таурин и частично хидрогенирани растителни мазнини. На фона на слабата запознатост, притесненията са значителни: от 50% до 57%  се опасяват за влиянието на различни съставки върху собственото им здраве. А по отношение на консумираните от децата храни и напитки, опасенията за включените в тях съставки нарастват до 75-80%.

Данъкът се подкрепя въпреки притесненията, че може да доведе до намаляване на доходите (49%), да се развие сива икономика (43%) и да се закрият работни места в хранително-вкусовата индустрия (38%). Очакванията на хората обаче са, че чрез тази мярка ще се повиши информираността за съдържанието на храните (57%) и ще се ограничи използването на съставки с негативен ефект върху здравето (50%).

Традиционно финансирана и традиционно одобрявана сфера и в двете правителства на Борисов остава инфраструктурата (73%), а най-харесван министър – Лиляна Павлова (36.5%). Томислав Дончев, вицепремиерът по еврофондовете, чието усвояване беше в основата на спечелването на местните избори, също запазва стабилен позитивен рейтинг.

Здравеопазването (16%), социалната политика (13%) и земеделието (12%), макар и с много по-ниски оценки от инфраструктурата, са следващите, в които българите виждат известни позитивни промени.

Министрите Ивайло Калфин и Петър Москов  се нареждат съответно на второ и трето място сред успешните членове на кабинета. Те са единствените с невралгични ресори, запазващи достатъчно висока подкрепа (по 20%), независимо от разгорещените дебати по реформите в техните сфери.

Почти всички останали ресори и правителствени политики се характеризират с високо равнище на неодобрение.

Различни по характера си причини –  начина на обсъждане нададени законопроекти, проблеми в съответните сфери, или липса на координация, са довели до по-рязък спад в рейтинга на трима министри – образователния Тодор Танев, вътрешния Румяна Бъчварова и на туризма Николина Ангелкова. Силно негативни са обществените реакции към протестите на полицаите и начина, по който се гарантира сигурността на гражданите.

На фона на полицейските протести, удържането на вълненията в българската армия и спокойствието, което тя запази, водят до известен ръст в личния рейтинг на военния министър, както и до възстановяване на доверието в армията.

Застаряващото население и оценките за състоянието на отделните сфери оказват решаващо влияние върху вижданията на анкетираните за приоритетите на финансиране чрез Бюджет 2016 – за социални плащания и пенсии (86%), здравеопазване (81%), образование (73%).

Най-ниска е подкрепата за отделянето на повече пари от данъците за администрация (6%), вътрешен ред и сигурност (37%) и за чисто икономически дейности и услуги (38%).

Девет от десет анкетирани са срещу повишаването цените на винетките.

Във време на гласуване на държавния бюджет, финансовият министър, от който като правило почти всички са недоволни, бележи относително лек спад (с 2%), но едва следващите месеци ще покажат дали той ще съумее да удържи позиции.

