Родната картинка: Зъб – пауза, пауза – зъб!

Най-зле са децата, младите стигат и до имплантации
27 ное 2015 10:23,
25
Родната картинка: Зъб – пауза, пауза – зъб!
Снимка: flickr

Беззъба ли е усмивката на българина и защо?

Най-лоши са зъбите на децата и младите българи до 35 г., алармира д-р Анета Бояджиева. Тя среща тревожно множество от кариеси и ортодонтски аномалии при малките пациенти. "Няма кой да следи децата", споделя с притеснение стоматоложката пред "Стандарт".

Оказва се, че изкривените захапки са вследствие на недоглеждане от страна на родителите. Обективната причина - до късна възраст децата са с биберони в уста.

"Когато видя такова нещо по улиците, а то е често срещано, казвам на родителите да не го правят, а те ми се чудят. Някои приемат съвета ми и се интересуват защо, а други отвръщат: "А, да добре...", и не обръщат особено внимание", тревожи се д-р Бояджиева.

Преди 20 г. е било голяма рядкост да се умъртвява току-що изникнал зъб на 12-13-годишни, а сега това е редовна практика.

"Случвало ми се е дори при 10-годишни", разкрива д-р Бояджиева. "Положението с децата ни е много смущаващо. Зъбите на целия български народ е зле!", не крие стоматологът.

Д-р Бояджиева допълва, че за децата е много важно да се извършва редовна профилактика, затова препоръчва силанизирането – безобидни лакове, които попълват фисурите (б.а. грапавините) на зъбите с цел механична защита. Това е единствената профилактика, която се прилага в момента.

Другата основна профилактика за децата е, разбира се, редовното миене на зъбите. Родителите трябва да възпитат този навик още от ранна възраст. "Първо, търкане с пръстче, после - с четка за тези след 2 г.", съветва д-р Бояджиева.

Що се отнася до зъбите на младите хора от 18 до 35 г., практиката на стоматоложката показва, че то никак не е розово.

"Виждам как на всеки 10 г. зъбите на хората се влошават от гледна точка на кариесите, но и не само. Наблюдават се лигавични заболявания - най-вече пародонтопатиите. Преди те бяха по-голяма рядкост", отбелязва тя.

Многото кариеси, масово при млади хора, и пародонтопатиите (възпаленията, джобовете и пр.) се задълбочават поради лоша хигиена. Нездравословният начин на живот и средата също са фактор. Но, оказва се, на първо място е генната предразположеност, след това са средата и начинът на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Annabell преди 8 години
Нямате пари за здраве, а пари за пиене, цигари и барове винаги се намират! Относно зъбите най-важна е профилактиката и навременното лечение което не е скъпо, а отлагането само влошава състоянието и оскъпява лечението или то в повечето случаи става невъзможно и следва екстракция на зъб или няколко:) И като цяло ниската ни обща култура влошава положението - масово фризьорските и козметични салони са пълни и се дават пари за бои, прически, маникюр на всеки 2 седмици или месец +ГНИЛА УСМИВКА
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като приключи работа и като платих, зъболекарят ми вика сега два часа няма да ядеш, викам му, че след тази сума дето дадох две седмици няма да ям.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зъб-нема пари за лечение,зъб-нема пари за пломба,зъб-нема пари за импланти,зъб-нема пари за изкуствено чене.........!!!Озъбваме се беззъбо и с беззъбо озъбване,животът ни премина!!!!
16
3
 
3
 
! Отговори
Аделина преди 8 години
Много остарели твърдения са това за биберона.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тия съби са им мног едно време требеха 2-3 за да си перфорира билетчето, а сега вече има магнитни карти
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миене на зъбите по 2 пъти на ден + използване на вода за уста по 2 пъти на ден и няма проблеми. А и не вярвам да е чак толкова голям проблем за по- голямата част от хората да ходят на зъболекар по 3-4 пъти в годината примерно. Всички имат пари да дават за цигари и алкохол, но за здравето си нямат. Как така става?
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11И аз имам такива, ама не разчитай на това, че на мен под една такава "здрава" пломба от едно време ми се разви инфекция и ти да видиш после как се лекува това нещо! Така, че не е лошо тия пломби от едно време да ти ги види зъболекар, че да не се окаже, че отдолу зъбът ти е инфектиран и имаш някой пулпит. Че касата не поема такива неща и към безумната болка се прибавиха и близо 400 лева за лечение.
12
3
 
17
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
Демокрацията обеззъби българите!
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно, кога ще задължат зъболекарите да издават касови бележки за огромните суми, които получават?
10
2
 
23
 
! Отговори
Станиславов преди 8 години
Един мост при два-три липсващи зъба излиза 600-700 лв., а един инплант над 1000 лв. Кой може да си го позволи при тези мизерни доходи? А когато човек има проблеми със зъбите започват да го мъчат и други болести, поради недоброто обработване на храната. Жалка и тъжна картинка.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помня, че имаше зъболекарски кабинети едно време в училищата и редовно ни правеха зъбите, още имам пломби от тогава, това са поне 30 години и не са мръднали.
8
1
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
При тези сомалийски доходи - пенсия 75 евро и заплата 175 евро, какви могат да бъдат зъбите на българите, другарки и другари?!Докато ни управляват престъпници и убийци, а масата от народа им съучаства, така ще бъде!
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами с тия цени всеки гледа да го отложи максимално. Уж плащаме здравни вноски, а като идем на зъболекар, "касата не поема това, касата не поема онова..." и "безплатното" лечение ти излезе 200-300 лева, при средна заплата от 800. А тия със заплатите от 300-400 не могат и да си мечтаят за зъболекари и само като стане болката нетърпима ходят да им го извадят.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е само до финанси, българина не е научен да ходи на зъболекар.Ако се ходи навреме разходите са в пъти по - малкоотколкото ако се чака до последно
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До това еА знаеш ли кой е успял емигрант? Този, който не идва да си прави зъбите в България. Хора работещи в САЩ и Великобритания им илиза по евтино да си платят самолетния билет и да дойдат да си лекуват зъбите. 5лв за цигари имаме, 50 лева за телевизия интернет имаме, това 200 лева на месец, по здравна каса по два зъба на година да си лекуваш са 60 лева. Народа наистина е зле финансово, но не само това е причината.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колкото пъти отида на зъболекар все пишман ставам, издълбаха ми изпочупиха половината зъбиПоследните години спрях да ходя по зъболекари, оттогава съм добре
3
3
 
25
 
! Отговори
Божо историка преди 8 години
Едно време Хан Аспарух редовно си миел зъбите и още от малък го водили на зъболекар да му попълват фисурите. Тогава зъболекарските услуги били евтини, затова българите имали здрави зъби, с които се зъбели на враговете си византийци
2
4
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
За много хора парите далеч не са чак такъв проблем. Особено ако имаш осигуровки. Забелязал съм, че ги е страх от зъболекар, колкото и смешно да звучи. А зъбите са си и до ген. Сещам се за хора с които живеех, миеха си зъбите 3 пъти в седмицата (дъхът им беше кофти де) и нямаха проблеми с тях, а аз по два пъти на ден, имам три извадени нерва и още 6-7 пломби, но развали ли ми се нещо в устата, ставам и отивам на зъболекар и от доста време проблеми не съм имал.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственият зъб който ми извадиха е заради лечението и пломбирането от двама неуспешни стоматолога.На снимката липсващите зъби са млечни.