Евентуален ръст на акцизите на горивата и цените на винетките среща над 90% неодобрение, но ако то бъде компенсирано от ръст или запазване доходите на домакинствата, по всяка вероятност няма да има по-силни обществени последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека спрат рекламата на "вредни храни". Лицемерите от министерството ипарламента да предложат и приемат закон, с който да изчезнат рекламите на кроасани, снаксове, чипс и кока-кола. Хайде да видим лицемерите, "загрижени за здравето на децата", а не за опразване на джобовете на хората.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама чакайте бе вие кво искате нали онез в костюмите там трябва да ядат бе? Вие кво като изядоха всички пари и кредити как мислите че ще вземат нови? Ми данък в/у това или онова. Увеличение на такси и винетки. Ми така се източва населението бе вие кво искате нали трябва да се яде?
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Германия ДДС то (ВАТ) е 19 процента, като всички хранителни продукти са на 7 процента. У нас данъците са 20%, като всички вредни продукти са дори с данък отгоре. Данък чипс, данък ракия, данък фасул... Колкото и да вдигате данъците все сме без пари, щото някой ги краде.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 20 А ти какво знаеш за икономиката преди 26 год.? Приказките разказвани от СДС. ? Колко бе външният дълг на България на глава от населението ?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не ми се вярва че само 53% подкрепят този данък. Аз си мисля че са минимум 99.99%ама на тези от "Алфа Рисърч" им е станало неудобно да публикуват такива цифри. Те хората са готови да дадат всичките си доходи за данъци само и само да се хранят здравословно. Те хората искат моментално вдигане на цените дори и на нафората / и тя е включена в списъка на министерството/.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 21:Живков имаше идея да копираме много от Японската икономика - последните му посещения бяха именно в Япония. В допълнение, много от заводите имаха оборудване от ГФР.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместа да модернизираме и обновим т.н. Живкова икономика ние позволихме всичкода се раграби и разпарчадоса за вторични суровини. Останалото се продаваше за жълти стотиники и така връзвахме бюджета от 1997 до 2006. Сега всичко се продаде и окраде и няма как да се връзва бюджета в последните години и сеналага да вземаме борчове за да връзваме бюджета.Единствения изход е РЯЗКО НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ЧИНОВНИЦИТЕ - заплати на чиновник на 500 са нереалистични при липса на истинска икономика.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СРЕЩА ПОДКРЕПА, ЗАЩОТО ИЗОБЩО НЕ СА ПРОЧЕЛИ ЦЕНАТА НА КОИ ХРАНИ ВСЪЩНОСТ ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ИЛИ ПРОСТО ЗАЩОТО СА ТТЪПИ.АКО ПРОЧЕТАТ И СА СПОСОБНИ ДА РАЗСЪЖДАВАТ, ЩЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ НА ПРАКТИКА СЕ ГОТВИ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПОЧТИ ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хххххх цените ги преравняват с Европейските Оставани и Миражът за заплатите да стане ВДържавиВ близките 25 години РеалностКолкото до данъци и акцизи те винаги се покачват никога не падат това е Навред по света Много Народ си Замина за Кратко време Законът можеше да бъде и другНапример да Забранят вредните съставки , добавки , ,оцветители в храните като в Белите Държави от който постоянно взимат пример
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СамодисциплинаАз чипс не ям. Кока кола не пия. Никакво газирано не пия. Мен данък"вредни храни" не ме бърка.- - - - А нас не ни бърка какво е твоето мнение ! Всеки си има свое !!!
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредното платено проучване, глупости на тракалета. Как са ги сметнали като нито мен са ме питали нито съм чул за такова проучване тоест примерно от 100 човека познати никой не знае. Пак ще е откраднал някой парите за проучването и пак фалшификати. То изборите са фалшиви камо ли некакво проучване
12
2
 
21
 
! Отговори
Самодисциплина преди 8 години
Аз чипс не ям. Кока кола не пия. Никакво газирано не пия. Мен данък"вредни храни" не ме бърка. И въпреки това съм против това постоянно да измислят някакви безумни идеи, само и само да напълнят хазната.От друга страна българинът е свикнал винаги да избира по-лесно и по-"гъзарското". Напр. като отида на село баба и дядо веднага тичат до магазина, за да купят газирано. Не знам защо го правят, а аз всеки път им се карам. Как да им обясня, че техните компоти и сиропи са 10 пъти по-вкусни и полезни
11
1
 
17
 
! Отговори
Hitar Petar преди 8 години
Поредната лъжлива статия, никой не иска по-високи цени на каквото и да е !!!
10
6
 
7
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Народът каза своята дума и подкрепя въвеждането на този данък за здравето му. Така ще се подобри здравето на подрастващите. Отделно, нека народа да се замисли че винетките трябва да асе актуализират, не са променяни с години, а колко много магистрали за столицата се построиха? Имаме волята да постигнем видими резултати, и това е пътя.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имате нужда да ви глобят за да не се храните с чипс?Ами заслужавате си цените тогава, да ви ги вдигнат.Аз съм против,но явно това няма значение
8
1
 
21
 
! Отговори
смех преди 8 години
Откровено се съмнявам, че 53 % от гражданите се признават за пълни ***, като искат да им вдигнат данъците ЗА ТЯХНО ДОБРО хе хе хи хи ха хо хо. Все едно признават, че са безмозъчни.Всеки, който не иска, не купува вредни храни и днес - това си е негово право. И негово решение.
7
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 8 години
Да, бе да. И един мормот завива шоколад. Няма човек в света, който да одобрява въвеждането на нов данък. Явно само българинът обича и иска да го гърбят. Да, ама друг път. Що не го пуснат на референдум и тогава да видим кой какво одобрява.
6
1
 
14
 
! Отговори
Актуален въпрос ! преди 8 години
С колко от нашите пари изръсени от ГЕРБ на "Алфа Рисърч" са купени тези "социологически" извадки ????
5
0
 
27
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 години
Тия нещо вече за хептен *** се опитват да ни вземат. Странно как не са "установили", че 75% от българите одобряват новите цени на винетките, а останалите 25% са разочаровани, че цената е под 100 лв.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой все още не знае как се манипулира общественото мнение, нека сега го види - "Данък чипс" харесван от 53% " ??????????????? .............Излиза че харесваме данъците които ежедневно ни налагат ???????????????........Ето такива цифри се подават на "умниците" в правителството ни и на ония смешници в НС ! И навярно ще има всенароден събор от радост по вдигане цената на винетките ! Ще има хора, ръченици, песни ......